Unelte utilizator

Unelte site


mandriva:instalare:dual_boot_mac_os_x_snow_leopard_si_mandriva_2010.2

Diferențe

Aceasta arată diferențele dintre revziile selectate și versiunea curentă a paginii.

Link către această vizualizare comparativă

mandriva:instalare:dual_boot_mac_os_x_snow_leopard_si_mandriva_2010.2 [2012/03/03 09:00] (curent)
Linia 1: Linia 1:
 +====== Generalități ======
  
 +\\
 +
 +Sistemele de operare Mac OSX şi Linux pot fi făcute să lucreze pe același calculator, ba mai mult, pe același hard disk.
 +Mac OSX este un sistem sănătos, oferă un set de fonturi foarte frumoase, precum și aplicații multimedia bine unse. Este de observat, că aplicațiile au preturi cam pipărate ( poate doar ) din punctul meu de vedere. Se găsesc și foarte multe aplicații care pot fi instalate din arhive ”tar.gz”,​ ca în linux. În plus, mai are și un instrument foarte puternic de cărat aplicații de pe internet, MacPorts. Nu încerc eu să fac reclamă Mac-ului, ci încerc să mă justific de ce l-am cumpărat. Era de fapt pe vremea când mandriva începea să se clatine și era destul de greu de prevăzut în capul cui se va prăbuși. Dacă voiai un sistem de operare care să ofere alinare după ( greaua ) pierdere a mandrivăi, am zis eu că am găsit leacul, cumpărând Mac OSX Snow Leopard. Acuma nu se mai găsește prin magazine, a ieșit Mac OSX Lion ( au ei ceva afecțiune față de feline ), care oferă multe altele ( conform reclamelor, că eu nu prea folosesc toate ”enhancementurile”,​ n-am timp, nu mă interesează,​ etc ). 
 +Nu l-am cumpărat din snobism și în circa un an de când îl folosesc, nu prea m-am plâns de el, ba mă felicit și azi.
 +Dar mai multe despre Mac să zică cei dintre noi care sunt meseriași în sisteme de operare. Firește că un calculator, ca să suporte Macul pe el trebuie să aibă o configurație precis aleasă, fapt care te mai scutură de ceva mărunțiș ( ca la peste 1000 RON ), pe lângă echivalentul a circa 100 dolari USA prețul estimat pentru ( numai ) sistemul de operare. Nu mă refer la un mac original, ci la un calculator normal, care este în stare să ofere suport pentru sistemul de operare OSX. Banii pentru hardware nu sunt la urma urmei dați degeaba, oricum un calculator mai trebuie ”upgradat” din când în când. ​
 +\\
 +
 +Cel puțin pentru mine, Linuxul, mai cu seamă Mandriva, a fost ca o casă, pentru că s-au adunat câțiva ani de când folosesc linux - mandriva, fără să simt nevoia să trec la altceva. Îţi oferă aplicații foarte bune mult mai avantajos din punctul de vedere al portofelului,​ în comparație cu macul, ceea ce face ca Mandriva să fie măcar planul B - dacă nu cumva chiar Planul A - când vrem să ne facem poftele.
 +Este foarte atractiv și nu doar necesar, pentru că găsești mult mai repede asistența de specialitate,​ linuxiştii fiind cei mai săritori și fără mofturi, ba și cei mai tari programatori. Nu zic că alții n-ar fi, dar... A ieșit de exemplu, un tv tuner nou? Se pune careva de pe mapamond la treabă, scrie și publică aplicația respectivă,​ apoi altcineva de prin altă parte a Pământului aduce o îmbunătățire și în curând satisface necesarul tuturor! ​
 +Îți dă sentimentul că aparții unei familii atente și binevoitoare,​ ceea ce îți induce un sentiment de siguranță extraordinar. Iar sistemele de operare sunt pe măsura calității celor care le creează.
 +Bun, la treabă.\\
 +
 +====== Lucrul propriu-zis ======
 +
 +\\
 +
 +Procurarea și pașii efectivi de instalare a celor două sisteme de operare este o chestiune foarte amănunțit depusă pe internet, nu mai insist.
 +\\
 +===== Hardware necesar =====
 +
 +Aici descriu ce am eu, pentru că merge fără cusur. Menționez că nu e singura variantă de succes, dar pentru noi românii este mai accesibilă.\\
 +Placa de bază: Asrock H61M-S\\
 +Procesor: Intel i3, Sandy Bridge\\
 +Placă grafică NVidia GeForce 210 \\
 +Tastatură cu USB.\\
 +
 +\\
 +Celelalte amănunte privind caracteristicile plăcii de bază se pot lua de pe internet. Oricum, Snow Leopard și Lion se instalează ”out of box” pe această configurație,​ iar pentru amănunte sunt multe site-uri, cel mai tare fiind, după capul meu, pentru Mac, DE DEPARTE, www.Tonymacx86.com. ​
 +Menționez că Linuxul merge de multă vreme și foarte bine pe aceeași configurație...
 +
 +===== Paşii =====
 +
 +\\
 +Pentru instalarea Mac OSX Snow Leopard și Mandriva\\
 +
 +  - Se scot oricare alte hard -drive-uri suplimentare din funcțiune ( dar nu folosiți ciocanul! ) și se lasă valid doar cel pe care se vor pune distribuțiile. ​
 +  - Se introduce dvd-ul ( stickul ) de instalare pentru Mac OSX Snow Leopard.
 +  - Se alege limba de instalare.
 +  - Din meniul Utilities se alege Disk Utilities. In dialogul Disk Utilities se alege tabul Partitions. Se deschide căsuța combinată respectivă și se selectează ”2 partitions”.\\ **Prima partiție** va fi rezervată macului. Se denumește ( eu i-am zis la mine Mac ) și se alege formatarea Mac OSX Extended ( Journaled ) pentru aceasta. Apoi, se dă click pe Options şi se selectează GUID Partition Table. \\ {{ :​mandriva:​instalare:​1.png?​600 |}}\\ **Cea de-a doua partiţie**,​ rezervată Linuxului, se va denumi cum vrea fiecare, iar ca schemă se poate alege MSDOS-FAT, dar sincer, deocamdată nu contează, vedem pe urmă de ce. După acestea, se dă click pe Apply, iar când se încheie operațiunile respective de formatare, se închide dialogul Disk Utilities și se continuă instalarea macului. ( vezi amănunțit instalarea macului pe forumul sus - menționat ); la cerere, pot face și eu detalierea respectivă,​ dar depășește acum cadrul acestui ghid ).
 +  - Acest pas nu este 100% necesar, dar îl recomand, mie mi-a salvat mult timp de lucru, fiindcă pregătește venirea fără spasme a linuxului. Se pare că partiția MSDOS FAT făcută cu macul la instalarea lui și care era destinată linuxului, nu este prea bine gustată de către installerul de linux. Cu macul deja instalat și în deplină capacitate de funcționare,​ se startează calculatorul și se intră în mac. Se dă click pe iconița Applications din bară, apoi pe Utilities şi in fine, se deschide cu click Disk Utilities. Se intră în tabul Partitions, şi se șterge partiția făcută inițial pentru linux ( vezi figura de mai sus ), lăsându-se ”free space” ( pentru aceasta, este suficient să se dea click pe partiția rezervată linuxului, apoi pe semnul minus din partea de jos a listei și se validează cu butonul Apply / Ok.. Se închide dialogul Disk Utilities și se oprește calculatorul.\\ **Urmează instalarea Mandriva Linux**.
 +  - Se porneşte calculatorul,​ se introduce discul ( stickul ) de instalare pentru mandriva, se trece din bios ( cu F2 sau cu F11 ) pe bootare de pe dvd / stick. ​
 +  - Se face instalarea linuxului-mandriva conform manualului / ghidului propriu, cu mențiunile următoare:
 +  * Se foloseşte ”custom partitioning” și se împarte astfel spațiul destinat linuxului: într-un spațiu pentru root ( / ), un spațiu de swap și un al treilea de /home. Nu e bătută în cuie, poate fi aleasă și altă schemă pentru instalarea linuxului, doar că partiția aleasă de la bun început pentru tot linuxul nu se mai redimensionează în detrimentul macului, deci nu se schimbă. Eu am ales schema de mai sus și merge. Se notează pentru aducere aminte denumirea spațiului pentru root ( de exemplu, la mine a fost /dev/sda3 )
 +  * Se bifează ca toate spaţiile linuxului să fie formatate ( cu ext4 , de exemplu ) şi se lasă copierea şi instalarea obișnuită.
 +  * La instalarea boot - loaderului: SE VA ALEGE pentru dispunerea grubului spațiul pentru root ( așadar, eu am ales /dev/sda3 ). Este foarte important, pentru că cine greșește aici, reia tot hei-rupul de la capăt.
 +\\
 +**Gata!** ​
 +Se oprește calculatorul. Se pot pune la loc hardurile scoase la început. La restartare, calculatorul bootează implicit spre mac. Dar pentru a alege să lucrăm cu Mandriva, procedăm aşa: când apare ecranul de bootare Chameleon specific macului, apăsăm orice tastă ( spacebar, săgeată, etc ) şi apare MENIUL de bootare specific Chameleonului,​ afişând acuma cele două opţiuni, OSX şi respectiv, Linux.
 +Se navighează cu săgeţile tastarurii sau se alege cu mausul meniul Linux.
 +
 +====== Note ======
 +
 +  * Sunt evident, observaţii de făcut sau lămuriri de dat. Se poate îmbunătăţi metoda pusă de mine aici şi eu aş fi primul interesat să aflu cum.
 +  * Nu am descris metoda prin care sistemul de bază să fie Mandriva, pentru că nu l-am studiat. La fel ca mai sus, sunt primul interesat să aflu cum.
 +  --- //​[[http://​www.mandrivausers.ro/​content/​dual-boot-mandriva-si-mac-osx#​comment-26222|Ono]] 2012/03/03 10:59//
mandriva/instalare/dual_boot_mac_os_x_snow_leopard_si_mandriva_2010.2.txt · Ultima modificare: 2012/03/03 09:00 (editare externă)