Unelte utilizator

Unelte site


mandriva:instalare:variante_de_kernel_2008

Diferențe

Aceasta arată diferențele dintre revziile selectate și versiunea curentă a paginii.

Link către această vizualizare comparativă

mandriva:instalare:variante_de_kernel_2008 [2008/11/22 08:42] (curent)
Linia 1: Linia 1:
 +
 +====== Kernel-uri oficiale suportate de Mandriva ======
 +
 +Acestea sunt kenel-uri Linux stabile, modificate cu patch-uri adresate cerintelor clientilor Mandriva. Acestea sunt disponibile in "​main"​ si ca atare in toate produsele Mandriva (One, Free, Powerpack, etc...)
 +
 +De la lansarea Mandriva Linux 2008.0, 4 variante de kernel sunt suportate. Numele lor sunt suficient de explicative,​ si totusi mai jos gasiti un mic ghid pentru alegere :
 +
 +    * daca configurati un server , alegeti **kernel-server-latest**
 +    * daca configurati un laptop si folositi Mandriva Linux 2008.x, folositi **kernel-laptop-latest**
 +    * daca configurati un laptup cu Mandriva Linux 2009.x, folositi **kernel-desktop-latest** sau **kernel-desktop586-latest** ​
 +    * daca nu detineti o masina compatibila "​Pentium II or above",​ sau i686 (adica aveti un masina "​Pentium I", sau i586), alegeti **kernel-desktop586-latest**
 +    * daca configurati orice altceva, alegeti **kernel-desktop-latest**
 +
 +Mandriva Linux va alege cel mai bun kernel pentru sistemul dumneavoastra,​ asa ca informatiile de mai sus sunt utile doar cand faceti upgrade la distributie folosind urpmi.
 +
 +===== Diversele arome =====
 +
 +==== kernel-desktop586 & kernel-desktop586-latest ====
 +
 +Acest kernel este compilat pentru utlzarea pe desktop, uni sau multiprocesor i586 sau nuclee si mai putin de 1GB RAM (de obicei detectati 870-900MB), utilizand voluntary preempt, CFS cpu scheduler si cfq i/o scheduler. are HZ=1000, si activat modul tickless (?).
 +
 +Acest kernel se bazeaza pe alternativele kernel smp pentru a comuta ​ intre  modulire up & smp depinzand de hardware-ul detectat . Pentru a forta kernel-ul pentru a boota in modul uniprocessor,​ folositi parametrul "​nosmp"​ la boot.
 +
 +Acest pachet exista doar in i586. Instalatio pachetele *-latest rpm pentru a fi siguri ca aveti ultima versiune de kernel-desktop586 instalata.
 +
 +==== kernel-desktop & kernel-desktop-latest ====
 +
 +Acest kernel este compilat pentru utilizare ca desktop, cu unul sau  mai multe procesoare/​nuclee i686/x86_64 si cu mai putin de 4GB RAM (de obicei detecteaza 3-4GB, in functie de hardware) utilizand voluntary preempt, CFS cpu scheduler si cfq i/o scheduler. Are HZ=1000, si modul tickless activat.
 +
 +Acest kernel se bazeaza pe alternativele in-kernel smp pentru a comuta intre modurile up & smp in functie de hardware-ul detectat. Pentru a forta kernelul sa booteze in modul single processor, folositi parametrul de boot **nosmp**.
 +
 +De remarcat faptul ca rezervarea memoriei nu se aplica pentru familia x86_64 (numai daca intampinati o restrictie hardware).
 +
 +Acest pachet exista atat in familia i586 cat si in x86_64. Instaland pachetul *-latest va asigura ca aveti instalat intotdeauna cea mai recenta versiune a kernel-desktop instalata.
 +
 +==== kernel-laptop & kernel-laptop-latest ====
 +
 +Acest kernel este compilat pentru utilizarea pe laptop, avand ca tinta utilizatorii care doresc o durata de viata mai mare a bateriei. Daca doriti sa sacrificati viata bateriei in schimbul performantei,​ atunci mai bine utilizati kernel-desktop.
 +
 +Kernelul suporta atat uni cat si multiprocesor din familiile i686/x86_64 si mai putin de 4GB de RAM (de obicei detecteaza 3-4GB, in functie de hardware), utilizand no preemptm, CFS cpu scheduler si cfq i/o scheduler. Are HZ=300, si modul tickless activat.
 +
 +Acest kernel se bazeaza pe alternativele smp in-kernel pentru a comuta intre modurile up & smp in functie de hardware-ul detectat. Pentru a forta kernelul sa booteze in modul uniprocesor,​ utilizati parametrul de boot **nosmp**.
 +
 +De remarcat faptul ca rezervarea memoriei nu se aplica pentru familia x86_64 (numai daca intampinati o restrictie hardware).
 +
 +Acest pachet exista atat in familia i586 cat si in x86_64. Instaland pachetul *-latest va asigura ca aveti instalat intotdeauna cea mai recenta versiune a kernel-laptop instalata.
 +
 +==== kernel-server & kernel-server-latest ====
 +
 +Acest kernel este compilat pentru utilizarea pe servere, uni sau multiprocesor din familiile i686/x86_64 si pana la 64GB de RAM (utilizand PAE pe i686), utilizand no preempt, CFS cpu scheduler si cfq i/o scheduler. Are HZ=100 si modul tickless activat.
 +
 +Acest kernel se bazeaza pe alternativele smp in-kernel pentru a comuta intre intre modurile up & smp in functie de hardware-ul detectat. Pentru a forta kernelul sa booteze in modul single processor, folositi parametrul de boot nosmp.
 +
 +De remarcat faptul ca rezervarea memoriei nu se aplica pentru familia x86_64 (numai daca intampinati o restrictie hardware).
 +
 +Acest pachet exista atat in familia i586 cat si in x86_64. Instaland pachetul *-latest va asigura ca aveti instalat intotdeauna cea mai recenta versiune a kernel-server instalata.
 +
 +==== kernel-desktop586-devel & kernel-desktop586-devel-latest ====
 +
 +Acest pachet contine fisierele kernel-devel care ar trebui sa fie suficiente pentru a genera driverele 3rdparty (precum cele ATI, nVidia) pentru utilizarea cu kernel-desktop586.
 +
 +Acest pachet exista doar in familia i586. Instaland pachetul *-latest va asigura ca aveti intotdeauna cea mai noua versiune a kernel-desktop586-devel instalata.
 +
 +==== kernel-desktop-devel & kernel-desktop-devel-latest ====
 +
 +
 +Acest pachet contine fisierele kernel-devel care ar trebui sa fie suficiente pentru a genera driverele 3rdparty (precum cele ATI, nVidia) pentru utilizarea cu kernel-desktop.
 +
 +Acest pachet exista atat in familia i586 cat si in x86_64. Instaland pachetul *-latest va asigura ca aveti intotdeauna cea mai noua versiune a kernel-desktop-devel instalata.
 +
 +==== kernel-laptop-devel & kernel-laptop-devel-latest ====
 +
 +
 +Acest pachet contine fisierele kernel-devel care ar trebui sa fie suficiente pentru a genera driverele 3rdparty (precum cele ATI, nVidia) pentru utilizarea cu kernel-laptop.
 +
 +Acest pachet exista atat in familia i586 cat si in x86_64. Instaland pachetul *-latest va asigura ca aveti intotdeauna cea mai noua versiune a kernel-laptop-devel instalata.
 +
 +==== kernel-server-devel & kernel-server-devel-latest ====
 +
 +
 +Acest pachet contine fisierele kernel-devel care ar trebui sa fie suficiente pentru a genera driverele 3rdparty (precum cele ATI, nVidia) pentru utilizarea cu kernel-server.
 +
 +Acest pachet exista atat in familia i586 cat si in x86_64. Instaland pachetul *-latest va asigura ca aveti intotdeauna cea mai noua versiune a kernel-server-devel instalata.
 +
 +==== kernel-source & kernel-source-latest ====
 +
 +
 +Pachetul kernel-source contine fisiere cod sursa pentru kernelul Mandriva Linux. Aceste fisiere sursa sunt necesare doar daca doriti sa va generati propriul kernel personalizat care poate fi mai bine ajustat pentru hardware-ul utilizat.
 +
 +Daca doriti numai fisierele necesare pentru a genera driverele 3dparty (ATI, nVidia) instalati pachetele *-devel-* corespunzatoare kernelului folosit.
 +
 +Acest pachet exista atat in familia i586 cat si in x86_64. Instaland pachetul *-latest va asigura ca aveti intotdeauna cea mai noua versiune a kernel-source instalata.
 +
 +==== kernel-doc ====
 +
 +
 +Acest pachet contine fisierele pentru documentatie din sursa kernelului. Numeroase informatii legate de kernelul Linux si driverele furnizate impreuna cu kernelul se regasesc in aceste fisiere. Instalati acest pachet daca doriti referinte legate de optiunile ce pot fi folosite pentru incarcarea diverselor module de kernel.
 +
 +====== Alte variante de kernel sustinute de catre colaboratori ======
 +
 +===== kernel-kerrighed =====
 +
 +Acesta este kernelul [[http://​en.wikipedia.org/​wiki/​Linux_kernel#​Versions|vanilla]] cu patch-urile Kerrighed.
 +
 +Acest kernel ofera suport pentru clustering.
 +
 + ​[[http://​www.kerrighed.org/​|Pagina Kerrighed]]
 +
 +Pachete:
 +
 +kernel-kerrighed
 +
 +kernel-kerrighed-latest
 +
 +kernel-kerrighed-devel
 +
 +kernel-kerrighed-devel-latest
 +
 +kernel-kerrighed-source
 +
 +kernel-kerrighed-source-latest
 +
 +Disponibile in "​contrib"​ si nu sunt incluse in imaginile ISO.
 +
 +===== kernel-linus =====
 +
 +
 +Acesta este [[http://​www.kernel.org/​index.php/​Main_Page|kernelul vanilla]] fara patch-uri externe.
 +
 +Aceasta este cea mai noua versiune a kernelului Linux. De vreme ce acest kernel urmeaza cele mai recente versiuni release-candidate de pe kernel.org poate contine bugfix-uri sau poate oferi suport pentru hardware care inca nu sunt incluse in kernelurile Mandriva. Totusi fiind si foarte recent este si mai putin testat.
 +
 +O buna baza pentru dezvoltarea si testarea patch-urilor pentru kernel fara teama de conflicte, din moment ce nu sunt deloc aplicate patch-uri afara de patch-urile -rc upstream (si cateodata patch-urile -rc*-git).
 +
 +De obicei acest kernel poarte un nume de forma "​kernel-linus-2.6.24-0.rc6.2mdv",​ indicand versiunea kerneluli Linux ("​2.6.24-rc6"​). Varianta lansata a acestui kernel este 2mdv.
 +
 +Disponibil in "​contrib"​ si nu este inclus in imaginile ISO.
 +
 +==== kernel-linus & kernel-linus-latest ====
 +
 +
 +Acest kernel este compilat pentru procesor cu un singur nucleu din familiile i686/x86_64 si mai putin de 4GB RAM (de obicei 3-4GB detectati, in functie de hardware) utilizand no preempt, CFS cpu scheduler si cfq i/o scheduler. Are HZ=250, si modul tickless activat.
 +
 +Note that the memory reservation does not apply to the x86_64 branch (unless you hit a hardware restriction).
 +De remarcat faptul ca rezervarea memoriei nu se aplica pentru familia x86_64 (numai daca intampinati o restrictie hardware).
 +
 +Acest pachet exista atat in familia i586 cat si in x86_64. Instaland pachetul *-latest va asigura ca aveti instalat intotdeauna cea mai recenta versiune a kernel-linus instalata.
 +
 +==== kernel-linus-smp & kernel-linus-smp-latest ====
 +
 +
 +Acest kernel este compilat pentru procesoare cu mai multe nuclee din familiile i686/x86_64 si mai putin de 4GB RAM (de obicei 3-4GB detectati, in functie de hardware) utilizand no preempt, CFS cpu scheduler si cfq i/o scheduler. Are HZ=250, si modul tickless activat.
 +
 +De remarcat faptul ca rezervarea memoriei nu se aplica pentru familia x86_64 (numai daca intampinati o restrictie hardware).
 +
 +Acest pachet exista atat in familia i586 cat si in x86_64. Instaland pachetul *-latest va asigura ca aveti instalat intotdeauna cea mai recenta versiune a kernel-linus-smp instalata.
 +
 +==== kernel-linus-devel & kernel-linus-devel-latest ====
 +
 +
 +Acest pachet contine fisierele kernel-devel care ar trebui sa fie suficiente pentru a genera driverele 3rdparty (precum cele ATI, nVidia) pentru utilizarea cu kernel-linus.
 +
 +Acest pachet exista atat in familia i586 cat si in x86_64. Instaland pachetul *-latest va asigura ca aveti instalat intotdeauna cea mai recenta versiune a kernel-linus-devel instalata.
 +
 +==== kernel-linus-smp-devel & kernel-linus-smp-devel-latest ====
 +
 +
 +Acest pachet contine fisierele kernel-devel care ar trebui sa fie suficiente pentru a genera driverele 3rdparty (precum cele ATI, nVidia) pentru utilizarea cu kernel-linus-smp.
 +
 +Acest pachet exista atat in familia i586 cat si in x86_64. Instaland pachetul *-latest va asigura ca aveti instalat intotdeauna cea mai recenta versiune a kernel-linus-smp-devel instalata.
 +
 +==== kernel-linus-source & kernel-linus-source-latest ====
 +
 +
 +Pachetul kernel-linus-source contine fisiere cod sursa pentru kernelul Linux kernel.org. Aceste fisiere sursa sunt necesare doar daca doriti sa va generati propriul kernel personalizat care poate fi mai bine ajustat pentru hardware-ul utilizat.
 +
 +Daca doriti numai fisierele necesare pentru a genera driverele 3dparty (ATI, nVidia) instalati pachetele *-devel-* corespunzatoare kernelului folosit.
 +
 +Acest pachet exista atat in familia i586 cat si in x86_64. Instaland pachetul *-latest va asigura ca aveti intotdeauna cea mai noua versiune a kernel-linus-source instalata.
 +
 +===== kernel-mm =====
 +
 +Acesta este kernelul vanilla cu [[http://​www.kernel.org/​patchtypes/​mm.html|patch-urile mm ale lui Andrew Morton]]:
 +
 +Patch-urile mm sunt in asteptarea acceptarii lor, astfel acest kernel poate fi destul de instabil. Dar de asemenea este o baza buna pentru dezvoltarea si testarea kernelului.
 +
 +Are acelasi sistem de denumire precum kernel-linus (doar se inlocuieste "​linus"​ cu "​mm"​)
 +
 +O explicare a gestionarii versiunilor:​
 +
 +kernel-mm-2.6.24-0.rc6.mm1.2mdv
 +
 +- Bazat pe kernel.org 2.6.24-rc6
 +
 +- Patch-urile mm1 ale lui Andrew Morton
 +
 +- Versiunea 2mdv
 +
 +Disponibil in "​contrib"​ si nu este inclus in imaginile ISO.
 +
 +===== kernel-multimedia =====
 +
 +Aceste versiuni de kernel sunt dispobinile pentru computerele x86 pe 32 si 64 de biti. In plus, este disponibila si o versiune pentru procesoarele powerpc pe 32 de biti.
 +
 +Disponibil in "​contrib"​ si nu este inclus in imaginile ISO.
 +
 +==== kernel-multimedia-desktop ====
 +
 +    * un kernel cu multe patch-uri aditionale fata de kernelul Mandriva.
 +
 +optimizat pentru i686, un singur procesor, si suport pentru 4GB RAM. De asemenea mai exista o versiune care suporta masini cu mai multe procesoare: kernel-multimedia-desktop-smp
 +
 +De obicei kernelul Mandriva standard cu patch-uri ce il optimizeaza pentru utilizarea multimedia, cum ar fi aplicatii pentru sunet ce necesita latenta scazuta din partea kernelului. In general aceste modificari vor face ca masina sa ofere senzatia de o mai mare responsivitate,​ desi consecinta negativa se constata la performanta burta (de exemplu la compilare) care va fi putin mai redusa. Acest kernel include patch-urile bazate pe munca lui Con Kolivas si pot fi gasite aici: 
 +
 +[[http://​members.optusnet.com.au/​ckolivas/​kernel/​|Pagina cu patch-urile lui Con Kolivas]]
 +
 +Pentru aplicatiile care il pot utiliza, (aproape) la performanta maxima (in timp real) este furnizat un modul special ce poate fi incarcat in kernel dupa cum este explicat intr-un fisier readme afisat in timpul instalarii.
 +
 +Acest kernel include de asemenea si alte capabilitati care nu sunt suportate in acest moment de catre kernelurile standard:
 +
 +    * Suport Reiserfs4: Un nou, rapid si foarte avansat filesystem. Totusi, momentan esta inca putin testat. Folositi backup-uri daca il utilizati.
 +    * Suport Suspend2: O reimplementare a suspendarii software (suspend to disk). Aveti nevoie de pachetul hibernate, de asemenea din "​contrib"​ pentru a utiliza aceasta optiune. Este posibil ca Suspend2 sa functioneze pe masini unde suspend1 nu functioneaza. Este de asemenea mai rapid si suporta interfata grafica (GUI) - momentan neinclusa in Mandriva Linux.
 +
 +Mai multe module ce sunt disponibile prin dkms sunt incluse implicit in kernelul multimedia (driverele omnibook, spca5xx, qc-usb, etc.)
 +
 +Acest kernel ocazional va ramane in urma versiunii curente a kernelului Mandriva datorita interactiunii intre patch-urile multimedia si cele deja existente in kernelul Mandriva. Totusi, este cea mai buna alegere pentru utilizarea pe o masina destinata multimedia: mixare audio, jocuri si altele.
 +
 +De obicei kernelul poarta un nume de forma "​kernel-multimedia-2.6.17.13-desktop-1mdv"​. Numerele indica versiunea lansata a kernelului Linux ("​2.6.17.13"​),​ aroma ("​desktop"​) si numarul versiunii este is "​1mdv"​.
 +
 +==== kernel-multimedia-laptop ====
 +
 +
 +    * un kernel cu multe patch-uri aditionale fata de kernelul Mandriva.
 +
 +  * optimizat pentru i686, un singur procesor, si suport pentru 4GB RAM. De asemenea mai exista o versiune care suporta masini cu mai multe procesoare: kernel-multimedia-laptop-smp
 +
 +De obicei kernelul Mandriva standard cu patch-uri ce il optimizeaza pentru utilizarea multimedia. Contine aceleasi patch-uri premum kernelul desktop mentionat mai sus. Totusi, acest kernel nu este configurat sa atinga acelasi nivel de latenta scazuta precum varianta kernel desktop. In schimb, acest kernel contine cateva setari ce il fac mai eficient energetic si exclude cateva optiuni care nu sunt, sau rar necesare pe laptopuri. Acest kernel include de asemenea si patch-urile bazate pe munca lui Con Kolivas si pot fi gasite aici:
 +
 +[[http://​members.optusnet.com.au/​ckolivas/​kernel/​|Kernel patch homepage of Con Kolivas]]
 +
 +
 +Acest kernel include de asemenea si alte capabilitati care nu sunt suportate in acest moment de catre kernelurile standard:
 +
 +    * Suport Reiserfs4: Un nou, rapid si foarte avansat filesystem. Totusi, momentan esta inca putin testat. Folositi backup-uri daca il utilizati.
 +    * Suport Suspend2: O reimplementare a suspendarii software (suspend to disk). Aveti nevoie de pachetul hibernate, de asemenea din „contrib“ pentru a utiliza aceasta optiune. Este posibil ca Suspend2 sa functioneze pe masini unde suspend1 nu functioneaza. Este de asemenea mai rapid si suporta interfata grafica (GUI) - momentan neinclusa in Mandriva Linux.
 +
 +Mai multe module ce sunt disponibile prin dkms sunt incluse implicit in kernelul multimedia (driverele omnibook, spca5xx, qc-usb, etc.)
 +
 +Acest kernel ocazional va ramane in urma versiunii curente a kernelului Mandriva datorita interactiunii intre patch-urile multimedia si cele deja existente in kernelul Mandriva. Totusi, este cea mai buna alegere pentru utilizarea pe o masina destinata multimedia: mixare audio, jocuri si altele.
 +
 +De obicei kernelul poarta un nume de forma "​kernel-multimedia-2.6.17.13-laptop-1mdv"​. Numerele indica versiunea lansata a kernelului Linux („2.6.17.13“),​ aroma ("​laptop"​) si numarul versiunii este is „1mdv“.
 +
 +===== kernel-rt =====
 +
 +
 +Acesta este kernelul vanilla cu patch-urile rt.
 +
 +Aceste patch-uri ofera latenta scazuta veritabila kernelului.
 +
 +[[http://​rt.wiki.kernel.org/​index.php/​Main_Page|Pagina wiki cu explicarea acestui patch]]
 +
 +Are acelasi sistem de denumire precum kernel-linux (doar se inlocuieste "​linus"​ cu "​rt"​)
 +
 +O explicare a gestionarii versiunilor:​
 +
 +kernel-rt-2.6.24-0.rc5.rt1.2mdv
 +
 +- Bazat pe kernel.org 2.6.24-rc5
 +
 +- Patchurile rt1
 +
 +- Versiunea 2mdv
 +
 +Disponibil in „contrib“ si nu este inclus implicit in imaginile ISO. 
 +
 +===== kernel-tmb =====
 +
 +
 +Bazat pe kernelul standard kernel.org si pe kernelul principal al Mandriva, acest kernel ofera inca si mai multe patch-uri. Este o solutie buna de incercat inainte de a apela la compilarea kernelui daca hardware-ul folosit nu este suportat de kernelul Mandriva.
 +
 +Patch-urile din acest kernel pot fi considerate ca fiind inca prea experimentale pentru a fi adaugate oficial in kernelul 2.6, dar suficient de stabile pentru lansarea generala. Acest kernel este un potential indicator al patch-urilor ce _pot_ fi in final admise in kernelul stabil al Mandriva.
 +
 +Are acelasi sistem de numire precum kernelul principal (in realitate kernelul principal a fost cel care a copiat sistemul de numire dupa kernelurile *tmb*)
 +
 +Cateva deosebiri ale seriei kernel-tmb ce fac diferenta fata de kernelurile principale:
 +A few features of the kernel-tmb series that makes it different from main kernels:
 +
 +    * Suporta filesystemul Reiser4
 +    * Suporta [[http://​www.tuxonice.net/​|TuxOnIce]] (inainte cunoscut sub denumirea de Suspend2)
 +    * versiunile mai noi kernel.org vor fi compilate pentru versiunile mai vechi ale Mandriva
 +
 +Disponibil in „contrib“ si nu este inclus implicit in imaginile ISO.
 +
 +===== kernel-vserver =====
 +
 +Acesta e un kernel vanilla avand patch-uri VServer.
 +
 +Aceste patchuri ofera suport pentru virtualizare VServer.
 +[[http://​linux-vserver.org/​Welcome_to_Linux-VServer.org|Wiki Vserver]]
 +
 +Pachete:
 +
 +kernel-vserver
 +
 +kernel-vserver-latest
 +
 +kernel-vserver-devel
 +
 +kernel-vserver-devel-latest
 +
 +kernel-vserver-source
 +
 +kernel-vserver-source-latest
 +
 +Disponibil in „contrib“ si nu este inclus in imaginile ISO.
 +\\ 
 +\\ 
 +\\ 
 +\\ 
 +Articol tradus dupa originalul aflat aici: http://​wiki.mandriva.com/​en/​Docs/​Howto/​Mandriva_Kernels
  
mandriva/instalare/variante_de_kernel_2008.txt · Ultima modificare: 2008/11/22 08:42 (editare externă)