Unelte utilizator

Unelte site


partajarea_placii_de_sunet_in_mandriva_2006

Aplicaţii şi partajarea plăcii de sunet (în GNOME, Mandriva GNU/Linux 2006)

Am întâlnit deseori problema utilizării plăcii de sunet cu un program atunci când aceasta este deja folosită de un altul. Caz concret: rulez xmms, însă gaim nu îmi poate trimite în acest timp notificări audio, sau încerc să intru pe o pagină cu flash ce conţine şi elemente audio însă acestea nu pot fi redate. Cum am rezolvat problema? Simplu. Toată şmecheria constă în a face orice program cu caracteristici audio să scoată sunetele folosind ALSA; unele o fac nativ (xmms, mplayer), altele nu, dar pot fi forţate.

Să o luăm pas cu pas:

XMMS şi MPlayer

Aceste două programe sunt binecunoscute printre utilizatorii de Linux şi nu mai necesită niciun comentariu. Ambele suportă ALSA.

La XMMS se poate selecta ALSA output plugin din preferences (dacă aveţi instalat pachetul xmms-alsa, dacă nu: urpmi xmms-alsa). În MPlayer trebuie editat fişierul ~/.mplayer/config în care adăugăm ao=alsa. Pe acestea două le-am rezolvat, dacă sunteţi curioşi şi vreţi să şi testaţi, rulaţi un fişier în xmms şi în acelaşi timp deschideţi un film cu MPlayer.

Sunet în Firefox

Mentionez ca nu folosesc browserul din distributie ci pachetul pe care il gasiti la www.mozilla.com (la momentul scrierii acestui text este versiunea 1.5.0.2). Pentru a-l integra in mediul Gnome il instalez in /usr/local/firefox si creez un mic script de lansare in /usr/bin/firefox (dupa ce in prealabil am dezinstalat firefox-ul din distributie: rpm -e –nodeps mozilla-firefox). Scriptul arata cam asa:

#!/bin/bash
cd /usr/local/firefox ; aoss ./firefox "$@"

Acest script trebuie sa fie evident executabil (chmod +x /usr/bin/firefox). De asemenea, se poate vedea in script ca apelez la „aoss“ (urpmi aoss), iar acesta este programul cheie, care trimite sunetele din firefox spre ALSA (man aoss pentru mai multe detalii). De acum incolo, firefox va transmite sunetele prin intermediul aoss spre ALSA. Daca vreti sa testati, deschideti xmms si ascultati o melodie, dati drumul la un film in mplayer si vizitati cu firefox www.nrg.be (sau orice alt site in flash care are si sunet).

Sunet în Gaim

Asta se rezolvă uşor. Editati fisierul ~/.libao si adaugati in el „default_driver=alsa“, selectati din programul de mesagerie Sound Method: Automatic.

Gata! Aceste setari merg si au fost testate pe mai multe sisteme Mandriva 2006, ruland Gnome. Este posibil ca si in KDE sa nu fie nici o problema. De asemenea, este posibil ca folosind aoss sa fortam si alte programe sa foloseasca ALSA (e.g. skype).

Adăugiri

De când cu Flash Player 9 care ştie de ALSA nu mai este nevoie sa folosiţi `aoss' cu Firefox/Opera/ş.a.

Ultima versiune de Skype pentru Linux are suport pentru ALSA, de asemenea.

partajarea_placii_de_sunet_in_mandriva_2006.txt · Ultima modificare: 2008/05/31 20:10 (editare externă)