Unelte utilizator

Unelte site


openoffice.org_-_corector_in_limba_romana

Poate unii dintre voi v-ati intrebat daca OpenOffice stie sa corecteze scrisul in limba romana, cu tot cu diacritice. Raspunsul este DA.
Sunt convins ca multi dintre voi ati ajuns pe google in cautarea raspunsului si poate ati reusit, poate nu. Pentru cei care nu au reusit inca, sau nu vor sa piarda ore cu cautare si teste dictionare romanesti, iata un procedeu banal si functional.

Deschideti orice componenta de openoffice (ex. Writer). Meniul File→Wizards…→Install New Dictionaries…. Se deschide un fel de document, urmati instructiunile.
Mai precis:

 1. Alegeti limba dorita (Romana)
 2. Apasati Pornire DicOOo
 3. Probabil va propune updatarea listei de limbi
 4. DACA DA: dati OK si alegeti o cale pentru salvarea documentului respectiv → se descarca o noua lista de documente → alegeti romana → Porinire DicOOo
 5. Din lista de dictionare alegeti din nou Romana
 6. Din lista de sinonime nu alegeti nimic - nu este Romana
 7. Din lista de hyphenations nu alegeti nimic - nu este Romana
 8. Apasati „Urmatorul“
 9. Se downloadeaza si se instaleaza toate dictionarele alese
 10. Reporniti OpenOffice - daca este cazul
 11. Pentru a activa dictionarul instalat mai trebuie sa alegeti din meniu Tools → Options… → Language Setting → Language… → Default Languages for Documents … → Western → Romanian
 12. In unele cazuri daca dictionarul nu este recunoscut din prima trebuie sa alegeti din meniu Tools → Options… → Language Setting → Writing Aids… si dati New, puneti un dictionar de exemplu cu denumirea Romana si limba Romana, sau editati dictionarele deja setate. Neaparat sa verificati la Avaible Language Modules → Edit sa fie bifata romana.

Varianta functioneaza atat pe Linux cat si in varianta de Windows.

Dictionarul lor contine in jur de 33.000 de cuvinte. Un dictionar de doua ori mai mare se poate gasi in pachetul gratuit „RoSpell“ pentru linux, dar in cazul meu nu a functionat pe WindowsXP. Insa pe Mandriva 2007.0 a mers treaba din prima. Doar extrageti cele doua fisiere ro_RO.* din arhiva lui RoSpell si le copiati peste cele din openoffice instalate cu procedura de mai sus:

/usr/lib/000-2.0/share/dict/ooo/

openoffice.org_-_corector_in_limba_romana.txt · Ultima modificare: 2008/05/31 20:10 (editare externă)