Unelte utilizator

Unelte site


mandriva:variante

Diferențe

Aceasta arată diferențele dintre revziile selectate și versiunea curentă a paginii.

Link către această vizualizare comparativă

mandriva:variante [2011/11/06 18:14] (curent)
Linia 1: Linia 1:
 +Sursa: http://​wiki.mandriva.com/​en/​Choosing_the_right_edition
 +
 +Mandriva Linux este disponibila in diverse editii free si comerciale (pe bani). Aceast tutorial descrie diferentele dintre editii si ofera cateva recomandari pentru ce editie sa optati. Este important sa retineti ca toate editiile Mandriva Linux sunt create pe aceeasi baza, si toate aplicatiile free / open source sunt disponibile pentru toate editiile de pe serverele mirror oficiale Mandriva (alaturi cu cele mai importante drivere si firmware proprietare). Pentru adaugarea de aplicatii, vedeti [[http://​wiki.mandriva.com/​en/​Docs/​Basic_tasks/​Installing_and_removing_software|Installing and removing software.]]
 +
 +Pentru toate editiile Mandriva Linux se ofera suport pentru douasprezece luni (pachete desktop) sau optsprezece luni (pachete core) prin actualizarile oficiale de la data de lansare. [[http://​www.mandriva.com/​en/​mandriva-product-lifetime-policy|Mandriva Product Lifetime Policy]] descrie perioada de suport pentru produsele Mandriva software. ​
 +
 +===== Mandriva One =====
 +
 +
 +Editia Mandriva Linux One este Live CD.  un Live CD este un sistem de operare ce boot-eaza si ruleaza direct de pe CD, fara a necesita instalare, si fara a efectua nici o modificare pe sistemul pe care ruleaza. Mandriva One, deasemenea, este un Live CD hibrid, adica include si un instaler ce permite a fi instalata pe hard disk sistemului, optiunea apartine userului. Aceasta face sa fie editia ideala Mandriva Linux [entru a incerca daca nu sunteti destul de sigur ce e Linux. Puteti porni Mandriva One in modul live pentru al incerca. Daca va place, oil puteti instala pe hard disk. Daca nu, puteti simplu scoate CD-ul si reporniti fara ca sistemul dv sa fie afectat. Dimensiunea redusa la Mandriva One il face de asemenea ideal pentru userii cu conexiuni la Internet mai slabe sau limita de trafic.
 +
 +Mandriva One este gratuit disponobila pentru download. Contine toate driverele proprietare si pachete firmware pentru imbunatatirea suportului hardware, si unele pachete proprietare ca Java si suportul Flash.
 +
 +Uneori, cateva versiuni Mandriva One sunt diponiobile cu un release Mandriva Linux. Sunt doi factori majori ce diferentiaza aceste versiuni: mediul grafic si limbile incluse (localizarile). Unele versiuni folosesc KDE ca desktop, unele folosesc GNOME. Pentru ca spatiul face imposibila includerea suportului pentru toale limbile pe un singur CD, limbile suportate de Mandriva Linux sunt impartite in mai multe Cd-uri.
 +
 +Versiunea curenta Mandriva One este [[http://​wiki.mandriva.com/​en/​2009.1|Mandriva Linux 2009.1]] [[http://​www.supplementstoweightloss.com/​|best weight loss]] ​ One. Ultima versiune Mandriva One este mereu disponibila pe [[http://​www.mandriva.com/​en/​download|site-ul oficial]].
 +
 +===== Mandriva Linux Free =====
 +
 +
 +Editia free Mandriva Linux este denumita asa deoarece este '​free'​ (gratuita) in ambele sensuri: nu costa nimic si include doar aplicatii gratuite si  open source, cu este definit de Free Software Foundation and Open Source Initiative. Aceasta contine o distributie complet functionala cu o multime de aplicatii pentru utilizarea curenta. Este necesara instalarea sa pe disc pentru a putea fi utilizata. Aceasta este editia ideala Mandriva Linux daca doriti sa o incercati versiunea compelata Mandriva linux, sau doriti sa utilizati doar software free / open source ​ pe sistemul dv.
 +
 +Aceasta editie este disponibila cu fiecare versiune Mandriva Linux pentru sisteme x86-32 si x86-64, pe un singur DVD. (s-a renuntat la varianta pe trei CD-uri)
 +
 +Versiunea curenta Mandriva Linux Free este Mandriva Linux 2010 Free. Ultima versiune Mandriva Linux Free este meresu disponibila de pe serverele de download oficiale.
 +
 +===== Mini =====
 +
 +
 +Este si o alternativa la versiunea Free numita mini, ce este defapt o varianta foarte redusa. Cele doua versiuni x86-32 si x86-64 mini sunt incluse intr-o singura imagine. Rezultatul instalarii editiei mini este un sistem foarte sumar. Acesta este util cand doriti sa configurati un sistem cu o instalare minima Mandriva Linux dedicata - de exemplu, un router, sau web server.
 +===== Mandriva Linux Powerpack =====
 +
 +
 +Powerpack este varianta coomercial Mandriva Linux (asta insemnand ca este diponibila doar prin magazinele Mandriva, sau prin reprezentantii autorizati). Include o serie de aplicatii pentru utilizarea obisnuita, in programare sau pentru servere. Comtine de asemenea toate driverele proprietare,​ pachete firmware sau plugin proprietare pentru browser. fiind o versiune comerciala, Powerpack include si servicii (support, instruire) si aplicatii comerciale aditionale.
 +
 +Aceata editie este disponibila la fiecare lansare Mandriva Linux in versiune x86-32 si x86-64, in varianta DVD. Versiunea disponibila de la magazin Mandriva este un singur DVD care conţine atât x86-32 şi x86-64 versiuni. Acesta este disponibil ca un Slim DVD pack-doar, sau într-o ediţie cutie cu un manual. Este, de asemenea disponibil prin intermediul unui serviciu de abonament, care să permită accesul la ediţia a descărca Powerpack timp de un an (două Mandriva Linux) pentru o rată fixă anuală.
 +
 +Versiunea curentă de Mandriva Linux PowerPack este Mandriva Linux 2009 Powerpack. Cea mai recentă versiune de Mandriva Linux PowerPack este întotdeauna disponibil de la Store Mandriva.
 +[edit] Legacy editions
 +
 +Două alte ediţii comerciale de Mandriva Linux au fost disponibile cu Mandriva Linux Spring 2007 şi versiunile anterioare.
 +
 +===== Other Mandriva products =====
 +
 +
 +These other Mandriva distributions are not strictly part of the Mandriva Linux product line.
 +
 +===== Mandriva Corporate Desktop =====
 +
 +
 +Mandriva Corporate Desktop este o distribuţie comercială (aceasta înseamnă că este disponibil numai prin intermediul Store Mandriva, pentru a Mandriva Corporate Membrii clubului, sau de la un reseller autorizat). Mandriva Corporate Desktop diferă de versiunile de comerciale Mandriva îprin faptul ca include actualizări de sistem pentru cinci ani de la lansare. Mandriva Corporate Desktop este proiectat pentru desktop-uri şi staţii de lucru business sau de utilizatori au nevoie de un calculator de birou sau de statie de lucru, cu update-uri pentru mai mult de 12 luni.
 +
 +Varianta Corporate Desktop are un ciclu de lansarea mai lent decat versiunea standard Mandriva iar noile versiuni sunt de obicei lansate la fiecare 18-24 luni, punanduse baza pe securitate si stabilitate,​ ceea ce inseamna ca Corporate Desktop nu va include ultimele versiuni de software.
 +
 +Mandriva Corporate Desktop va avea cinic ani de actualizari de la data lansarii.
 +
 +===== Mandriva Corporate Server =====
 +
 +Mandriva Corporate Server este o distribuţie comercială (aceasta înseamnă că este disponibil numai prin intermediul Store Mandriva, pentru a Mandriva Corporate Membrii clubului, sau de la un reseller autorizat). Mandriva Corporate Server diferă de versiunile de comerciale Mandriva îprin faptul ca include actualizări de sistem pentru cinci ani de la lansare. Pentru Mandriva Corporate Server 4, actalizarile si suportul tehnic sunt disponibile pana in septembrie 2011. Pentru Mandriva Corporate Server 3 (CS3), actualizarile sunt disponibile pana in decembrie 2009. Mandriva Corporate Server 4 (CS4) este creat sa ruleze aplicatii critice pe servere sau servere ce vor rula mai mult de 12 luni.
 +
 +Linia de produse Corporate Server include unelte si software unic pentru segmentul tinta. Corporate Server 4 include FIBRIC, o unealta web pentru instalarea aplicatiilor,​ si IBM WebSphere Application Server - Community Edition ca server de aplicatii Java.
 +
 +Varianta Corporate Server are un ciclu de lansarea mai lent decat versiunea standard Mandriva iar noile versiuni sunt de obicei lansate la fiecare 18-24 luni, punandu-se baza pe securitate si stabilitate,​ ceea ce inseamna ca Corporate Server nu va include ultimele versiuni de software. CS3 foloseste Mandrake Linux 10.0 ca nucleu. CS4 foloseste Mandriva Linux 2006 ca nucleu. Versiuni actualizate ale CS4 sunt lansate la fiecare 4 sau sase luni, ce include suport pentru hardware nou.
 +
 +Mandriva Corporate Server va avea cinic ani de actualizari de la data lansarii.
 +
 +=====IGGI =====
 +
 +IGGI este o distributie Mandriva ce este dedicata calculelor de inalta performanta (High Performance Computing). Folosind IGGI puteti rapid instala un server si multiplicarea unui sistem pe mai multe noduri utilizand utilizand transferul paralel. Puteti obtine propriul cluster gaat de a primi sarcini in cateva ore. Cu DrakCluster,​ puteti gestiona nodurile folosind interfata grafica. De asemenea IGGI include cele mai importate unelte open source si librarii pentru HPC.
  
mandriva/variante.txt · Ultima modificare: 2011/11/06 18:14 (editare externă)