Unelte utilizator

Unelte site


modalitati_de_instalare

Sursa: http://wiki.mandriva.com/en/Docs/Installing_Mandriva_Linux

Principalele metode de instalare suportate

Acestea sunt cele mai utilizate si testate metode de instalare. Va puteti astepta ca aceste metode sa functioneze fara probleme.

Instalarea de pe CD / DVD

Cea mai comuna metoda pentru instalarea Mandriva Linux este cea de pe CD sau DVD, fie achizitionata in varianta la cutie de la Mandriva Store, sau create din imaginile disponibile descarcate de pe mirror-urile Mandriva. Cel mai des, pornirea instalarii de pe CD sau DVD consta in introducerea discului (a primului disc in varianta multidisc) in unitate si reboot-area calculatorului.

Instalarea Mandriva Linux nu porneste cand sistemul este pornit cu CD sau DVD in unitate

Daca ati introdus discul in unitate, ati repornit, si sistemul porneste ca de obicei in sistemul de operare deja instalat, problema e aceea ca sistem dv nu este configurat sa boot-eze de pe CD/DVD inainte de bootarea de pe hard disk. Pentru remediarea acesteia trebuie sa intrati in setarile bios-ului. Aceasta se obtine prin apasarea unei taste speciale chiar la pornirea bootari, cand sistemul isi verifica memoria. Tasta este uzual o tasta functionala (Fx), sau tasta Delete. Tasta este afisata pe ecran si/sau este mentionata in manuala placii de baza. Modaitatea de schimbare a ordinii de bootare difera in functie de bios-ul folosit de sistem; daca nu gasiti setarea, va rugam sa consultati manualul pa=lacii de baza. Pentru bios-urile comune - Phoenix / Award - trebuie sa intrati in meniul 'Advanced BIOS Features' si sa setati ca prim dispozitiv de bootare sa fie CD-ROM. modificati ca harddisk-ul sa fie al doilea dispozitiv de bootare.

Instalarea de pe Mandriva One

Mandriva One este un CD combinat live / instalare pentru Mandriva Linux. Cand bootati de pe Mandriva One CD (prin inserarea in unitate si rebootarea sistemului), Mandriva One va porni in modul live: va rula direct de pe CD fara a instala nimic pe hard disk. Veti gasi o iconita pe desktop ce poate fi utilizata pentru instalarea Mandriva One pe hard disk.

Instalarea de pe un local mirror, hard disk, retea, sau de pe Internet

Pentru instalare utilizand oricare din aceste metode, trebuie se creati un Cd sau un stick USB de boot. Pentru aceasta trebuie sa descarcati un fisier imagine de pe un mirror Mandriva si scrierea sa pe un disc sau mediu USB. Aceste fisiere se afla in directorul /i586/install/images sau /x86_64/install/images pentru versiunea pe care doriti sa o instalati. Imaginea pentru CD de boot se numeste boot.iso, iar pentru mediul USB se numeste all.img. Deci, spre exemplu, imaginea CD-ului pentru versiunea Mandriva Linux 2007.1 - i586 poate fi gasita ca /MandrivaLinux/official/2007.1/i586/install/images/boot.iso pe oricare din mirror-urile Mandriva.

Pentru a boota de pe imaginea CD, scrieti-o ca o imagine (nu ca un fisier)pe un CD sau DVD utilizand aplicatia preferata de scriere pentru CD/DVD, apoi reporniti cu discul in unitate. Daca procesul de instalare nu porneste atunci vedeti #Instalarea Mandriva Linux nu porneste cand sistemul este pornit cu CD sau DVD in unitate

Pentru bootarea de pe un mediu de stocare USB, utilizati comanda dd (in Linux) pentru a scrie imaginea pe mediul USB. Trebuie sa cunoasteti calea corecta (device node)pentru mediul USB - de obicei /dev/sda1, dar poate fi alta litera daca mai aveti si alte medii USB, dispozitive SCSI sau SATA in sistemul dv. Fiti foarte atenti, copierea imaginii pe un hard disk SCSI sau SATA il va face sa nu mai booteze si va distruge unele date. Comanda utilizata este dd if=all.img of=/dev/sda1, modificand calea catre dispozitiv. Dupa scrierea imaginii, reporniti sistemul cu mediul USB atasat. Pentru a scrie fisierul imagine pe mediul de stocare USB sub Windows, folositi aplicatia WinImage. Daca procesul de instalare nu porneste atunci vedeti #Instalarea Mandriva Linux nu porneste cand sistemul este pornit cu CD sau DVD in unitate, si setati ca prima unitate de pornire sa fie mediul USB. Va rugam sa retineti ca multe sisteme nu sunt capabile sa booteze de pe mediile USB, si unitatiile floppy USB nu sunt la fel ca si mediile de stocare USB. Daca sistemul dv nu este capabil sa booteze de pe mediul USB , va trebui sa folositi alta metoda de instalare.

In toate cazurile, veti intra in procesul de instalare Mandriva Linux, si vi se ofera posibilitatea de alegere a metodei de instalare.

Instalarea de pe hard disk

Pentru aceasta sunt 2 principale cai de a face instalarea de pe hard disk: fie instalarea de pe un mirror local al tree-ului Mandriva Linux (pe care l-ati creat anterior prin descarcarea intregului tree de un mirror ftp public utilizand , spre exemplu, rsync), sau puteti instala direct de pe imaginile .ISO ale CD / DVD -urile Mandriva Linux fara a fi scrise pe disc. Pentru a instala de un mirror local, selectati metoda de instalare de pe hard disk. Apoi selectati unitatea si partitia unde se afla mirror-ul. In final, introduceti calea catre versiunea de Mandriva Linux pe care doriti sa o instalati.

Pentru a instala de pe imagini .ISO aflate pe un hard disk local, selectati metoda de instalare de pe hard disk. Apoi selectati unitatea si partitia unde se afla situate imaginile ISO. Apoi instalati calea catre imaginea ISO (daca aveti numai una) sau cale catre directorul unde se regasesc imaginile ISO (daca aveti un set multidisc).

Instalarea din reteua locala sau de pe Internet

Instalarea din reteua locala sau de pe Internet este facuta in acelasi mod. Selectati tipul serverului de pe care faceti instalarea: NFS, HTTP, FTP sau KA. Pentru toate metodele, trebuie sa introduceti setarile pentru retea (de obicei, selectati DHCP si toate setarile default; alti useri trebuie sa-si cunoasca propriile setari, sau sa-l consulte pe administratorul de retea).

Pentru metoda HTTP si FTP, veti fi intrebat pentru configurarea proxy, daca este cazul. Daca nu, lasati campurile necompletate. Pentru metoda HTTP si FTP, vi se va oferii o lista a versiunilor Mandriva disponibile: alegeti-o pe cea dorita (de obicei official/i586 sau official/x86_64), sau daca instalati din reteaua locala sau de pe un mirror nementionat de Mandriva, selectati optiunea „Specify the mirror manually“. La pasul urmator, fie alegeti mirror-ul dorit, sau introduceti calea de pe mirror. Calea ceruta este cea catre arhitectura dorita: spre exemplu daca doriti sa instalati versiunea i586 pentru Mandriva Linux 2007.1, introduceti calea /MandrivaLinux/official/2007.1/i586.

Pentru metoda NFS, dupa configurarea retelei, vi se va cere hostname sau adresa IP a serverului NFS, si calea catre fisierele de instalare pentru Mandriva Linux. Calea de introdus este cea catre tipul arhitecturii ptru versiunea aleasa: spre exemplu daca doriti sa instalati versiunea i586 pentru Mandriva Linux 2007.1, introduceti calea /MandrivaLinux/official/2007.1/i586.

Metode de instalare avansate

Acestea sunt metode de instalare mai putin utilizate si care pot cere o experienta mai mare din partea utilizatorului si care uneori pot creea probleme. Folositi-le daca sunteti sigur ca sunt cele mai bune metode in cazul vostru, sau daca nici una din variantele obisnuite nu functioneaza.

Instalare de pe hard disk cu o discheta de boot

Exista o posibilitate de a instala de pe hard disk pe o masina fara unitate CD / DVD si fara optiune de boot de pe un mediu USB, utilizand o discheta de boot. Pentru aceasta trebuie sa utilizati un mirror local, nu o imagine ISO. Pentru asta, descarcati fisierul imagine pentru discheta hd_grub.img din directorul /install/images din mirror-ul Mandriva. Pentru boot-area de pe discheta, utilizati comanda dd (in Linux) pentru a scrie imaginea pe discheta. Trebuie sa cunoasteti numele unitatii floppy: aceasta va fi de obicei /dev/fd0, dar daca utilizati un floppy USB, va fi /dev/sda sau alta litera daca mai aveti alte medii USB, SCSI sau SATA in sistemul dv. Fiti foarte atenti, copiind imaginea pe o unitate de disk SCSI sau SATA acesta va deveni nebootabila si va distruge unele date. Comanda utilizata este:

dd if=hd_grub.img of=/dev/fd0

ajustind adresa unitatii in mod corespunzator. Dupa scrierea imaginii, trebuie sa creati un fisier de configurare grub (bootloader) pentru ca sistemul de pe discheta sa gaseasca fisierele pentru instalare. Puteti utiliza acest script pentru generarea fisierului de configurare: selectati unitatea adecvata, partitia si calea, ai apasati butonul Go. Fisierul va fi generat. Salvati-l ca menu.lst si copiati-l pe discheta creata anterior, suprascriind versiunea existanta. Reporniti sistemul cu discheta in unitate. Pentru scrierea imaginii sub Windows folositi aplicatia WinImage. Daca procesul de instalare nu porneste atunci vedeti #Instalarea Mandriva Linux nu porneste cand sistemul este pornit cu CD sau DVD in unitate , si setati ca prima unitate de pornire sa fie discheta floppy (sau USB floppy daca folositi o unitate USB).

Pornirea instalerului direct de pe hard disk - varianta Linux

Daca deja aveti o distributie Linux instalata pe sistemul dv, este posibil sa copiati instalerul Mandriva Linux pe hard disk si sa configurati bootloader-ul - lilo sau grub - sa va ofere posibilitatea de a boot-a direct in instaler. Pentru a face asta, trebuie sa aveti kernelul instaler si fisierul initrd. Puteti fie sa le descarcati de pe un mirror, sau sa le copiati dintr-o imagine ISO Mandriva montata in loopback. Pe mirror-urile Mandriva, veti gasi aceste fisiere in subdirectorul /isolinux/alt0 pentru versiunea dorita - de exemplu, /MandrivaLinux/official/2007.1/i586/isolinux/alt0. Fisierele se numesc all.rdz si vmlinuz. Pentru extragerea lor dintr-o imagine ISO Mandriva, prima data o montati:

mkdir /mnt/iso
mount -t iso9660 -o ro,loop CD1.iso /mnt/iso

Apoi, localizati si copiati fisierele. Acestea sunt fie in directorul /mnt/iso/i586/isolinux/alt0 sau in /mnt/iso/x86_64/isolinux/alt0, depinzand daca aveti imaginea ISO ptr x86-32 sau x86-64. Din nou, fisierele sunt all.rdz si vmlinuz.

Copiati fisierele in directorul /boot din distributia Linux deja instalata. Redenumiti fisierul vmlinuz in vmlinuz-all. Acum, simplu configurati bootloader-ul - lilo or grub - sa includa aceasta ca o intrare in meniul de boot. Unele distributii, printre care si Mandriva Linux, au un utilitar grafic ce va permite acest lucru. Alternativ, o puteti face si manual. Pentru lilo, adaugati urmatoarele in /etc/lilo.conf:

image=/boot/vmlinuz-all
   label=all-install
   root=/dev/ram3
   initrd=/boot/all.rdz
   append="ramdisk_size=32000"
   vga=791
   read-only

Apoi rulati comanda lilo ca root.

Pentru grub, adaugati urmatoarele in /boot/grub/menu.lst:

title all-install
kernel (hd0,0)/boot/vmlinuz-all root=/dev/ram3 ramdisk_size=32000 vga=791
initrd (hd0,0)/boot/all.rdz

Data urmatoare cand sistemul este pornit, o noua optiune all-install va fi disponibila in meniul de boot. Aceasta va porni instalerul Mandriva. Puteti utiliza apoi oricare din metodele descrise mai sus pentru realizarea instalarii.

Pornirea instalerului direct de pe hard disk - varianta Windows

Daca aveti aveti deja instalat Microsoft Windows (TM) pe sistemul dv, este posibil sa copiati instalerul Mandriva Linux pe hard disk si apoi sa folositi Grub for DOS pentru a avea optiunea de a boota direct in installer. Pentru a realiza asta, trebuie sa aveti o copie a kernelului instal si imaginea initrd. Le puteti descarca de pe un mirror Mandriva. Cautati fisierele in subdirectorul /isolinux/alt0 pentru versiunea pe care doriti sa o instalati - de examplu, /MandrivaLinux/official/2007.0/i586/isolinux/alt0. Fisierele sunt numite all.rdz si vmlinuz. Acum creati un fisier numit C:\menu.lst cu urmatorul continut:

color black/cyan yellow/cyan
timeout 30
default /default

title Mandriva Install 
kernel (hd0,0)/boot/vmlinuz root=/dev/ram3 vga=791 
initrd (hd0,0)/boot/all.rdz

Descarcati Grub for DOS si puneti fisierul grldr (din arhiva) in C:\. Editati fisierul C:\boot.ini - este marcat ca ascuns si ca system file, ca default, deci trebuie sa modificati niste setari Windows pentru al putea vedea si modifica - si adaugati urmatoarea linie la sfarsit:

c:\grldr="Start GRUB"

Acum asigurati-va ca sistemul Windows este configurat sa afiseze meniul de boot la start si reboot. Alegeti 'Start GRUB' si apoi 'Mandriva Install', si instalerul este incarcat. Puteti utiliza oricare metoda descrisa mai sus pentru finalizarea instalarii.

Instalarea via PXE

Instalarea prin PXE este oarecum un proces complicat dar este util pe masinile fara unitati CD sau floppy, sau in situatia cand doriti instalarea pe mai multe masini simultan. Pentru instructiuni vedeti aceasta pagina.

Instalarea nu functioneaza

Daca aveti probleme cu instalarea, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa verificati integritatea mediului de instalare. Daca instalati de pe un fisier ISO sau de pe un disc scris dintr-o imagine ISO, verficati daca acest fisier ISO este corect. Pentru asta puteti folosi utilitarul md5sum in Linux. Acesta analizeaza un fisier si creaza o suma de control ce poate fi comparata cu suma de control initiala a fisierului original. In Mandriva Linux, instalati-l cu comanda urpmi md5sum. Pentru verificarea fisierului .iso, descarcati fisierul md5sum de pe mirror de unde ati descarcat fisierul ISO. De exemplu, daca ati descarcat mandriva-free-2007-DVD.iso, veti gasi fisierul mandriva-free-2007-DVD.md5.asc in acelasi director. Descarcati-l in acelasi director cu fisierul ISO. Apoi, din acelasi director, rulati comanda md5sum -c mandriva-free-2007-DVD.md5.asc, si veti sti daca sumele de control coincid. Daca aceste nu coincid, trebuie sa reparati download-ul. Sunt cateva cai pentru a face asta. Daca aveti acces la o aplicatie client BitTorrent, incercati sa-l utilizati indicand catre fisierle existente: acesta le va verifica, va gasi unde este corupt, si va corecta problema. Putei incerca sa corectati download-ul utilizand Parchive2: vedeti ISO Download recovery with Parchive2 pentru instructiuni. Altfel, puteti sterge fisierele si sa le redescarcati.

Daca instalati de pe un mediu CDs sau DVDs, prima data verificati suma de control al fisierului ISO sursa. Daca acesta nu corespunde, trebuie sa redescarcati fisiserele si sa scrieti dicurile din nou. Daca fisierul ISO este corect si tot aveti probleme la instalare, atunci disc(urile) au fost scris incorect. In acest caz, incercati sa rescrieti disc(urile) la o viteza mai mica. Daca inca mai intampinati probleme, incercati cu alte discuri - alta marca -, sau o alta unitate, sau folositi metoda de instalare de pe hard disk descrisa mai sus pentru a instala direct de pe imaginile ISO.

Daca sunteti sigur ca mediul de instalare nu este corupt, si totusi aveti probleme la instalre, atunci cel mai probabil aveti o problema hardware sau un bug la instalare. Acestea uneori pot fi rezolvante ruland instalarea pe alta cale. Daca instalati de pe CD / DVD, primul pas va ofera cateva optiuni pentru metode de instalare alternative. Daca utilizati una din metodele descrise mai sus, gasiti indicatii cum sa alegeti celelalte metode. Daca intampinati probleme cu mediul grafic, incercati modurile vgalo, vgahi, vga16 sau mediul text. Daca intampinati alte probleme, incercati instalarea cu ACPI Disabled. Pentru alte probleme la care nu sunt solutii in acest document, pot fi rezolvate in pagina de erata a versiunii pe care o instalati.

modalitati_de_instalare.txt · Ultima modificare: 2011/11/06 18:11 (editare externă)