Unelte utilizator

Unelte site


rip_internet_radio

Radio-urile au început de multă vreme să ofere posibilitatea de a asculta ceea ce ele emit în eter şi pe internet. Fie că folosesc server de streaming precum Shoutcast, IceCast sau Real Media Broadcasting, cert e că au din ce în ce mai mulţi ascultători. Se mai întâmplă din când în când, ca atunci când auzi o melodie la radio, să vrei să o păstrezi şi te vezi pus în situaţia de a dori păstrarea acelui stream. Procedeul prin care faci asta, se numeşte stream ripping. Ai mai multe opţiuni prin care poţi face asta, însă eu mă voi ocupa doar de partea CLI, care în opinia mea, nu dă greş niciodată.

Pentru a păstra în calculator un stream, îţi trebuie în primul rând un radio online. Voi lua ca exemplu de această dată KissFM. la adresa de aici, găsiţi un playlist cu mai multe servere care emit în format aac+ . Din păcate, la ora actuală, doar mplayer e capabil să redea acest format într-un mediu CLI şi asta numai după instalarea librăriilor faad . Tot de acest player ne vom folosi şi noi pentru a păstra streamul în fisier.aac în loc să-l ascultăm în difuzoare.

comanda va face toată treaba : mplayer -dumpstream -dumpfile kissfm.aac http://88.191.50.9:7010

apoi se poate folosi un convertor multifuncţional (vezi soundKonverter) pentru a decompresa fişierul şi coda într-un format mai răspândit (mp3,ogg,etc.) - http://wiki.mandrivausers.ro/convertor_audio

rip_internet_radio.txt · Ultima modificare: 2008/05/31 20:10 (editare externă)