Unelte utilizator

Unelte site


partajarea_placii_de_sunet_in_mandriva_2006

Diferențe

Aceasta arată diferențele dintre revziile selectate și versiunea curentă a paginii.

Link către această vizualizare comparativă

partajarea_placii_de_sunet_in_mandriva_2006 [2008/05/31 20:10] (curent)
Linia 1: Linia 1:
 +====== Aplicaţii şi partajarea plăcii de sunet (în GNOME, Mandriva GNU/Linux 2006) ======
  
 +Am întâlnit deseori problema utilizării plăcii de sunet cu un program atunci când aceasta este deja folosită de un altul. Caz concret: rulez xmms, însă gaim nu îmi poate trimite în acest timp notificări audio, sau încerc să intru pe o pagină cu flash ce conţine şi elemente audio însă acestea nu pot fi redate. Cum am rezolvat problema? Simplu.
 +Toată şmecheria constă în a face orice program cu caracteristici audio să scoată sunetele folosind ALSA; unele o fac nativ (xmms, mplayer), altele nu, dar pot fi forţate.
 +
 +Să o luăm pas cu pas:
 +
 +===== XMMS şi MPlayer =====
 +Aceste două programe sunt binecunoscute printre utilizatorii de Linux şi nu mai necesită niciun comentariu. Ambele suportă ALSA.
 +
 +La XMMS se poate selecta ALSA output plugin din preferences (dacă aveţi instalat pachetul ''​xmms-alsa'',​ dacă nu: ''​urpmi xmms-alsa''​). În MPlayer trebuie editat fişierul ~/​.mplayer/​config în care adăugăm ''​ao=alsa''​. Pe acestea două le-am rezolvat, dacă sunteţi curioşi şi vreţi să şi testaţi, rulaţi un fişier în xmms şi în acelaşi timp deschideţi un film cu MPlayer.
 +
 +===== Sunet în Firefox =====
 +Mentionez ca nu folosesc browserul din distributie ci pachetul pe care il gasiti la www.mozilla.com (la momentul scrierii acestui text este versiunea 1.5.0.2). Pentru a-l integra in mediul Gnome il instalez in /​usr/​local/​firefox si creez un mic script de lansare in /​usr/​bin/​firefox (dupa ce in prealabil am dezinstalat firefox-ul din distributie:​ rpm -e --nodeps mozilla-firefox). Scriptul arata cam asa:
 +
 +<​code>#​!/​bin/​bash
 +cd /​usr/​local/​firefox ; aoss ./firefox "​$@"</​code>​
 +
 +Acest script trebuie sa fie evident executabil (chmod +x /​usr/​bin/​firefox). De asemenea, se poate vedea in script ca apelez la "​aoss"​ (urpmi aoss), iar acesta este programul cheie, care trimite sunetele din firefox spre ALSA (man aoss pentru mai multe detalii).
 +De acum incolo, firefox va transmite sunetele prin intermediul aoss spre ALSA. Daca vreti sa testati, deschideti xmms si ascultati o melodie, dati drumul la un film in mplayer si vizitati cu firefox www.nrg.be (sau orice alt site in flash care are si sunet).
 +
 +===== Sunet în Gaim =====
 +Asta se rezolvă uşor. Editati fisierul ~/.libao si adaugati in el "​default_driver=alsa",​ selectati din programul de mesagerie Sound Method: Automatic.
 +
 +Gata! Aceste setari merg si au fost testate pe mai multe sisteme Mandriva 2006, ruland Gnome. Este posibil ca si in KDE sa nu fie nici o problema. De asemenea, este posibil ca folosind aoss sa fortam si alte programe sa foloseasca ALSA (e.g. skype).
 +
 +
 +===== Adăugiri =====
 +
 +De când cu Flash Player 9 care ştie de ALSA nu mai este nevoie sa folosiţi `aoss' cu Firefox/​Opera/​ş.a.
 +
 +Ultima versiune de Skype pentru Linux are suport pentru ALSA, de asemenea.
partajarea_placii_de_sunet_in_mandriva_2006.txt · Ultima modificare: 2008/05/31 20:10 (editare externă)