Unelte utilizator

Unelte site


nvidia_-_tv-out_pe_mandriva_linux

—adyx 2005/05/08

1.Consideratii

NVIDIA ofera cele mai bune drivere pentru Linux si este momentan cea mai buna alegere pentru placi grafice pe acest sistem de operare. Toate placile noi au TV-out si deci ar fi interesant sa putem folosi acesta iesire sub Linux pentru a viziona filme pe ecranul televizorului. De ce avem nevoie:

placa video
de obicei mufa de iesire din astfel de placi este de tip S-video. Pentru tutorial am folosit un GeForce 4 4200

televizor cu intrare video
toate modelele noi au asa ceva

cablu video
cablul trebuie sa il alegeti functie de mufele de pe placa video si de pe televizor. Cam oate televizoarele au intrare video de tip Scart, iar unele dintre ele au si intrari RCA, BNC sau chiar S-video. Verificati deci ce tip de iesire aveti pe placa video si ce tip de intrare aveti in TV, alegand cablul functie de acestea. Lungimea lui este de asemena importanta, fiind cu atat mai bine cu cat el este mai scurt deoarece pierderile de calitate sunt proportionale cu lungimea.

2.The easy way

Folosim utilitarul nvtv; este o solutie comoda si extrem de simpla. nvtv este un program care va ofera o intefata grafica pentru optiunile din driverele NVIDIA. Dezvoltarea acestuia stagneaza de ceva vreme, dar ultima versiune 0.4.7 este perfect functionala. De remarcat este faptul ca pachetul nvtv este disponibil in format rpm pentru distributia Mandriva in depozitele rpm dedicate acestuia si daca nu il gasiti pe CD-urile distributiei il puteti instala imediat de pe Internet.Pentru a-l rula aveti nevoie de drepturi de root. Sectiunea Mode va ofera acces la setarile de baza. Alegem pentru TV System optiunea PAL iar la rezolutie alegem 800×600 ,de obicei acesta este rezolutia maxima suportata de un TV (daca nu merge, incercati 640×480). Schimbam rezolutia monitorului in rezolutia aleasa pentru TV. Putem face asta din Mandrake Control Center – Hardware-Change Screen Resolution sau mai comod, folosind utilitarul krandrtray (Screen Resize & Rotate) sub KDE. Acestea fiind selectate, comutam televizorul pe canalul AV si apasam in program optiunea TV on pentru a incepe sa transmitem semnalul video. Daca aveti imagine pe TV ati reusit. Sectiunea Position va ofera o alta serie de setari folositoare. De aici puteti regla pozitia imaginii pe ecranul TV. De obicei acesta nu este centrata, astfel incat o puteti pozitiona corect din cursoarele disponibile. Nu uitati sa alegeti optiunea Apply pentru a vedea schimbarile facute.

3.The hard way

Configurarea suportului tv-out folosind optiunile din driverele NVIDIA. Detalii cu privire la setarile necesare gasiti in fisierul README.TXT disponibil pe siteul NVIDIA. Sectiunea in care gasiti informatiile este. (app-j) APPENDIX J: CONFIGURING TV-OUT. In principiu face acelasi lucru ca nvtv doar ca trebuie sa introduceti singuri optiunile in fisierul de configurare video. Cele mai importante optiuni sunt „TVStandard“ , „TVOutFormat“ si „ConnectedMonitor“ pe care le veti defini functie de necesitati conform documentatiei. Pentru televizoare in general setarile sunt HorizSync 30-50 si VertRefresh 60 .

4.Consideratii

Daca sunteti amator de calitate video, nu mergeti pe ideea folosirii unei astfel de conexiuni deoarece imaginea oferita nu este cea mai buna, se vede mai bine pe ecranul monitorului, chiar daca dimensiunile sunt mai mici. Pentru vizionarea filmelor pe ecranul televizorului ar fi recomandata achizitionarea unui player de tip E-boda 555x unde calitatea imaginii este excelenta.

nvidia_-_tv-out_pe_mandriva_linux.txt · Ultima modificare: 2008/05/31 20:10 (editare externă)