Unelte utilizator

Unelte site


wine_-_calea_spre_windows

–adyx 04/05/2005

Consideratii

Wine este un subiect despre care s-au scris si se se vor scrie multe pagini. A venit randul MandrivaLinux.ro sa dezvaluie putin din misterul care se afla in spatele acestui fenomen. Denumirea Wine este un acronim de la Wine Is Not an Emulator. El se traduce din engleza si ca 'vin', astfel explicandu-se si imaginile cu pinguini ametiti care destupa sticle, pe care le veti intalni cand vine vorba de wine. Siteul oficial este http://www.winehq.org
Ce stie sa faca ? Wine va permite sa rulati aplicatii de Windows pe Linux. De fapt este un proiect mult mai complex, care incerca sa reconstruiasca un mediu identic cu cel oferit de Windows pentru aplicatii, complet free. Wine nu necesita Microsoft Windows, este constituit numai din linii de cod free dar se poate folosi de .dll-urile native cand este cazul.
Proiectul Wine este departe de a fi definitivat, dar ofera deja suport pentru rularea multor aplicatii. Amatorii de statistici pot gasi pe siteul wine, stadiul in care se afla proiectul. Il puteti vizualiza aici (vezi 'wine status menu') Veti vedea acolo unele aspectele deja definitivate ale proiectului dar si altele care sunt marcate ca imposibil de realizat. Nu se stie ce ne va rezerva viitorul, sa speram ca intr-o zi vom vedea totusi intr-o zi un wine marcat ca final. Pana atunci sa revenim la ce avem.
Wine este si un proiect destul de controversat. Lumea linux este impartita in cei pasionati de el, si care il folosesc, de o parte, si cei care considera ca el este o frana in calea dezvoltarii de programe native de linux, de cealalta parte. Nu este cazul sa stabilim aici daca wine este 'bun' sau nu. O argumentatie pro gasiti la aici .

Teoria

Primul aspect care trebuie avut in vedere de un user este : 'Ce vreau sa rulez cu el ?' . Dupa cum am spus in primul capitol wine nu este complet. Nu aveti de a face cu o aplicatie care va permite orice. Unele programe ruleaza aproape perfect, unele bine, dar unele aplicatii nu ruleaza deloc. Inainte de a va apuca plini de speranta si incredere sa compilati si sa configurati wine este bine sa aruncati o privire in baza de date cu aplicatiile care ruleaza pe wine pentru a vedea cat de bine merg. Baza de date o gasiti aici. In paralel puteti consulta si alte siteuri create de amatori, unde puteti gasi forumuri ale userilor. Un astfel de site este si Frank's Corner. Daca aplicatia care va intereseaza ruleaza bine, puteti trece la pasul urmator.
De unde il downloadam. Multe distributii au pe CD-urile cu care vin pachetul wine. Mandrake vine cu un pachet wine bine configurat, si cu care puteti rula cu succes o multime de programe (de exemplu puteti rula MS Office foarte bine) si pe care il puteti instala folosind managerul de rpm-uri (incepatorii sa urmeze tutorialul legat de administrarea rpm-urilor). O adresa de unde puteti descarca wine direct atat ca surse cat si ca rpm este aceasta. Cei care sunt incepatori si doresc o versiune mai noua de wine, pot apela cu incredere la rpm-urile pentru Mandrake/Mandriva prezente aici. Denumirea wine include data la care a fost lansata respectiva versiune, asa ca puteti usor sa va dati seama daca aveti de a face cu un pachet nou sau vechi. De exemplu pachetul Wine-20030911.tar a fost lansat la 11 septembrie 2003.

Compilarea wine

Pentru cei care isi iau sursele, compilarea se desfasoara dupa urmatorul model :

instalati de pe CD-urile distributiei pachetele Bison si Flex
dezarhivati pachetul
mergeti in directorul respectiv si rulati

./configure --with-x --disable-debug --disable-trace

sau daca nu doriti sa specificati optiuni suplimentare mergeti in directorul /tools si rulati executabilul wineinstall , care va instala automat pachetul wine.

Obs ! Pentru amatorii de jocuri. Versiunile noi de wine compileaza suportul OpenGL automat, asa ca nu aveti nevoie de optiunea suplimentara –enable-opengl decat daca aveti o versiune veche de wine (ceea ce nu este justificat). Wine cauta suportul OpenGL, respectiv filele gl.h, glx.h, glext.h care se gasesc in /usr/X11R6/include/GL (puteti verifica prezenta lor) . Daca aveti o placa grafica cu chipset Nvidia, instalati ultimele drivere de la producator de pe site (vezi tutorialul cu instalarea Nvidia). WineX cauta si fisierul glu.h . Daca nu este gasit la configurare primiti o eroare legata de acest fisier.Solutia: Instalati pachetul libMesaGLU-devel de pe CD-urile distributiei pentru a putea compila pachetul.

daca nu au aparut probleme la configurare, pachetul va 'invita' sa rulati comenzile

make && make install

dupa rularea lor aveti pachetul instalat mergeti (ca root) si editati fisierul /etc/ld.so.conf adaugand /usr/local/lib
rulati din consola:

/sbin/ldconfig

rulati

wine -version 

si daca totul este in regula va fi afisata versiunea de wine pe care o aveti instalata. mergeti la sectiunea 5 a tutorialului (Instrumente de configurare suplimentara) si folosind unul dintre instrumentele de acolo creati structura de directoare si fisiere necesare pentru wine. Acestea se vor regasi in /home/user/.wine Tot aici se vor instala si programele, daca nu specificati alta cale. pentru a rula o aplicatie cu wine rulati comanda

wine /calespreprogram/numeexecutabil.exe

Pentru Winex executabilul este winex pana la versiunea 3.0 incepand de aici fiind winex3, si apoi cedega oadata cu schimbarea de nume a programului.

screenshot WinRAR si Windows Commander ruland cu wine

Aplicatii derivate din Wine

Cedega (fost WineX)

Cedega este dezvoltat de o companie canadiana numita Transgaming. Spre deosebire de wine, principala lui destinatie este de a permite rularea jocurilor de Windows pe Linux. Are suport DirectX , folosind transformarea functiilor acestuia in functii OpenGL in cazul Direct3D. Din acest motiv, este posibil ca la jocurile ce folosesc D3D sa apara o scadere de performanta. Pentru jocurile care au suport OpenGL, pierderea de performanta este nula, jocul ruland la fel de bine ca pe Windows. Cedega cunoaste o dezvoltare destul de spectaculoasa. Siteul oficial este http://www.transgaming.com .Cedega este un proiect comercial, pachetele nu sunt gratuite. Lunar, userii inregistrati, au dreptul la un numar de voturi cu care pot alege diverse jocuri pe care doresc sa le joace pe Linux. De asemenea, pot vota directiile in care doresc sa fie imbunatatit pachetul. Pe siteul Transgaming veti gasi o baza de date cu principalele jocuri de pe piata, si cotatii ale acestora legate de nivelul de performanta la care ruleaza cu Cedega precum si liste de discutii sau FAQ-uri specifice. Daca un joc nu este listat pe site nu inseamna ca nu merge cu Cedega ci ca nu a fost incercat, deci puteti experimenta in voie. Chiar daca Cedega este un proiect comercial, sursele acestuia, de pe CVS sunt gratuite si le puteti descarca urmand instructiunile de la sectiunea download de pe siteul oficial. (userii de Windows, pot folosi WinCVS pentru a downloada pachetul). Trebuie spus insa ca aceste surse, dincolo de faptul ca necesita o compilare asemanatoare wine, nu ofera suport pentru Install Shield. Altfel spus, puteti rula jocuri dar nu le puteti instala. Pentru compilarea Cedega din sursele de pe CVS urmati pasii de la configurarea wine. Binarele (Cedega-ul comercial) vine in pachetele rpm care se instaleaza fara niste optiuni deosebite, de asemenea existand si pachete destinate distributiilor care nu suporta rpm-uri , acestea fiind in formatul tar.
Dupa ce ati instalat pachetul, trebuie mai intai sa instalati jocul inainte de a-l rula. Instalarea se face ruland comanda

cedega /cale/numeinstallerjoc.exe

Versiunile noi de Cedega 'stiu' sa faca si shortcuturi pe desktop pentru aplicatiile instalate. Pentru versiunile mai vechi de WineX trebuie sa fiti root pentru a-l putea rula, versiunie mai noi permitand si userilor acest lucru. Jocurile se vor instala in /home/user/.transgaming pentru versiunile noi si in /root/.transgaming pentru versiunile mai vechi. Spre deosebire de wine, un rol important il joaca fisierul /home/user/.transgaming/.config ,unele setari fiind vitale pentru rularea corecta a diferitelor jocuri. Sa vedem principalele optiuni pe care le putem modifica de aici, ma voi rezuma numai la optiunile grafice :

sectiunea [x11drv]

„ScreenDepth“ = „16“ -adancinea de culoare a ecranului „Managed“ = „Y“ -precizati daca vreti ca aplicatia rulata cu wine sa fie integrata de Window Manager, altfel spus sa apara ca o aplicatie de Linux, cu window decorations etc. „Desktop“ = „800×600“ - creeaza un desktop virtual pe care va rula aplicatia. Puteti preciza rezolutia pe care vreti sa o aiba acest desktop. Daca nu doriti un astfel de desktop scrieti optiunea „Desktop“ = „N“ „UseDGA“ = „Y“ - foloseste Direct Graphic Access. Verificati daca aveti /dev/mem si daca aveti permisiuni de folosire a lui. Pentru jocuri ce folosesc DirectX aceasta optiune va poate bloca accesul la mouse sau tastatura, pentru OpenGL merge perfect. Urmatoarea alternativa disponibila pentru sistem este „UseXShm“ = „Y“ daca DGA nu este accesibil, dar acesta este mai lenta. Daca vreti sa folositi unul si numai unul dintre aceste moduri de acces bifati optiunea „N“ la cel pe care nu vreti sa il folositi. „DXGrab“ = „Y“ -specificati daca vreti ca aplicatia sa 'fure' cursorul mouseului si acesta sa nu poata parasi spatiul virtual in care ruleaza. Pe de o parte este buna deoarece ofera comoditate in utilizarea mouseului la jocuri in ferestra, dar pe de alta parte, daca aplicatia se blocheaza, nu mai puteti folosi mouse-ul pentru a o inchide. „DesktopDoubleBuffered“ = „Y“ -este legata de optiunea Desktop de mai sus si face un buffer al imaginilor afisate pe acest desktop, aplicatia ruland mai bine. Nu se justifica folosirea ei daca ati selectat „Desktop“ = „N“

screenshot Instalarea unui joc de Windows folosind Cedega

Crossover

Cele doua aplicatii sunt produse de compania Codeweavers. Ele deschid calea aplicatiilor comerciale bazate pe wine cu un potential ridicat de productivitate. Codeweavers a dezvoltat la inceput o versiune de wine. Aceasta versiune a intrat apoi in componenta celor doua pachete, fiind una dintre cele mai bine configurate, si vom vedea mai incolo, cum putem folosi acest wine si in alte scopuri. Se pare ca o serie de companii de la Hollywood printre care si DreamWorks au contribuit cu bani pentru a suporta Adobe Phototshop in Crossover Office, acesta fiind unul dintre programele necesare in productia de filme care nu are un echivalent suficient de puternic pe Linux. Ce putem rula cu ele ?

Crossover Office permite rularea urmatoarelor aplicatii:
Microsoft Office XP, 2000 and 97 (Word, Excel,PowerPoint, Outlook,Internet Explorer)
Microsoft Access, Adobe Photoshop,Microsoft Visio,Lotus Notes, Quicken

screenshot CrossoverOffice Setup

screenshot Crossover Office instalarea aplicatiilor

Crossover Plugin permite rularea urmatoarelor aplicatii
QuickTime, Shockwave Director, Windows Media Player 6.4, Word Viewer, Excel Viewer, PowerPoint Viewer

screenshot Crossover Plugin Setup

Chiar daca cele doua aplicatii sunt comerciale, puteti descarca de pe siteul Codeweavers versiuni demonstrative ale acestora. http://www.codeweavers.com/products/

Instrumente de configurare suplimentare

Winesetuptk

(invechit, face parte acum din Wine)

Este un instrument de configurare a wine in mediu grafic creat de Crossover. Este extrem de folositor atat pentru incepator cat si pentru userii avansati. Pentru utilizatorii Mandrake, instalare lui din surse presupune instalarea mai intai a pachetelor Tcl si Tk de pe CD-urile distributiei. Downloadati pachetul si dezarhivati-l. Sa presupunem cazul particular al veriunii 0.6.1 a programului. Dupa dezarhivare, in directorul winesetuptk veti gasi doua directoare numite tcltk-winesetuptk-0.6.1 si winesetuptk-0.6.1 . Intrati in primul dintre ele si rulati executabilul build.sh din consola. Apoi mergeti in cel de al doilea director si rulati comenzile

./configure –with-tcltk=/calecatre/tcltk-winesetuptk-0.6.1/
make
make install

Daca totul a mers fara probleme puteti rula acum winesetuptk.

screenshot Winesetuptk.

Winetools

Este o aplicatie asemenatoare cu winesetuptk. A fost creata de Frank Hendriksen. O puteti descarca de aici.

Spre deosebire de winesetuptk, Winetools nu presupune o instalare, pachetul continand doar un executabil a carui rulare lanseaza aplicatia. Pentru usurinta in utilizare, copiati executabilul winetools in /usr/bin sau /usr/local/bin . Functiile oferite sunt mai putine decat cele ale primei aplicatii prezentate, dar este mai usor de rulat de catre incepatori.

screenshot Winetools

Point2play

Point2play este o aparitie noua, constituind o interfata grafica pentru Cedega. Dupa cum puteti sa va dati deja seama, nu este o aplicatie gratuita si poate fi descarcata doar de userii inregistrati pe www.transgaming.com

screenshot Point2Play

IEs4Linux

Este un script ce instaleaza Microsoft Internet Explorer 6, 5.5 sau 5 pe sistemele linux. Instructiunile de instalare le gasiti aici.

Sidenet

Este o aplicatie ce va permite instalarea Internet Explorer 6, Windows Media Player 7, MSN Messenger 6 si RealPlayer10. Detalii suplimentare aici.

Obs !

Atentie !!! Versiunile mai vechi de WineX 3.0 nu ruleaza pe versiuni noi ale gcc (mai noi de 3.x), adica pe versiuni introduse incepand cu Mandrake 9.1 . Veti primi o eroare legata de wineserver, director care nu este gasit. Daca totusi doriti sa folositi o astfel de versiune puteti lua de pe internet un patch care rezolva problema sau puteti sterge directorul /home/user/.transgaming/wineserver de fiecare data cand rulati aplicatii. Observatia este valabila si pentru wine si pentru Crossover Office, acesta din urma fiind necesar sa fie mai nou de versinea 2.x pentru a rula fara erori.
Dupa cum vedeti avem de a face cu un fenomen destul de complex si probabil ca oricat am scrie nu putem acoperi toate aspectele lui, mai ales ca are o dinamica deosebita. Dincolo de generalitati apoi incep aspectele particulare, fiecare aplicatie ruland cu anumite setari, unele necesita .dll-uri native, sau .dll-uri care nu exista inca in wine. Personal recomand tuturor utilizatorilor sa folosesca programe native de Linux, existand echivalente foarte bune pentru majoritatea aplicatiilor. Sub aspectul jocurilor WineX este insa deocamdata singura alternativa, numarul jocurilor suportate de el fiind mult mai mare decat jocurile native de Linux, dar se pare ca si in acest domeniu in Linux incepe sa se miste cate ceva, anul acesta lansandu-se pentru el cateva titluri importante.

wine_-_calea_spre_windows.txt · Ultima modificare: 2008/05/31 20:10 (editare externă)