Unelte utilizator

Unelte site


setari_de_mixer_audio

1. Consideratii

Cei care sunt cat de cat « maniaci » cu sunetul de obicei tin foarte mult la setarile pe care le au in mixerul audio. De foarte multe ori sistemele linux vin cu niste setari default de mixer improprii unei auditii de calitate si mai ales, unele dintre ele nu pastreaza setarile pe care le faceti. Ca sa scapati de aceasta problema urmati tipsul de mai jos care este pe cat de simplu, pe atat de folositor. De remarcat ca ultimele versiuni de Mandriva fac deja salvarea acestor setari al inchiderea sistemului si apoi le incarca la boot, dar acesta nu este intotdeauna o solutie de dorit daca dorim mereu aceleasi setari in momentul pornirii calculatorului.

2. Aplicatii

Aumix

Aumix vine cu distributia Mandriva si este un mixer foarte bun si usor de manevrat, avand niste optiuni extrem de puternice si in linia de comanda. Il lansati, va reglati volumul, si balansul pe canale, basii si inaltele cum va plac apoi in meniu mergeti si dati Save to file acestei configurari. Este suficient apoi sa apelati comanda

aumix -L

si setarile vor fi incarcate asa cum doriti. Acesta comanda rulata automat la boot va incarca setarile pe care le doriti.

Alsamixer

Este mixerul audio care insoteste pachetul ALSA (Advanced Linux Sound Architecture). Este mai complex decat Aumix in ceea ce priveste numarul de canale afisate dar pare uneori mai greoi de manevrat. Il lansati in consola cu comanda alsamixer. Interfata lui grafica se numeste AlsamixerGUI si este necesar a fi instalata inainte de a fi folosita. Dupa ce realizati setarile dorite acestea pot fi salvate (ca root !)cu comanda

alsactl store

Daca doriti sa incarcati setarile salvate rulati comanda

alsactl restore

Acesta a doua comanda rulata automat la boot va incarca deci setarile pe care le doriti.

Pentru detalii cu privire la felul in care puteti rula automat la boot anumite comenzi consultati tutorialul dedicat de pe site ! O solutie simpla ar fi sa introduceti linile respective in /etc/rc.d/rc.local dar aveti si alte optiuni, inclusiv de lansare automata a anumitor aplicatii (mixere,playere etc).

setari_de_mixer_audio.txt · Ultima modificare: 2008/05/31 20:10 (editare externă)