Unelte utilizator

Unelte site


mandriva:ghid:personalizare_kde

PERSONALIZARE DESKTOP


Aspectul implicit al desktopului în Mandriva s-a schimbat puţin, dar asta nu are importanță atât timp cât putem modifica totul fără mare efort. Ne vom ocupa în ordine de panel (panou, taskbar), wallpaper, tema generală a sistemului/ aplicațiilor, Dolphin și consolă.1. PanouPanoul (bara de jos) implicit este Rosa Panel, un panou realizat/ personalizat de colaboratorii Mandrivei de la Rosa Labs. Lansatorul de aplicaţii este Rosa Launcher, taskbar este Rosa Tasks, etc. În principiu seamănă la aspect şi funcţionalitate cu panoul clasic, doar lansatorul şi taskbarul (porţiunea de panou unde sunt afişate aplicaţile deschise) diferă puţin. Putem folosi panoul Rosa implicit, îl putem înlocui cu panoul Kde sau putem înlocui doar componentele acestui panou cu altele. Pentru a înlătura panoul dăm clic dreapta pe o porţiune liberă a acestuia- Panel Options- Remove this Panel. Pentru a şterge doar o componentă: clic dreapta pe aceasta- Remove … (înlocuim punctele cu numele componentei, de exemplu Remove this Rosa Tasks). Pentru adăugarea unui alt panou: clic dreapta pe desktop- Add Panel- acum trebuie să optăm pentru una din cele trei variante posibile (Default Panel/ panou clasic Kde, Empty Panel/ un panou gol care ar urma să fie umplut de noi şi RocketBar/ Rosa Panel). Rosa Panel poate fi personalizat exact ca şi Kde Panel, urmând exact aceeaşi paşi descrişi la panoul clasic!


În imaginea următoare a fost schimbată tema panoului din Rosa în Oxygen, a fost adăugat pager (paginator, componenta cu ajutorul căreia putem schimba desktopul), adăugat un plasmoid pentru afişat temperatura locală (yawp) şi a fost puţin modificat aspectul/ caracteristicile ceasului.


Lansatorul de aplicaţii din Rosa Panel este diferenţa majoră dintre cele două tipuri de panouri descrise, fiind potrivit mai mult pentru netbook-uri şi tablete. Cu clic pe lansator (prima iconiţă din partea stângă) se va deschide fereastra următoare, în care sunt afişate ultimele aplicaţii folosite, ultimele documente create, directoarele/ locaţiile mai importante/ folosite, şi chiar în partea de sus a ferestrei, imediat după numele utilizatorului un câmp de căutare în care putem scrie numele aplicaţiei căutate; apăsând în partea de jos a ferestrei pe caseta Applications putem vedea toate aplicaţiile disponibile:

Panoul Kde clasic
Putem schimba simplu tema/ aspectul panoului, poziția pe desktop, numărul și poziția icoanelor din panou, imaginea afișată la meniul Kickoff (meniul de lansare a aplicațiilor-imaginea implicită este sigla Mandriva, steaua).


Pentru a schimba imaginea afișată la meniu: clic dreapta pe meniu- Application Launcher Menu Settings- Options- Icon- Other icons- Browse- navigăm până la imaginea dorită, o selectăm- Ok.

Poziția panoului jos este cea clasică, dar poate preferați o schimbare, panoul să fie sus, sau în cazul unui laptop/ netbook cu ecran widwscreen poate fi utilă poziționarea panoului pe lateral pentru a profita la maxim de înălțimea ecanului… Clic dreapta pe panou- Panel Options- Panel Settings- punem cursorul mouse-ului pe Screen Edge și tragem (drag and drop) cu mouse-ul panoul în direcția dorită pe lângă marginea ecranului până pe poziția aleasă (lateral, sus).Chiar și aspectul meniului poate fi schimbat. Implicit meniul are stilul Classic, dar îl putem modifica în stil Kickoff: clic dreapta pe icoana meniului- Switch to Kickoff Menu Style. De fapt cam orice control din panou are setări proprii. O modificare utilă putem face la Task Manager (porțiunea de panou unde sunt afișate ferestrele deschise în desktop): clic dreapta pe o porțiune liberă- Task Manager Settings- bifăm Force row settings- Ok. În acest mod managerul de ferestre va afișa aplicațiile pe două rânduri suprapuse, deci vor avea loc mai multe aplicații… Putem seta chiar ca numărul de linii să fie mai mare de două prin modificarea valorii 2 la Maximum rows, putem alege modul de grupare a ferestrelor alfabetic, manual sau după desktopul în care sunt deschise la categoria Grouping and Sorting. Dacă dorim aranjarea manuală a poziției aplicațiilor în Task Manager trebuie bifat la categoria Sorting varianta Manual, și apoi putem muta cu mouse-ul ferestrele în poziția dorită. Deasemenea este posibil să avem afișate în Task Manager doar ferestrele din desktopul curent, nu din toate desktopurile, sau doar ferestrele minimizate la categoria Filters. Pentru mutarea locului controalelor din panou dăm clic dreapta pe un loc liber din panou- Panel Options- Panel Settings- acum plimbând cursorul de la mouse deasupra controalelor din panou, acesta va lua forma unei cruci formate din 4 săgeți, iar sub aceaste săgeți avem scris numele appletului (System Tray, Digital Clock sau Icon la scurtături), apăsăm butonul stâng al mouse-ului și tragem appletul respectiv în locul dorit. Este valabil și pentru scurtăturile noastre (icoane precum Firefox, MCC) cât și pentru componentele precum Task Manager, System Tray.


În funcție de mărimea monitorului, de rezoluție sau doar de preferințele personale putem modifica dimensiunea panoului, atât pe înălțime cat și pe lungime.
Clic dreapta pe panou- Panel Options- Panel Settings- Height- cu mouse-ul tragem în sus sau jos până obținem dimensiunea dorită.
Clic dreapta pe panou- Panel Options- Panel Settings- More Settings- la Panel Alignment selectăm Center- în lateralele panoului, vedem niște săgeți, tragem de una din ele spre centrul ecranului și astfel micșorăm dimensiunea acestuia. Pentru a inversa efectul, în același meniu alegem Maximize Panel.
Alte variante posibile sunt autoascunderea panoului (Auto-hide), acoperirea panoului de către ferestrele maximizate (Windows can cover), mărirea suprafeței utile a unei ferestre maximizate prin acoperirea barei de titlu a acesteia de către panou (Windows go bellow).
Putem adăuga în panou icoane/ scurtături către aplicații sau widgets (controale). Pentru adăugarea unor widgets: clic dreapta pe panou- Panel Options- Add Widgets- din lista apărută selectăm widgetul dorit. Vom adăuga un widget pentru meteo: yaWP.

Pentru adăugarea unor scurtături către aplicații precum Dolphin, Konsole, Audacious, Minitube, Firefox sau oricare alta în primul rând este necesar să deblocăm desktopul: clic dreapta pe desktop- Unlock Widgets. Apoi din meniul de aplicații/ Kickoff navigăm prin categoriile conținute (Internet, Ofice, Tools, etc.) și cu clic dreapta pe icoana aplicației dorite selectăm opțiunea Add to Panel pentru adăugarea iconiței în panou sau Add to Desktop pentru aducerea acesteia pe desktop.

Tema implicită a panoului poate fi schimbată din System Settings (iconița cu o cheie și o șurubelniță/ Configure Your Desktop)) de pe panou- Workspace Appearence- Desktop Theme- fie alegem altă temă din cele instalate, fie căutăm alta prin clic pe butonul Get New Themes- Install la tema dorită. Ca recomandare personală Spill și Naked, ambele transparente arată foarte bine.
În cazul în care din greșeală ați șters panoul: clic dreapta pe desktop- Add Panel- Default Panel (sau chiar Empty Panel urmând să adăugați în panou controalele necesare, meniu, pager, task manager, system tray, ceas, etc.).

Atenție, în cazul în care aveți deja panou, noul panou va apărea suprapus pe primul panou, trebuie tras cu mouse-ul în altă poziție pe desktop, asta dacă doriți două panouri…
Și controalele din panou se pot customiza simplu, de exemplu ceasul: dăm clic dreapta pe ceasul din panou- Digital Clock Settings- putem modifica fontul, culoarea fontului afișat, afișarea eventuală a secundelor, zilei și anului curent.

\

2. Wallpaper


Dând clic dreapta pe desktop- Folder View Settings- putem alege un wallpaper din lista sau alegem unul din colecția noastră personală apăsând Open- în fereastra apărută navigăm în directorul cu imagini, alegem una, dăm dublu clic pe aceasta- Apply- ok și avem wallpaperul dorit.
Dacă preferăm ca imaginea să se schimbe periodic, în Desktop Settings, în partea de sus avem butonul Layout, care implicit este setat pe Image. Selectând Slideshow imaginile aflate în directorul prestabilit (/usr/share/wallpapers) se vor schimba la un interval de timp prestabilit (10 secunde). Dar putem adăuga alt director cu imagini prin apăsarea butonului Add Folder, lăsând sau nu și directorul /usr/share/wallpapers. Similar putem modifica timpul după care se schimbă imaginea (Change images every…). Putem modifica durata de timp la care se va schimba imaginea de pe desktop: Change images every…
Dacă veți folosi efectele grafice Kwin veți putea seta pentru fiecare din cele 4 desktopuri implicite (numărul acestora se poate modifica, să aveți 2, 3, 6 sau chiar mai multe) câte un wallpaper personal, pe lângă aspectul frumos având calitatea de a individualiza oarecum desktopurile, caracteristică utilă dacă aveți multe aplicații deschise în mai multe desktopuri.

La aceeași categorie Layout, o variantă interesantă de personalizat desktopul este opțiunea Globe, opțiune care va afișa planeta Pământ sub formă de glob sau hartă. Puteți alege forma de afișare încercând diferitele posibilități disponibile la categoriile Map theme, Projection, Movement. De exemplu pentru opțiunea Type: Globe, Projection: Globe veți avea pe desktop imaginea globului terestru în timp real, zi/ noapte, lumina și întunericul alternând deasupra imaginii planetei după ora curentă.

Una din opţiunile ce pot fi utile este varianta Search & Launch de la tabul Layouts. Prin alegerea acestei variante vom avea în permanenţă pe desktop un lansator de aplicaţii cu un câmp de căutare.Video-background

Ce-ar fi să încercăm chiar ceva puțin mai ”radical”, mai ”original”? Să înlocuim wallpaper-ul clasic cu un fișier video, sau cu o listă de fișiere video (videoclipuri de exemplu), sau măcar cu un screensaver animat, gen glmatrix. Pentru a face așa ceva, avem nevoie de shantz-xwinwrap, xcreensaver și mplayer (instalate cu #urpmi xwinwrap mplayer xscreensaver). În primul rând trebuie să decideți dacă preferați ca fișierul video redat să aibă claritate maximă (caz în care nu vor mai fi afișate obiectele de pe desktop (scurtături, dock, etc), sau dacă vreți să aveți acele scurtături și sacrificați calitatea imaginii. Aceasta se poate face folosind parametrul -o, opacitate. În primul caz totul e simplu: deschideți o consolă și scrieți comanda:

xwinwrap -ni -fs -s -st -sp -b -nf -- mplayer -wid WID -nosound -vo gl2 -ao alsa '/cale/către/fișier/video' -loop 0

Înlocuiți /cale/către/fișier/video cu calea corectă, ceva de forma /home/stressat/Music/Videoclipuri/R. Kelly - The storm is over now.avi. Dacă doriți și sonor ștergeți opțiunea -nosound.

În a doua variantă, introducem în comandă un factor de opacitate, astfel încât să ne putem bucura de obiectele de pe desktop, iar comanda va fi:

xwinwrap -ni -o 0.3 -fs -s -st -sp -b -nf -- mplayer -wid WID -nosound -vo gl2 -ao alsa '/cale/către/fișier/video' -loop 0

Valoarea opacității de 0.3 poate fi înlocuit după preferință, cu valori între 0.1 și 0.9, prin câteva teste succesive veți ajunge la raportul dorit. O mică modificare este necesară în acest caz: pentru ca imaginea redată de mplayer să nu se suprapună peste wallpaper, acesta trebuie înlocuit cu afișarea pe desktop a culorii negru: click dreapta desktop ⇒ Desktop Settings ⇒ la Type se alege varianta Color ⇒ și la culoare Negru ⇒ Apply ⇒ Ok.

Să presupunem că doriți ca acest fișier video să fie redat imediat după pornirea sistemului, sau că preferați o listă de fișiere video (videoclipuri de exemplu) în loc de un singur fișier redat la nesfărșit, eventual această listă redată automat după boot. Pentru pornire automată faceți un nou fișier text, numit de exemplu video-background.sh, copiați în acest fișier:

xwinwrap -ni -fs -s -st -sp -b -nf -- mplayer -wid WID -nosound -vo gl2 -ao alsa '/home/stressat/Music/Videoclipuri/R. Kelly - The storm is over now.avi' -loop 0


⇒evident înlocuiți calea către și numele fișierului video cu cel dorit, îl faceți executabil și-l puneți să pornească la boot-are (pt. Kde= systemsettings ⇒ Startup and shutdown ⇒ Autostart ⇒ Add script ⇒ alegem fișierul video-background.sh ⇒ ok).

Pentru a avea o întreagă listă de videoclipuri rulate consecutiv, mai întâi facem un playlist cu fișierele dorite, deschidem o consolă (Alt+F2 ⇒ tastăm konsole) și dăm comenzile: 1- cd /home/user/Music/Videoclipuri ⇒ aici evident puneți calea corectă către directorul cu videoclipuri
2- locate *.avi > playlist ⇒ comandă care va găsi toate fișierele .avi și le va adăuga în playlist
3- locate *.mpg » playlist ⇒ comandă care va găsi și adăuga și toate fișierele .mpg în playlist
4- locate *.asf » playlist ⇒ comandă care va găsi și adăuga și toate fișierele .asf în playlist
Similar se poate face și pentru .wma, .mp4, etc. Atenție: > va suprascrie playlistul, de aceea se dă doar prima dată în comandă, iar » va adăuga outputul la sfârșitul fișierului playlist… Sau pentru comoditate putem alege o singură comandă (cu condiția ca în acel director să avem numai videoclipuri): locate * > playlist.

Acum, având lista de videoclipuri, modificăm comanda de mai sus pentru a rula aceste melodii:

xwinwrap -ni -fs -s -st -sp -b -nf -- mplayer -wid WID -nosound -vo gl2 -ao alsa -playlist '/home/stressat/Music/Videoclipuri/playlist' -loop 0

iar pentru pornire automată modificați și fișierul video-background.sh, înlocuind videoclipul amintit cu playlist/ sau ce denumire dați acelei liste de redare.

Rețineți că în definitiv este vorba ”doar” de mplayer, așa că nu uitați de scurtăturile specifice mplayer. :D Se poate naviga înainte/ înapoi cu tastele săgeți, sări la melodia următoare (simbolul >), reveni la melodia precedentă (<), pune pauză/ reporni rularea cu p sau Space, opri sonorul cu m, etc. (taste apăsate DEASUPRA ferestrei active a terminalului in care rulează comanda).
Una din opțiunile mplayer poate fi foarte utilă: -shuffle , opțiune care va face ca mplayer să ruleze fișierele video aleatoriu, nu în ordinea din playlist. Adăugând acest parametru comenzii, mplayer nu va porni întotdeauna cu primul fișier din lista de redare, și nici nu va rula mereu fișierele în aceeași ordine, astfel evitând rutina. Comanda va fi de forma:

xwinwrap -ni -fs -s -st -sp -b -nf -- mplayer -wid WID -vo gl2 -ao alsa -shuffle -playlist '/home/stressat/Music/Videoclipuri/playlist' -loop 0Dacă vi se pare cam prea ”extravagantă” ideea, totuși v-ar plăcea o imagine dinamică, încercați altceva:

xwinwrap -ni -fs -s -st -sp -b -nf -- /usr/lib64/xscreensaver/glmatrix -root -window-id WID

Pentru sisteme pe 32 de biți, înlocuiți în comandă /usr/lib64/xscreenserver/glmatrix cu /usr/lib/xscreenserver/glmatrix. Folosind și în acest caz opțiunea de opacitate (cu fundal negru sau cu wallpaper clasic…) puteți obține rezultate spectaculoase!

Redare mplayer fișier video cu opacitate 0.3:


Redare fișier video fără factor de opacitate:Glmatrix cu fundal negru și opacitate 0.5:Glmatrix cu opacitate 0.3 și fundal clasic (wallpaper):O opțiune interesantă a shantz-xwinwrap este -g (geometrie), opțiune care permite vizionarea videoclipurilor sau a screensaver-ului doar într-o porțiune a desktopului, ca într-o fereastră. Mica ferestră poate fi sub formă de pătrat, dreptunghi, cerc, oval, triunghi și putem alege locul de pe desktop unde să fie amplasată.
Comanda pentru a rula mplayer în maniera arătată va fi de forma: xwinwrap [-g {w}x{h}+{x}+{y}] [-ni] [-argb] [-fs] [-s] [-st] [-sp] [-a] [-b] [-nf] [-o OPACITY] [-sh SHAPE] [-ov] — COMMAND ARG1… Primele două numere de după parametrul -g reprezintă lățimea și înălțimea ferestrei, iar ultimele două numere reprezintă poziția pe desktop după axele x și y.
Pentru fereastră ovală:
xwinwrap -ov -g 1200×600+50+200 -sh circle – mplayer -wid WID -vo gl2 -ao alsa -playlist '/home/stressat/Music/Videoclipuri/playlist' -loop 0
Pentru fereastră circulară:
xwinwrap -ov -g 400×400+200+200 -sh circle – mplayer -wid WID -vo gl2 -ao alsa -playlist '/home/stressat/Music/Videoclipuri/playlist' -loop 0
Pentru fereastră triunghiulară:
xwinwrap -ov -g 800×800+200+100 -sh triangle – mplayer -wid WID -vo gl2 -ao alsa -playlist '/home/stressat/Music/Videoclipuri/playlist' -loop 0
Pentru fereastră pătrată:
xwinwrap -ov -g 400×400+100+100 – mplayer -wid WID -vo gl2 -ao alsa -playlist '/home/stressat/Music/Videoclipuri/playlist' -loop 0
Pentru fereastră dreptunghiulară:
xwinwrap -ov -g 800×400+100+100 – mplayer -wid WID -vo gl2 -ao alsa -playlist '/home/stressat/Music/Videoclipuri/playlist' -loop 0Niște fișiere video interesante putem descărca de aici: http://oasis.vso-software.fr/ConvertXtoDVD%20Free%20Menu%20Templates/.


Sursa: http://tech.shantanugoel.com/projects/linux/shantz-xwinwrap \

3. Temă generală sistem


Extrem de simplu putem modifica aspectul aplicațiilor schimbând tema: System Settings- Applications Appearance- Colors- selectăm una din temele prezente- Apply. Cu clic pe butonul Get New Schemes putem instala alte teme.

Dacă totuși tema aleasă prezintă unele aspecte neplăcute/ nedorite în submeniul Colors putem modifica culoarea barelor ferestrelor, a fundalului și textului ferestrelor, butoanelor acestora și multe altele, cu setări diferite pentru ferestrele active comparativ cu cele inactive.


Dacă vă place cum arată efectul de transparență la consolă, acest efect se poate obține și la alte ferestre printr-un stil/ temă cum ar fi Qtcurve sau Bespin . Mai întâi trebuie instalate aceste stiluri în MCC sau în consolă (#urpmi kde4-style-qtcurve kde4-style-bespin ), apoi trebuie făcute setările necesare în systemsettings- Application Appearance- Widget Style- alegem de pildă Qtcurve- clic pe butonul Configure din dreapta- Opacity- setăm o valoare în jur de 50-80, sau chiar ceva diferit, după preferințe la Windows, Dialogs și Pop-up Menus, sau doar la categoriile de ferestre dorite- Ok- Apply. Putem merge chiar mai departe în încercarea de a avea ferestre cât mai asemănătoare cu consola și alegem o temă neagră, precum Zion (Reversed).


Setul de icoane se poate schimba din System Settings- Applications Appearance- Icons.
Fonturile folosite și dimensiunea acestora se pot schimba din System Settings- Applications Appearance- Fonts.

În System Settings se pot face multiple setări, vom insista doar asupra a patru aspecte, schimbarea limbii sistemului, modificarea layout-ului tastaturii, personalizarea combinațiilor de taste utile și dezactivarea/ modificarea economizorului de ecran.

Limba sistemului: System Settings- Locale- Country/ Region & Language- Locale- Add Language- selectăm limba dorită și apăsăm Apply. Schimbarea limbii se va aplica doar aplicațiilor deschise după schimbare, pentru efect global trebuie repornit Kde (Ctrl+ Alt+ Backspace). Dar mai întâi trebuie instalat pachetul cu limba română, engleză sau orice altă limbă în care doriți să aveți sistemul: #urpmi kde-l10n-ro pentru limba română, kde-l10n-en pentru engleză, kde-l10n-hu pentru maghiară, kde-l10n-de pentru germană, kde-l10n-ru pentru rusă, kde-l10n-tr pentru turcă, etc.(kde-l10n-limbaj / atenție l=L mic). În aceeași secțiune puteți modifica setările privind modul de afișare al datei, orei, calendarului, etc.

Layout tastatură: System Settings- Input Devices- Keyboard- Layouts- Add Layout- alegem limba română, varianta standard- Apply. Pe panou va fi afișat steagul român pentru tastatură în limba română, respectiv cel american pentru engleză internațional. Pentru a schimba layout-ul fie dăm clic pe steag, fie apăsăm combinația de taste Ctrl+ Alt+ K, sau altă combinație personală setată de noi.
Combinații de taste utile: System Settings- Shortcuts and Gestures- Global Keyboard Shortcuts- la KDE component alegem categoria vizată, de exemplu The KDE Session Manager- avem combinațiile implicite pentru log out, reboot, oprire sistem. Cu clic pe opțiune- Custom- clic None- tastăm combinația dorită- Apply putem modifica combinațiile de taste potrivite.

Pentru dezactivarea economizorului de energie a ecranului: System Settings- Display and Monitor- Screen Saver- debifăm Start automatically after… sau mărim durata de timp.Putem merge chiar mai departe cu modificările aduse aspectului sistemului, personalizând imaginile afișate la pornirea sistemului (boot), la KDM (Kde Display Manager: aplicația unde ne logăm prin tastarea numelui de utilizator și a parolei), Ksplash (Splash Screen: imaginea ce va apărea la încărcarea sistemului), etc. Teme pentru aceste aspecte găsim din belșug pe http://kde-look.org/, aranjate pe categorii vizibile în partea stângă a ferestrei.

A- GFXBOOT (fereastra de la pornirea sistemului unde avem posibilitatea să alegem sistemul de operare sau kernelul):
1- Descărcăm o temă atractivă;
2- O dezarhivăm; (în loc de acești doi primi pași putem pur și simplu folosi o imagine care ne place, una din imaginile avute pe hdd);
3- Deschidem o consolă, ne logăm ca root și copiem imaginea dorită:
cp cale_imagine.jpg /usr/share/gfxboot/themes/Mandriva-Free/back.jpg , ceva de genul
cp ~/Pictures/Tux.jpg /usr/share/gfxboot/themes/Mandriva-Free/back.jpg
4- grub-gfxmenu –update-theme


B- PLYMOUTH
1- Descărcăm o temă;
2- O dezarhivăm și-i schimbăm numele dosarului rezultat, în acel director vom găsi un fișier nume.plymouth, acel nume îl vom folosi la redenumire; (este posibil ca unele teme să se instaleze în alt mod, deci este bine să citiți instrucțiunile de instalare prezente pe pagina http://kde-look.org/ unde se află tema respectivă);
3- Ca root dăm comenzile:
cp -r cale_director_rezultat /usr/share/plymouth/themes
plymouth-set-default-theme nume_temă -R


De exemplu descărcăm tema aceasta: http://kde-look.org/content/show.php/Plymouth+Theme+mud+Space+Sunrise?content=129720 în ~/Downloads, o dezarhivăm pe loc, verificăm numele necesar după fișierul .plymouth, în acest caz space-sunrise.plymouth, deci redenumim directorul rezultat în space-sunrise, copiem logat ca root într-un terminal dosarul rezultat:
cp -r ~/Downloads/space-sunrise /usr/share/plymouth/themes
iar apoi:
plymouth-set-default-theme space-sunrise -R


C- Ksplash/ Splash Screen:
1-Systemsettings- Workspace Appearance- Splash Screen- selectăm o temă din listă- Apply.
2- Pentru alte teme descărcate personal de noi: apăsăm Install Theme File…- navigăm în directorul unde avem acea temă- dublu clic pe ea- apare în listă- o selectăm- Apply.


D- KDM
1- Systemsettings- Login Screen- Theme- selectăm o temă din listă- Apply- punem parola de root.
2- Pentru teme descărcate de pe Kde-look.org clic pe Install new theme- navigăm în locația temei respective- o instalăm cu dublu clic- apare în lista cu teme de unde o alegem- Apply- punem parola de root la cerere.


Personalizare Kdm splash:

Iată un exemplu de imagine personală (Splash Screen în acest caz):
4. Dolphin


Dolphin este o aplicație foarte utilă, intuitivă, frumoasă, dar chiar și așa putem să facem câteva modificări la ea.
Afișarea opțiunii Delete/ Ștergere directă: Dolphin- Settings- Configure Dolphin- General- Context Menu- Show ´Delete´ command.


Afișarea unui buton ´Open Terminal´ în bara de butoane: Dolphin- Settings- Configure Toolbars- tragem cu mouse-ul Open in Terminal din partea stângă a ferestrei în partea dreaptâ- Apply- OK și acum avem butonul dorit în bara de butoane a Dolhin. Este util pentru deschiderea unei console în directorul curent, fără să tastăm comenzi destul de lungi (de exemplu cd /home/user/Downloads/imagini/wallpapers).
Un terminal asemănător primim prin apăsare tastei F4 în Dolphin, doar că e puțin mai mic și este atașat în josul ferestrei Dolphin (se poate detașa și mări dacă dorim, se închide în mod clasic cu combinația Ctrl+ D).

Dacă dăm clic pe bara de meniuri, va apărea o listă cu câteva opțiuni: Information, Folder, Terminal, Places, utile în cazul în care am închis lista cu partiții/directoare (Places- partea stângă a ferestrei Dolphin) și vrem s-o restaurăm, sau porțiunea din dreapta în care sunt afișate informații (Information), sau vrem să deschidem un terminal. Avem și posibilitatea de a pune toate panourile (Places/ Locuri, Information/ Informații și Dosare în aceeași parte a ferestrei Dolphin, suprapuse. Se poate observa că fiecare panou de acest fel are în partea dreapta sus două butoane (primul pentru detașare și al doilea pentru închidere). Apăsând primul buton sau trăgând cu mouse-ul de bara unde sunt afișate butoanele putem detașa panoul respectiv și îl putem muta unde dorim.
În secțiunea Places putem adăuga alte partiții ori directoare proprii prin tragerea cu mouse-ul în porțiunea de fereastră din stânga, sau putem elimina unele partiții/ directoare cu clic dreapta pe obiectul respectiv- Remove Entry ´…´. Apăsând tasta F7 adâugăm în partea stângă a ferestrei Dolphin, sub categoria Places, o altă categorie, Folders, unde vom găsi toate directoarele din /root. Dolphin poate avea două panouri/ segmente de fereastră, ceva asemănător cu Totall Commander, aspect folositor în cazul mutării sau copierii unor directoare, fișiere și deasemeni e posibil ca directoarele și fișierele să fie afișate grupat, pe categorii (alfabetic, după mărime, tip sau alte criterii). Pentru o fereastră Dolphin împărțită în două: Dolphin- View- Split (sau apăsăm F3). Pentru gruparea directoarelor și fișierelor: Dolphin- View- Show in Groups, iar la Dolphin- View- Sort by… alegem criteriul de grupare a obiectelor respective). Pentru afișarea arborescentă a directoarelor și fișierelor: Dolphin- Settings- Configure Dolphin- View Modes- Details- bifăm Expandable Folders- Apply- Ok. Astfel la afișarea obiectelor sub forma Details,dacă dăm clic pe semnul + (sau eventual > depinde de setări) din fața unui director vedem sub-directoarele și fișierele conținute, dând clic pe - (eventual ^), acestea sunt ascunse. Bineînțeles ca afișarea poate fi diferită în cele două secțiuni de fereastră Dolphin.

Posesorii de monitoare widescreen, de notebook-uri cu ecrane mici pot modifica aspectul Dolphin în funcție de caracterul ecranului. Pentru a înlătura barele de meniuri, de unelte, de căutare se dă clic dreapta pe un loc liber din bara de meniuri, iar în meniul drop-down apărut debifăm bara de căutare și bara de unelte principală. În sfărșit folosind combinația Ctrl+m facem să dispară și bara de meniuri. Cănd avem nevoie de aceasta aceeași combinație (Ctrl+m) va aduce iarăși bara de meniuri la Dolphin, și cu clic dreapta pe aceasta putem bifa și celelalte bare să fie vizibile. Presupunând că sunteți totuși obisnuiți cu aceste bare și acestea vă sunt utile, este posibil să schimbați locul de afișare al acestora, de exemplu pe o laterală a ferestrei Dolphin. În acest fel Dolphin va avea un aspect alungit, mai potrivit cu ecranele late, dreptunghiulare, păstrând totuși suprafața utilă la dimensiuni optime. Pentru arealiza aceasta: clic dreapta pe bara de unelte- clic ”Blochează pozițiile barelor”- astfel în partea stângă a barei de unelte va apărea un mic punct alb- punând cursorul mouse-ului pe acel punct, cursorul va lua forma unei cruci formată din patru săgeți, iar apăsând butonul stânga al mouse-ului și trăgând bara, o putem duce în poziția dorită. Evident opțiunea aceasta poate fi folosită doar pentru aspect și originalitate… După cum cred că ați observat deja, este posibil să alegem și modul de afișare a butoanelor în bara de unelte, doar scris sau doar pictograme, scris sub pictograme sau alături de acestea, precum și dimensiunea pictogramelor.


În Dolphin putem administra foarte ușor fișierele noastre. Vom da un singur exemplu, referitor la redenumirea în grup a unor fișiere. Să presupunem că aveți multe imagini (fotografii, screenshoturi…), și doriți să le redenumiți într-un mod unitar și ușor de memorat: să zicem Foto1, Foto2, Foto3, etc. Selectați toate aceste imagini (dacă sunt toate fișierele dintr-un director cu combinația Ctrl+a, altfel cu clic pe cele alese apăsând în același timp tasta Ctrl, apoi dați clic dreapta pe oricare din aceste imagini- Rename. Va apărea o căsuță de dialog ca cea din imaginea următoare, urmând să înlocuiți New Name cu numele dorit (în exemplul nostru Foto), iar caracterul # va fi înlocuit cu numere în ordine crescătoare (1, 2, 3, 4, samd.).

{{:mandriva:ghid:dolphin-bulk-rename.png|

Pentru redenumire în bloc a unor fișiere se poate folosi cu succes și Krename (dacă nu e instalată implicit o instalați cu #urpmi krename), aplicație pe care o veți găsi în Meniu- Tools (în alte versiuni/ distribuții- Utilities)- Krename. Un avantaj: dacă ați greșit ceva, este posibil să reveniți la numele inițiale (Undo). :D
{{:mandriva:ghid:krename.png|Există și unele aplicații utile care se pot instala independent, dar care ne ușurează lucrul cu fișierele în Dolphin, să đăm două exemple:
1-Imgur Service Menu (http://kde-apps.org/content/show.php/Imgur+Service+Menu?content=136616). Se descarcă, se dezarhivează, se intră în directorul rezultat, apăsăm butonul „Open Terminal“ și primim o consolă în acel director, tastăm ./install-imgur.sh, și în Dolphin vom avea opțiunea de-a încărca fotografiile noastre pe Imgur (găzduire imagini gratuit), direct din Dolphin. Dăm clic dreapta pe o imagine⇒ clic „Upload to imgur.com“. Notificările de sistem vă vor anubța că imaginea se încarcă și apoi ca s-a încărcat pe imgur. Puteți pune acele imagini ca link pe forum de exemplu cu Ctrl+V sau clic dreapta⇒ Paste. Linkurile respective sunt stocate în ~/imgur_history, deci pot fi accesate oricând.
2- Kim sau Kim4 (http://kde-apps.org/content/show.php/Kim+%28Kde+Image+Menu%29?content=11505) permite redimensionarea, conversia, comprimarea imaginilor cu clic dreapta pe imagine⇒ Actions⇒ Kim…5. Konsole


În primul rând ne vom referi la modificarea promptului consolei. Promptul este mesajul care apare în consolă și care arată utilizatorul logat, numele sistemului (hostname) și directorul curent. Culoarea promptului este aceeași cu a textului, dar se poate modifica foarte simplu prin instalarea utilitarului colorprompt: #urpmi colorprompt. Colorprompt modifică culoarea promptului în verde pentru useri obișnuiți și în roșu pentru userul root. Putem modifica și numele sistemului din localhost în ceva mai personal. Această modificare se face în MCC (Mandriva Control Center)- Network & Internet- Host definitions- dați clic pe linia 127.0.0.1 localhost localhost- Modify- înlocuiți localhost cu numele preferat.


Putem deschide în aceeași fereastră konsole mai multe shelluri: meniul File- New Tab- Shell (sau folosind combinația de taste Ctrl+ Shift+T), iar în in bara de jos va apărea și noul shell, în care ne putem muta cu clic pe acesta. Pentru a închide un shell folosim combinația Ctrl+ D pentru a închide shellul curent, cel în care ne aflăm sau apăsând butonul de închidere a ferestrei konsole (X) și apoi clic pe Close Current Tab pentru închiderea shellului curent sau Quit pentru închiderea tuturor shellurilor și evident a ferestrei konsole.

Și aspectul consolei poate fi personalizat. Putem modifica culoarea și forma cursorului, culoarea și dimensiunea fontului, putem face fereastra transparentă.

Cursor:Konsole- Settings- Configure Profiles- Edit Profile- Advanced- bifăm Blinking cursor, la Cursor shape putem alege forma cursorului, bifăm Custom cursor color și alegem o culoare- Apply- Ok.
Font: Konsole- Settings- Configure Profiles- Edit Profile- Appearance- Edit font- alegem fontul dorit, stilul și dimensiunea acestuia.
Transparența: Konsole- Settings- Configure Profiles- Edit Profile- Appearance- Edit- Background transparency- setăm o valoare în jur de 15-25- Ok- Apply. Aveți grijă, o valoare prea mare la transparență va face consola invizibilă!
Util pentru începători și pentru cei mai comozi, ce nu doresc să tasteze mult: putem seta în konsole semne de carte (bookmarks), exact ca în Firefox sau orice alt browser. În bara de meniuri avem meniul Bookmarks, dăm clic pe el, clic Add Bookmark și automat locația curentă, directorul în care ne aflăm este salvat ca semn de carte. Cu următoarea ocazie când vrem să întrăm în acel director, indiferent de locația curentă, este suficient să dăm clic Bookmarks, clic pe locația salvată ca semn de carte și suntem în directorul dorit.Alternativ, putem folosi pentru marcarea unei locații ca semn de carte combinația de taste Ctrl+Shift+B, caz în care directorul curent va fi adăugat la colecție fără alte întrebări sau aprobări. Pentru a înlătura un semn de carte: clic Bookmarks- clic dreapta pe locația respectivă- Delete Bookmark.


Un terminal foarte util și interesant în mediul Kde este yakuake, terminal care stă în fundal și apare la dorință apăsând tasta F12. Trebuie mai întâi instalat (#urpmi yakuake) și apoi pornit cu ajutorul krunner (combinația Alt+F2 și tastând yakuake). La prima folosire yakuake vă va prezenta posibilitatea de a alege comanda/ scurtătura de apariție și ascundere, F12 fiind setarea implicită, standard. Yakuake va prelua toate setările pentru konsole și bash. Implicit yakuake este poziționat în centrul ecranului-sus, lipit de partea de sus a desktopului (sau a panoului dacă ați mutat panoul în partea de sus), dar se poate muta/ lipi de una din cele două laterale ale desktopului, se pot micșora/ mări lățimea și înălțimea ferestrei yakuake. După cum veți observa, bara de butoane este poziționată în partea de jos, iar pentru setări dați clic pe butonul din mijloc- Open Menu- Configure Yakuake… - Window – și puteți mări/ micșora fereasta, o puteți muta din centru mai la stânga sau dreapta, o puteți maximiza. Se pot deschide mai multe shell-uri în aceeași fereastră yakuake prin combinațiile Ctrl+ Shift+ T (va aranja shell-urile suprapuse, unul sus, celălalt jos) și Ctrl+Shift+ L (va aranja shell-urile alăturate, unul în stânga, celălalt în dreapta). Puteți chiar combina aceste combinații pentru un aranjament mai complex, similar screen. Pentru închiderea unui shell folosim combinația Ctrl+ D. Dacă nu închideți yakuake, acesta va fi în fundal/ background mereu, chiar și la pornirea unei noi sesiuni, și va putea fi apelat cu Ctrl+ F12 sau combinația setată personal pentru aceasta.

După cum puteţi vedea la secţiunea privind tty, există pentru terminalele virtuale tty anumite aplicaţii pentru administrarea ferestrelor, aplicaţii dedicate lucrului în CLI, screen, byobu, dvtm şi altele. Atât screen cât şi byobu funcţionează şi-n mediul grafic, în konsole, yakuake, gnome-terminal, xterm, sau alt emulator de terminal, dar cum se presupune că interfaţa grafică este dedicată celor mai puţin pricepuţi sau mai reticenţi faţă de CLI, dorim să vă prezentăm o alternativă la screen sau byobu: quadkonsole4. Această aplicaţie se poate numi fără îndoială screen pentru neiniţiaţi (sau pentru cei comozi…), atât datorită faptului că nu necesită comenzi ce trebuie memorate, cât mai ales datorită faptului că poate fi folosită de orice utilizator al mediului grafic, nu necesită cunoştinţe elaborate. O instalaţi fie din konsole (#urpmi quadkonsole4), fie din Mandriva Control Center- Install & Remove Software. Deschideți aplicația fie din meniu- Tools- Quadkonsole4, fie din Krunner (Alt+F2- scrieți quadconsole4- Enter), fie în konsole, yakuake sau ce terminal folosiţi cu comanda quadkonsole4. Veţi primi imediat un mediu de lucru CLI cu 4 shell-uri funcţionale, fiecare complet independent de celelalte trei. Aceasta este configuraţia implicită, dacă doriţi puteţi modifica numărul de taburi (ferestre konsole). Iniţial ferestrele sunt egale dimensional, simetrice, dar trăgând cu mouse-ul de marginea unei asemenea ferestre putem modifica dimensiunea ferestrei, atât pe axa x, cât şi pe axa y (orizontală şi verticală). Pentru a alege fereastra activă dintre cele patru, este suficient să daţi un clic cu mouse-ul în acea fereastră şi apoi puteţi tasta comanda/ comenzile dorite.

Quadkonsole4 este pur şi simplu un wrapper pentru konsole, un ”ambalaj”, deci va funcţiona exact ca şi konsole, comenzile sunt evident aceleaşi, aspectul este acelaşi, setările vor fi cele din ~/.bashrc, şi-n plus prezintă siguranţa că dacă ceva nu merge bine puteţi închide quadkonsole4, rămânând în mediul grafic familiar, deci puteţi experimenta fără probleme. Quadkonsole4 are o singură slăbiciune: depinzând de konsole nu poate rula decât în mediul grafic, nu şi-n tty, dar după părerea noastră este atât o modalitate sigură şi comodă de-a folosi linia de comandă, cât şi-o veritabilă rampă de lansare către tty.

Aspectul iniţial al quadkonsole4:
O variantă de folosire quadkonsole4:Ce-ar fi să împletim utilul cu plăcutul și să avem consola încorporată/ inclusă/ „ambalată“ în desktop? Cum marea majoritate a utilizatorilor de Kde folosesc Kwin, vom vedea cum încorporăm consola în destop folosind ca DM Kwin. Avem nevoie de driverul grafic instalat, de activarea efectelor grafice Kwin și trebuie dezactivată opțiunea „Shadows“ din systemsettings- Desktop Effects- Common Settings, altfel conturul consolei va fi vizibil datorită umbrei…


1- Deschidem o consolă şi o mutăm în locul unde dorim să apară pe desktop, modificând eventual și dimensiunea ferestrei.
2- Clic dreapta pe konsole şi debifăm ”Show Menu Bar”. Astfel nu va apărea bara de meniuri.
3- Clic dreapta - clic ”Configure Current Profile“.
4- În tabul (secțiunea) „Tabs“ selectăm „Show Tab Bar When Needed“. Așa dispare bara de taburi de jos.

5- În tabul „Appearance“ selectăm culoarea fontului și backgroundului (alb pe negru, verde pe negru, etc), dimensiunea fontului, apoi dăm clic pe butonul „Edit“ și setăm transparența la 100%. În acest mod consola nu va avea fundal (background), ceea ce scriem în consolă PARE a fi scris direct de desktop/ wallpaper.
6- În tabul „Scrolling“, sub Scroll Bar bifăm „Hidden“, astfel încât să nu se vadă bara de scroll a textului, scroll-ul funcționând doar cu rotița de la mouse. Apăsăm „Apply“ și „ok“.
7- Dăm clic dreapta pe bara de titlu (bara de butoane de sus)- „Advanced“- clic „Special Application Settings“.
8- În tabul „Geometry“ bifăm „Position“, selectăm opțiunea „Force“ și putem alege coordonatele ferestrei. Dacă am așezat deja consola în poziția dorită nu modificăm coordonatele… Bifăm „Size“- alegem „Force“, bifăm și „Desktop“ și selectăm „All Desktops“, pentru ca consola să apară pe toate ecranele.9- Mergem în tabul „Preferences“ și bifăm și selectăm „Force“ la următoarele categorii: „Keep below“/ va menține consola sub alte ferestre, „No border“/ va elimina bordura, marginea ferestrei, cu tot cu bara de titlu!, „Skip taskbar“/ fereastra nu va fi afișată în taskbar, panou, „Skip pager“/ va face ca fereastra consolei să nu fie afișată ca icoană în pager. Trebuie bifate și căsuțele din dreapta categoriilor respective!Clic Ok, și am terminat cu setările propriu zise. Tot ce mai avem de făcut este să setăm konsole să pornească automat la boot: systemsettings- Startup and Shutdown- Autostart- Add program- scriem konsole în căsuța apărută, ok.

E bine de știut că dând clic dreapta pe desktop în regiunea unde este fereastra consolei va apărea meniul din consolă, shortcuturile funcționează (de exemplu pentru bara de meniuri apăsăm Ctrl+Shift+m), cu clic pe o porțiune a consolei o activăm și putem folosi consola, da comenzi, chiar dacă este acoperită aproape complet de alte ferestre, clic pe „Show desktop“ va ascunde consola și în fine, util în cazul că vreți să inversați procesul acesta> Alt+F3 va afișa meniul care apare la clic dreapta pe bara de titlu…

Singura „scăpare“ a acestui truc o constituie faptul că folosirea mai multor taburi în același terminal face să apară bara de taburi din partea de jos a ferestrei. Dar pentru cei obișnuiți să folosească multe aplicații CLI, fiecare într-un tab, acest aspect este ceva minor, și este util. Putem alege sa nu fie afișată bara de taburi editând profilul konsole și la Tabs alegem „Always Hide Tab Bar“, caz în care putem naviga între taburile deschise folosinf combinația de taste Shift+ săgeata stânga sau dreapta.
De pus screenshoturi cu Mandriva… Folosiți Compiz Fusion în loc de Kwin? Se poate și așa. Partea referitoare la setările din konsole rămâne aceeași, urmănd să facem ceva setări în CCSM )Compiz Config Settings Manager). Compiz poate individualiza/ recunoaște/ încadra o fereastră sau o categorie de ferestre după mai multe criterii/ parametri: nume, titlu, tip, rol, clasă, etc. Din câteva motive, noi vom folosi criteriul numelui= konsole. Detalii găsiți aici: http://wiki.compiz.org/WindowMatching#Window_Rules, sunt lucruri interesante și utile.

Deschidem CCSM și facem setările necesare:

1- bifăm categoria „Window Decoration“, intrăm în aceasta categorie și scriem în câmpul „Decoration windows“: (any) &amp; !name=konsole. Astfel toate ferestrele vor avea decorațiile necesare (bara de titlu, chenar, etc), cu excepția konsole.
2- 2- Mergem la categoria „Window Rules“ și setăm ca fereastra noastra (konsole), să-și păstreza poziția, dimensiunea, să apară pe toate desktopurile, să nu poata fi minimizată/ maximizată, să nu apară în taskbar sau pager. Pentru aceasta trebuie pus: name=konsole la opțiunile:

„Skip Taskbar“= nu va apărea în taskbar/ panou;

„Skip Pager“= nu va apărea în pager/ paginator

„Bellow“= va sta sub alte ferestre, chiar dacă dăm clic pe ea și e activă;

„Sticky“= își va păstra poziția pe toate desktopurile;

„Non movable window“= nu va putea fi mutată;

Non resizable window“= nu va putea fi redimensionată;

„Non minimizable window“= nu va putea fi minimizată;

„Non maximizable window“= nu va putea fi maximizată;

„Non closable window“= nu vom putea închide fereastra.

Ei bine, asta este totul. Mai rămâne să punem konsole să pornească automat:

Systemsettings⇒ Startup & Shutdown⇒ Add Program⇒ scriem konsole, Ok, Ok și gata.6. Krunner


Apelabil prin combinația de taste Alt+ F2 sau Meniu- Run Command… ori tastând krunner în consolă, krunner este folosit de obicei pentru a porni aplicațiile mai simplu, fără a le căuta în meniu. Dar krunner știe să facă mult mai multe, în afară de funcția clasică de lansator de aplicații. Pentru toate acestea trebuie reținut faptul că limba folosită va fi cea implicită, engleza! După pornirea krunner vețí observa pe lateralele câmpului de introducere a datelor (nume aplicație de rulat, calcul matematic, comandă bash, etc.) patru butoane, câte două în fiecare parte. Primul din stânga este butonul pentru setări, cu clic pe el se deschide ferestra unde putem activa/ dezactiva pluginurile/ serviciile disponibile.

a) Putem face unele calcule matematice simple sau chiar mai complicate: tastați în fereastra krunner calculul căreia vreți să-i aflați rezultatul, de exemplu 22*17= (ori =22*7), iar sub această formulă va fi afișat rezultatul 374. E posibilă și extragerea unei rădăcini pătrate [ sqrt(25)= 5 ], și multe altele.

b) Se poate face conversie între diferite unități de măsură:
6 feet in meters
10 mile in km
5 bar
15 acres … Dacă nu indicăm o unitate de măsură krunner va face conversie în mai multe unități, iar noi vom alege varianta corectă…
c) Putem rula comenzi bash, exact ca în consolă:
mkdir test va crea directorul test în /home/user/Documents
touch ~/probă va crea fișierul probă în /home/user
rm ~/probă va șterge fișierul ~/probă


d) Kruner știe să folosească adrese și shortcuturi web:

mandrivausers.ro va deschide adresa aceasta în navigatorul implicit.
7. Dock


Putem adăuga pe desktop un dock, o bară similară cu cea din sistemele de operare MacOSX, cu rolul de lansator de aplicații. Acest dock are aceleași fucționalități ca și panoul, dar se pot adăuga iconițe ale altor aplicații și este preferat de mulți utilizatori pentru eleganța sa, nu doar pentru utilitate. Acest dock se poate pune pe desktop în diferite poziții: sus, jos, pe lateral. Câteva dockuri ce pot fi folosite: AWN (Avant Window Navigator), Cairo Dock, Kiba-Dock.
După cum vedeți după câteva minute de ¨muncă grea¨ am schimbat desktopul primit implicit cu unul pe gustul nostru, evident dumneavoastră veți face modificările după preferințele personale, diferite de ale mele!
Un lansator de aplicații practic, elegant și deosebit ca aspect putem obține prin instalarea pachetului ”plasma-applet-daisy” din MCC- Install sau într-un terminal cu comanda urpmi plasma-applet-daisy dată ca root. Mai rămâne să dăm clic dreapta pe desktop- add widgets- dublu clic pe Daisy, și eventual să modificăm setările implicite. În același mod este pus pe desktop și plasmoidul meteo yaWP, cel de deasupra daisy… Implicit Daisy are aspect circular, dar poate fi setat și sub formă clasică de panou. Icoanele din acest lansator (scurtăturile aplicațiilor preferate) pot fi modificate, aplicațiile pot fi schimbate cu altele (de exemplu putem înlocui browserul Opera cu Firefox sau Chrome, editorul de text kate cu kwrite). Deasemenea se pot modifica poziția, transparența și dimensiunea lansatorului de aplicații Daisy.


În continuare vom prezenta Compiz fusion, aplicație foarte utilizată datorită efectelor sale 3D.
A fost explicat deja în acest ghid modul de activare, așa că trecem la instalarea pachetelor și la setările efectelor. Pentru a ne bucura de toate efectele este necesară instalarea următoarelor pachete: compiz-fusion, compiz-fusion-plugins-extra, compiz-fusion-plugins-extra-devel, compiz-fusion-plugins-main, compiz-fusion-plugins-main-devel, compiz-fusion-plugins-unsupported, plus dependențele sugerate de sistem. Instalarea se poate face din Mandriva Control Center- Install & Remove Software. Vom spune pe scurt câte ceva despre unele efecte Compiz. Pentru majoritatea efectelor setările privind combinațiile de taste și butoane de mouse pentru pornirea-oprirea acestora se află în tabul Binding sau Key Binding.

Setări efecte Compiz

1. Cub


Începem cu celebrul cub format din cele patru desktopuri. La schimbarea desktopului de lucru cu clic pe un desktop din pager, efectul va fi cel al unui cub întors cu altă față spre utilizator. Cubul se poate roti și ținând apăsate tastele Ctrl și Alt și apăsând butonul stâng al mouse-ului și trăgând spre stânga sau dreapta.
CompizConfig Settings Manager (CCSM) poate fi pornit din meniul de aplicații- Tools. În primul rând trebuie bifate casetele Desktop Cube și Rotate Cube, ambele aflate în categoria Desktop. Apoi cu clic pe Desktop Cube intăm în fereastra de configurare a cubului. În General putem alege o combinație de taste pentru desfășurarea cubului, la Behaviour putem alege să vedem cubul din interior prin bifarea opțiunii Inside Cube, la Appearance se poate schimba imaginea de pe fața superioară a cubului (Cube Caps) și putem pune o imagine de fundal (Skydome) și în sfârșit la Transparent Cube putem alege ca acest cub să fie transparent. Modificând valoarea de la Opacity During Rotation cubul va deveni transparent în timpul rotirii, iar dacă preferăm un cub transparent tot timpul modificăm valoarea afișată la Opacity When Not Rotating2. 3D Windows


Prin bifarea 3D Windows ferestrele deschise pe desktopuri apar distanțate de cub la rotirea acestuia. Distanța se poate modifica la Misc. Options- Window Space.3. Opacity, Brightness and Saturation


Aici puteți modifica aspectul ecranului. La Opacity putem face toate ferestrele transparente:
Opacity- dublu clic pe New, la Windows scriem Normal | Unknown, la valoare trecem în jur de 85-95%. Atenție: o valoare prea mică va face ferestrele invizibile!
4. Water Effect


Bifând acest efect, puteți avea pe desktop efectul picăturilor de ploaie pe o suprafață, sau fereastră.5. Snow


Cu siguranță în această perioadă vă va face plăcere să aveți puțină zăpadă pe desktop. Bifați efectul Snow.6 Paint fire on the screen


Efectul Paint fire on the screen, odată bifat vă permite să desenați cu mouse-ul cu foc.

7. Shift Switcher


După marcarea acestui efect, combinația de taste setată implicit (Shift+Super+s) sau cea aleasă în loc va face schimb între aplicațiile deschise pe desktop într-un mod spectaculos.În tabul Appearance puteți alege între modul de schimbare Flip (1) și modul Cover (2).

1- Mod Flip
2- Mod Cover8. Wobbly Windows


Acest efect acționează asupra efectelor deschise. La mutarea în alt loc pe desktop, fereastra se comportă ca un bloc de geletină, tremură. Aspectul este interesant și la ferestrele maximizate, care pot fi deformate prin tragere cu mouse-ul din centru sau un colț.
9. Animations


Am lăsat la sfârșit efectele cele mai des folosite: animațiile ferestrelor la deschidere, minimizare și închidere. Trebuie bifată categoriile Animations și Animations Add-On, apoi în Animations alegem efectele pentru deschidere, închidere, minimizare, precum și timpul de desfășurare al acestor efecte, iar în Animations Add-On putem particulariza aceste efecte. De exemplu dacă dorim ca ferestrele să se închidă arzând, la Animations- Close Animations alegem în partea de sus a ferestrei CCSM efectul Burn, alegem durata de timp, iar apoi în Animations Add-On putem alege culoarea flăcărilor, direcția de propagare a acestora, prezența sau absența fumului, viteză constantă de ardere, etc.

Setări animațiiAspect

mandriva/ghid/personalizare_kde.txt · Ultima modificare: 2011/08/17 14:15 (editare externă)