Unelte utilizator

Unelte site


verificarea_integritatii_fizice_a_hdd-urilor_sub_linux

adyx 2005/05/12

Consideraţii

Dacă vrem să facem o verificare a integrităţii fizice a unui HDD, altfel spus să vedem dacă acesta are bad-uri sau nu, trebuie să folosim comanda badblocks. Trebuie menţionat că această comandă nu trebuie rulată pe partiţii montate. Raţiunea pentru care partiţiile nu trebuie montate este aceea că în cazul în care scanarea se blochează datorită problemelor întâlnite să nu atragă după sine blocarea sistemului. Un prim pas este deci demontarea partiţiei pe care dorim să o scanăm.

Teoria

Comanda badblocks poate primi o serie de optiuni, care trebuiesc alese cu atentie, deoarece unele pot duce la pierderea datelor de pe discul respectiv.Acestea sunt:

-c
numarul de blocuri care sunt testate simultan. Default, valoarea este 16. Cu cat acesta valoare este mai mare, cu atat testul se va desfasura mai rapid, dar va si consuma memorie mai multa.

-o output_file
salveaza o lista cu bad-urile gasite intr-un fisier. Acest fisier poate fi citit atunci cad se formateaza partitia astfel incat sistemul de fisiere sa nu contina si portiunile cu probleme

-i input_file
incarca o lista cu badurile deja cunoscute dintr-un fisier generat anterior de badblocks si le evita in timpul scanarii

-n
test nedistructiv. Este o optiune default si nu duce la pierdere de date in timpul scanarii

-s
afiseaza un contor care arata progresul operatiei

-v
verbose, afisare detaliata a etapelor desfasurate

-w
test distructiv. Este o optiune priculoasa si duce la pierderea datelor de pe discul testat. Opusul optiunii -n . De remarcat ca am scapat de unele bad-uri de pe un HDD folosind acesta optiune, ele fiind niste bad-uri false care nu puteau fi detectate

Exemple de comenzi

badblocks -c 32 -o test1 -n -s -v

Puteti afla mai multe detalii despre badblocks folosind comanda

man badblocks
verificarea_integritatii_fizice_a_hdd-urilor_sub_linux.txt · Ultima modificare: 2008/05/31 20:10 (editare externă)