Unelte utilizator

Unelte site


mandriva:ghid-2011:sectiunea_1


Sectiunea 2
Sectiunea 3

GHID Mandriva Linux 2010.2

Mandriva Linux Desktop Operating System
– Versiunea 2011 –

Ghid de instalare și utilizare


Acest ghid a fost realizat de către membrii comunității Mandrivausers.ro

Și-au adus aportul:
adyx, Emanuel-Emeric Andraşi (N3o), Cristian Gherman (cgherman), Patkós Csaba, maaxx, Cosmin Chifan (pigulici), Mihai Roman (romikele), Valentin Bojin, Ovidiu Pop (MaTricks), Rudolf Erdei (yo5bdm), mandi, Diana P, Dan Loghin (shogun1), symbianflo.

© 2008 – 2020 Mandrivausers.ro - Toate drepturile rezervate.

Licență și condiții de reutilizare a informațiilor
Cititorul este de acord prin acțiunile sale de citire, asimilare și/sau aplicare a informațiilor obținute din acest ghid, cu această licență și cu condițiile ce urmează a fi prezentate. Dacă cititorul nu este de acord cu condițiile prezentate mai jos este rugat să renunțe la acest ghid, altfel își va asuma implicit răspunderea pentru nerespectarea lor.

Vi se acordă următoarele drepturi asupra acestei lucrări:
- Copierea, distribuirea și imprimarea în întregime și nemodificat al acestei lucrări numai în scopuri non-comerciale. Documentul astfel reprodus trebuie sa conțină întreaga lucrare, inclusiv coperta, toate secțiunile și capitolele, nemodificate și formatate pentru printare pe foaie A4 (cel original).
- Copierea, distribuirea, imprimarea parțială, precum și modificarea acestor părți, în scopuri non-comerciale este permisă numai dacă se specifică expres sursa documentului oficial (http://wiki.mandrivausers.ro) și denumirea comunității noastre (Mandriva Users Romania).

Vi se interzic următoarele acțiuni asupra acestei lucrări:
- Copierea, distribuirea, imprimarea, modificarea în scopuri comerciale (cu excepția situațiilor când toți autorii își dau acordul în scris).
- Copierea, distribuirea, imprimarea, modificarea completă sau parțială în scopuri non-comerciale fără atribuirea lucrării autorilor originali și fără specificarea sursei conform aliniatului precedent.

Autorii acestui ghid nu pot fi trași la răspundere sau învinuiți sub nici o formă pentru eventualele pierderi materiale, de informații sau orice alte prejudicii cauzate de cititor/utilizator în urma informațiilor obținute din această publicație. Autorii nu garantează compatibilitatea informațiilor cu toate modelele de calculator și cu toate variantele de sisteme de operare. Cititorul este de acord prin acțiunile sale de aplicare a informațiilor obținute din acest ghid că acționează pe propria răspundere și nu va solicita despăgubiri de nici o natură autorilor în cazul realizării unor prejudicii de orice fel.


http://www.mandrivausers.ro/ http://www.mandrivausers.ro/forum http://wiki.mandrivausers.ro/

Cuprins


- Cuvânt înainte 3
- Despre GNU/Linux 4
- Instalarea distribuţiei Mandriva Linux 2010.2 5
- Configurarea mediilor de descărcare 29
- Instalarea programelor cu Mandriva Control Center (MCC) 32
- Cum să transformaţi Desktop-ul Mandriva 2010.2 într-un înlocuitor perfect pentru Windows XP 35
- Instalarea driverului plăcii video Nvidia sau ATI 37
- KDE4 KWin și Compiz Fusion – efecte 3D 40
- Tips & Tricks 43
- Configurarea conexiunii la Internet prin PPPoE din consolă 46
- Instalarea de fonturi True Type similare cu cele din Windows 47
- Instalarea de extensii pentru OpenOffice.org 47
- Detecţie hardware 47
- Tutorial urpmi 48
- Structura arborelui de directoare 50
- Drepturi de acces în GNU/Linux 52
- Scurtături din tastatură (hotkeys) 55
- Verificarea unei imagini ISO folosind md5sum 56
- Actualizarea sistemului de operare Mandriva Linux 57
- Jocuri sub GNU/Linux 58
- Folosirea aplicaţiei wine pentru rularea jocurilor 61
- Consola, cel mai bun prieten al tău 62
- Firewall şi comunicări în reţea 82
- Link-uri utile din lumea GNU/Linux 85
- Index 86
- Notiţe personale 87

Cuvânt înainte

Aceast ghid a fost creat cu scopul de a oferi un ajutor celor care doresc să folosească Mandriva Linux ca sistem de operare, sau doar să încerce un sistem de operare diferit de Windows. În paginile acestui ghid am încercat să cuprindem toate părțile esențiale ale instalării, configurării și utilizării Mandriva Linux având în vedere nevoile unui utilizator obișnuit. Nivelul de adresare este unul simplu, pe înțelesul tuturor dar în același timp gradual, explicațiile fiind la început simple iar mai apoi detaliate pentru o înțelegere sporită și aprofundare acolo unde este cazul. De asemenea, pentru o mai bună familiarizare a utilizatorului cu acest sistem de operare și diversele lui aplicații au fost incluse în paginile acestui ghid pe lângă text și multe capturi de ecran. Prin alegerea acestui format la alcătuirea ghidului s-a dorit o mai mare capacitate de transmitere, păstrare și chiar tipărire a acestuia, astfel accesul la informații fiind cât mai facil pentru toți utilizatorii.

Totodată dorim să mulțumim tuturor membrilor comunității Mandriva din România care au ajutat prin ideile, munca și dăruirea lor la alcătuirea acestei lucrări! Nu în ultimul rând, acest ghid este o invitație adresată utilizatorilor spre aprofundare, spre îmbunatățirea utilizării propriului computer, a sistemului de operare Mandriva Linux, și a sistemelor de operare de tip GNU/Linux în general.

Pentru orice sugestii și alte întrebări vă invităm să accesați forumul Mandrivausers.ro unde puteți discuta cu autorii prezentului ghid și nu numai, întreaga comunitate oferindu-vă sfaturile și ajutorul.


Autorii

Despre GNU/Linux

Ce este GNU/Linux? GNU/Linux este un sistem de operare gratuit (open source), compatibil UNIX, care la rândul său este un sistem multitasking și multiuser. Mai pe larg, GNU/Linux îndeplinește funcția de comunicare între diferitele periferice şi utilizator. Adică face același lucru pe care îl face și Microsoft© Windows©. Diferențele între cele două sunt multe, şi nu fac obiectul acestui ghid. Vom prezenta doar câteva dintre aceste deosebiri pentru o înțelegere mai bună. În primul rând GNU/Linux este Open Source, adică sursă deschisă. Aceasta înseamnă că fiecare utilizator, indiferent cine este acesta, poate interveni în codul sursă al programelor, poate să vadă cum este construit acesta, şamd. Open Source mai înseamnă și gratuit. Programele Open Source se distribuie sub licența GNU GPL (GNU General Public Licence), pe care o găsiți la adresa http://www.roedu.net/default.php?t=site&pgid=138 tradusă în limba română.

Ce este o distribuție Linux? O altă diferența între GNU/Linux și Windows este varietatea. În prezent există efectiv sute de distribuții Linux, adică pachete de programe adunate sub un nume, care compun un sistem de operare Linux (SO GNU/Linux). Deși toate acestea sunt Linux, există și diferențe între ele, cum ar fi managerul de pachete. Exemple de distribuții Linux: Mandriva Linux (www.mandriva.com), Slackware Linux, Red Hat Linux, Debian Linux, Ubuntu Linux, și multe altele. O listă detaliată a distribuțiilor și alte informații găsiți la adresa http://distrowatch.com/.
O altă diferența notabilă între Windows şi GNU/Linux ar fi aceea că există distribuții Linux ce pot rula de pe CD sau chiar USB Flash Drive, fără prezenta unui hard disk. Aceste distribuţii se mai numesc Live-CD, respectiv Live-USB.

Ce este un Desktop Environment? Un desktop environment sau DE pe scurt, este un mediu grafic bazat pe ferestre, asemănător cu Windows. DE face utilizarea calculatorului mult mai ușoara, mai intuitivă și mai plăcută. Spre deosebire de Windows, GNU/Linux are mai multe medii grafice DE, de unde puteți alege pe cel preferat. Cele mai populare sunt KDE și Gnome. Pentru informații suplimentare vizitați paginile Wikipedia corespunzătoare acestor DE:

KDE http://ro.wikipedia.org/wiki/KDE
Gnome http://ro.wikipedia.org/wiki/Gnome

Înainte de instalare


Înainte de a începe instalarea, verificați erata de pe site-ul Mandriva.com, pentru a vedea problemele cunoscute și rezolvarea lor. Această pagină o găsiți accesând pagina http://wiki.mandriva.com/en/2010.2_Errata. Dacă aveți nelămuriri legate de cele expuse în pagina Erata vă rugăm să apelați cu încredere la ajutorul comunității noastre pe forumul Mandrivausers.ro.
Pentru a putea instala distribuția Mandriva Linux, în primul rând trebuie să obținem un CD sau DVD de instalare. Există două posibilități:

 1. Descărcăm noi o imagine ISO cu distribuția și o scriem cu unitatea noastră de CD/DVD-RW pe un disc.
 2. Comandăm de pe internet un CD/DVD cu distribuția Mandriva Linux. Această posibilitate cere însă cheltuieli. Deși Mandriva are versiunile gratuite Mandriva One şi Mandriva Free, site-urile specializate cer un anumit preț pentru a-l trimite, preț ce reprezintă costurile de scriere și transport.
 3. Să zicem că optăm pentru prima variantă (descărcarea imaginii ISO). Pentru viteză mai bună de pe teritoriul României, vă recomandăm una din adresele de mai jos:


Este recomandat să alegeți un server din țara unde sunteți deoarece mulți provideri de Internet oferă viteză mai mare în rețeaua națională sau metropolitană.


Să alegem de exemplu adresa:
ftp://ftp.roedu.net/pub/mirrors/mandriva.com/official/iso/2010.2


După ce introduceți adresa de mai sus în navigatorul (browserul) de Internet (Internet Explorer, Firefox, Opera sau altul) vă va apărea o pagină cu mai multe legături. Căutați textul mandriva-linux-free-2010.2-i586.iso și dați click pe el. Acum, navigatorul vă va întreba unde doriți să descărcați fișierul. Vă sfătuim să alegeți o partiție unde aveți destul loc pentru fișierul de 4,4 GB. Această partiție nu poate să fie FAT/FAT32, deoarece acest tip de partiție nu suportă fișiere de dimensiuni mai mari de 2G.


:!: Dacă aveți o conexiune mai lentă la Internet este recomandat să folosiți un manager de descărcări (download manager) cum ar fi Download Accelerator Plus, FlashGet sau Free Download Manager, asta dacă folosiți Windows, pentru ca descărcarea să nu se întrerupă când închideți calculatorul. Dacă aveți o conexiune bună și timp destul, nu este nevoie folosiți manager de descărcări.


După terminarea descărcării urmează scrierea imaginii pe un DVD. Dar înainte de a scrie imaginea pe DVD este important să verificabil dacă aceasta s-a descărcat fără erori. Pentru aceasta consultați capitolul Verificarea imaginilor cu md5sum (pagina 56). Ca program de scris imaginea pe DVD a-ți putea folosi ImgBurn, un program gratuit, stabil și foarte folositor. Odată scrierea terminată urmează instalarea distribuției.

Pentru a nu avea surprize vă rugăm să acordați atenție următoarelor aspecte:

 • trebuie să aveți o oarecare experiența în instalarea unui sistem de operare pentru a putea face această operație fără absolut nici un ajutor;
 • trebuie să știți ce anume este o partiție, ce implică formatarea unei partiții, ștergerea, mutarea etc.;
 • trebuie să știți cum să lucrați cu BIOS-ul calculatorului pentru a putea boot-a de pe DVD, acțiune necesară pentru a instala Mandriva Linux.


Dacă unul sau mai multe aspecte nu vă sunt clare, apelați cu încredere la forumul www.mandrivausers.ro.
Dacă stăpâniți aceste cunoștințe de bază vom trece la instalarea propriu-zisă a distribuției. Pentru a instala Mandriva, este recomandat să aveți aproximativ 20-30 GB spațiu liber pe hard disk, dar și 5 GB disponibili sunt suficienți pentru o instalare de bază.


Luând exemplul de 20-30 GB recomandăm partiționare în felul următor:

 • 5-10 GB sistemul și programele (adică partiția root ”/”);
 • 1 GB memoria swap;
 • 10-20 GB partiția /home.


Detalii despre aceste partiții, ce înseamnă fiecare, utilitatea și importanta fiecăreia, o găsiți la capitolul Structura arborelui de directoare din prezenta carte (pagina 50).
Dimensiunile partițiilor reprezintă o recomandare. Aceasta poate varia, creste sau scade în funcție de spațiul disponibil pe hard disk. Totodată se mai pot face partiții suplimentare. Nu este obligatoriu ca partițiile să existe înainte de începerea instalării cu DVD-ul Mandriva Linux 2010.2. Acestea pot fi instalate cu ușurință în timpul instalării, deoarece Installer-ul Mandriva are încorporat un manager de partiții.

Instalarea distribuţiei Mandriva Linux 2010.2


Introduceţi DVD-ul Mandriva Linux Free 2010.2 în unitatea de DVD-ROM a calculatorului şi daţi restart. BIOS-ul trebuie setat să boot-eze de pe DVD. Totodată, la unele BIOS-uri, la apăsarea butonului F11 (sau F12 la Dell, F2 la altele) apare un meniu cu unităţile de disc disponibile, de unde trebuie aleasă unitatea în care se găseşte DVD-ul Mandriva. La pornire apare următoarea fereastră:


:!: Uneori, mai ales la computerele mai vechi, este posibil să fie probleme cu memoria RAM. DVD-ul de instalare vă pune la dispoziţie funcţia Memory Test. Practic, această funcţie testează memoria RAM şi raportează eventualele probleme găsite. Această funcţie este utilă prin faptul că oferă un plus de siguranţă instalării. Alegeţi opţiunea Install Mandriva Linux 2010.2 şi daţi Enter. Se încarcă kernelul Linux în RAM, şi după scurt timp apare fereastra următoare, de unde alegeţi limba. Există şi limba română la categoria Europe:


După ce alegeţi limba şi daţi Next, apare convenţia de licenţă. Aici daţi Accept şi apoi Next:


Este de preferat să citiţi convenţia de licenţă înainte de a da Accept.


Am ajuns la pasul partiţionării. Aici avem trei opţiuni, conform imaginii următoare:


Să le luăm pe rând să vedem ce înseamnă fiecare:

 • Use existing partitions: sau în română „foloseşte partiţiile existente”. Dacă aveţi deja partiţii Linux ar fi indicat să folosiţi opţiunea aceasta. Atenţie deosebită trebuie să daţi la cum anume foloseşte installer-ul partiţiile existente.


Este uneori posibil de exemplu să urmeze să formateze partiţia /home, ceea ce nu ar fi deloc indicat dacă aveţi date importante pe ea.

 • Erase and use entire disk: adică „şterge şi foloseşte tot discul”. Această opţiune şterge toate partiţiile existente şi creează un nou set de partiţii. Este indicat doar dacă instalaţi pe un calculator sau pe un hard disk nou, sau dacă nu mai aveţi nevoie de datele ce au existat înainte pe partiţiile vechi.
 • Custom disk partitioning: partiţionare de disc personalizată. Dacă doriţi să vă creaţi propria schema de partiţionare alegeţi varianta aceasta!

:!: Această operaţiune cere multă atenţie şi o pregătire a sistemului în prealabil! Vă rugăm salvaţi datele importante pe alt hard disk sau pe alte medii de stocare decât cel pe care îl veţi repartiţiona! De asemenea este recomandată o defragmentare a hard diskului (operaţiune ce trebuie efectuată din SO instalat – MS Windows


Un exemplu de partiţionare este redat în screenshotul de mai jos:
discul este împărţit în 3 partiţii, root, /home şi swap:

:!: Pentru a înţelege ce înseamnă swap, /, mount point şi alte denumiri, consultaţi explicaţiile de la capitolul Structura arborelui de directoare (pagina 50).

Exemplu de partiționare:


Să presupunem că aveţi două hard diskuri, unul pe care aveţi MS Windows instalat şi unul pentru stocarea datelor. Vom exemplifica mai jos o schemă de partiţionare în care Mandriva Linux va fi instalat pe acelaşi hard disk împreună cu MS Windows. Primul hard disk, pe care există deja instalat MS Windows are 160 GB şi este împărţit în două partiţii, una de 60 GB (C:\) şi alta de 100 GB (D:\). Vom instala Mandriva Linux micşorând partiţia (D:\) de 100 GB.
Astfel, în unealta de partiţionare veţi observa 2 tab-uri, unul numit sda, iar altul sdb. Aceste nume reprezintă hard diskurile instalate în sistem. Pentru a determina cu exactitate care este cel pe care veți instala Mandriva Linux daţi click pe fiecare din cele două taburi şi verificaţi detaliile precum şi reprezentarea grafică a partiţiilor existente pe disc.


Să presupunem că sda este hard diskul de 160 GB. Daţi click pe tabul sda!
Acum va apărea reprezentarea grafică a partiţiilor discului şi detaliile. Daţi un click pe partiţia cea mai mare (de 100 GB) reprezentată printr-un dreptunghi mai mare decât celelalte.
Verificaţi că aţi ales partiţia corectă prin observarea atentă a dimensiunilor partiţiei în secţiunea Details.
Acum, având selectată partiția corectă urmează să o redimensionați. Pentru aceasta dați click pe Resize și mutați sliderul spre stânga până ajungeți la valoarea dorită (80896 MB = 79 GB) apoi dați Ok.


După această operațiune se poate observa că s-a creat un spațiu liber pe hard disk de 21 GB (21504 MB). Acum selectați acel spațiu liber marcat printr-un dreptunghi alb efectuând click stânga pe el.


Acum dați click pe butonul Create aflat în stânga. În fereastra ce apare mutați sliderul până la 20480 MB (20 GB), la Filesystem type alegeți Journalised FS: ext3 iar la Mount Point introduceți /.


Pentru spațiul gol rămas procedați ca mai sus însă acum mutați sliderul până la maximum spre dreapta (1024 MB), la Filesystem type alegeți Linux swap iar la Mount Point nu trebuie ales nimic, meniul este dezactivat.


După ce ați terminat redimensionarea partițiilor mai aveți de făcut un singur pas și anume trebuie să vă setați Mount Point-urile pentru restul partițiilor din MS Windows la care doriți acces.


Mai jos exemplificăm procedura pentru aceasta:


Dați click stânga pe partiția (C:\) de 60 GB de pe hard disk-ul sda. Acum, partiția fiind selectată dați click pe butonul Mount Point și scrieți: /mnt/win_c apoi dați Ok.
La fel procedați pentru orice altă partiție MS Windows.


La finalul acestor operațiuni de partiționare hard disk-ul sda va arăta ca mai jos:


Acum că ați terminat de configurat partiţiile, daţi click pe Done, apoi confirmați setările urmând formatarea partițiilor.


În continuare veți fi întrebat dacă doriți să folosiți și alte medii de instalare decât acest DVD. Bifați None și dați Next!


Pasul următor este alegerea unui Desktop Environment. Noi am folosit KDE:


:!: Dacă este prima oară când instalaţi un SO Linux şi nu aveţi experienţă cu instalarea, sau poate că nu ştiţi care Desktop Environment să folosiţi, încercaţi KDE. Felul în care arată KDE este mai apropiat de Windows decât Gnome, acesta din urmă fiind apropiat de modul în care arată Mac OS X al celor de la Apple.
Dacă daţi click pe Custom Install, vă vor apărea mai multe opţiuni de configurare a instalării, după cum se vede din imaginea următoare


După ce acumulaţi o bază de cunoştinţe despre Linux, şi ce înseamnă fiecare opţiune, puteţi instala ce vă interesează mai mult. Pentru un utilizator mediu de Mandriva Linux ar fi necesare cam toate pachetele de la Workstation, niciunul de la Server, şi unul sau mai multe de la Graphical Environment.


Mai mult chiar, puteți alege individual fiecare pachet ce îl doriți instalat:


După ce v-aţi hotărât ce anume vreţi şi daţi Next, începe instalarea propriu-zisă:


În timpul instalării puteţi urmări ori „reclamele” pe care le prezintă fereastra de mai sus, ori daţi click pe Details (detalii) şi puteţi urmări ce pachete se instalează precum şi progresul fiecărui pachet în parte:


Când instalarea este gata, vi se va cere parola de root. Acesta este un utilizator special, cu drepturi depline, deci aveţi grijă cui spuneţi parola de root! Totodată veţi crea un utilizator cu drepturi normale, denumit în exemplul nostru TUX. Trebuie să configuraţi o parolă şi pentru acest utilizator:


Nu este indicat ca parola pentru root şi parola pentru utilizatorul normal să fie identice. De asemenea nu este indicat ca parola să fie identică cu numele de utilizator.


Bootloader


Bootloaderul este un mic program care încarcă şi porneşte sistemul de operare al computerului în memorie atunci când sistemul este iniţializat. Există mai multe versiuni de bootloader, cele mai cunoscute fiind LILO şi GRUB.
În cazul nostru bootloaderul recomandat este GRUB.
Se pot întâlni mai multe situaţii:

 1. un singur sistem de operare (Mandriva Linux);
 2. două sisteme de operare, Windows + Mandriva Linux (dual-boot);
 3. mai multe sisteme de operare (multi-boot).


În ultimele două cazuri, bootloaderul va afişa o listă cu sistemele de operare găsite în computer, oferind posibilitatea de a alege care din ele să fie lansat în execuţie.
După cum se vede în imaginea următoare, installerul ne oferă mai multe opţiuni asupra locului unde se va instala bootloaderul, din care vom alege ce dorim.
De menţionat că dacă avem Windows preinstalat şi alegem instalarea bootloaderului în MBR-ul primului disc, acesta va suprascrie bootloaderul iniţial, va recunoaşte Windowsul şi va afişa un meniu din care se poate alege între cele două sisteme de operare (Windows şi Mandriva Linux).


După ce aţi furnizat aceste detalii, installer-ul vă prezintă un sumar al operaţiilor ce urmează a fi executate. În această fereastră puteţi revizui unele setări înainte de a salva configuraţia, prin butonul Configure aferent fiecărei setări:


Nu vă grăbiţi să daţi Next! Fiţi atent şi la paginile următoare pentru a mai face câteva modificări necesare.


Setarea orei locale. Daţi click pe Configure din dreptul textului Timezone şi apare: Alegeţi Bucharest / Bucureşti dacă sunteţi în România.


Şi după ce daţi Next:


În majoritatea situațiilor e indicat să setaţi hardware clock set to local time, şi să nu bifaţi Automatic time syncronization (using NTP). După ce daţi OK, installer-ul vă va duce înapoi la sumarul instalării.


Pentru a configura setările referitoare la ţara dumneavoastră, din sumarul instalării daţi click pe Regional Settings (setări regionale), şi apare următorul ecran:


Aici apăsaţi Other Countries (alte ţări) şi căutaţi România în listă, selectaţi şi apoi daţi click pe Next.


Pentru a ajunge mai repede la România în această listă, faceţi click pe o ţară şi apoi apăsaţi pe tasta „R”. Aşa veţi ajunge mai repede în zona ţărilor care încep cu litera R.


Din nou la sumar, butonul Customize din dreptul categoriei Keyboard.
Dacă aveţi tastatură în română sau orice altă limbă decât engleza ar fi bine să daţi click pe acest buton. Vă vor apărea imaginile următoare:


În exemplu am folosit o tastatură românească. După cum observaţi aceasta poate fi de două feluri: qwerty şi qwertz. Diferenţa dintre cele două este că la cea qwertz litera „Z” se află în mijlocul şirului de taste din dreptul tastei TAB, adică acolo unde este de obicei litera „Y”. De fapt numele qwerty şi qwertz vin de la şirul de taste de după TAB. După ce v-aţi asigurat că toate setările sunt corecte, daţi Next, şi reveniţi la sumarul de instalare.
Acum vine partea mai interesantă. Dacă aveţi internet prin PPPoE acum urmează configurarea reţelei. Daţi click pe Customize din dreptul textului Network & Internet Configuration şi va apărea următoarea imagine:


Aici daţi click pe DSL în cazul în care acesta e tipul conexiunii dvs. DSL de regulă foloseşte Romtelecom (ADSL) sau RDS (FiberLink). Dacă aveţi alt provider de internet, sau alt tip de conexiune trebuie să o configuraţi altfel decât este prezentat aici. Deci, după ce selectaţi DSL daţi Next, şi apare imaginea alăturată:


După ce selectaţi placa de reţea prin care se va conecta calculatorul la internet (asta dacă aveţi mai multe plăci, dacă nu este gata selectată) daţi Next şi urmează imaginea:


Alegeţi Unlisted – edit manually şi daţi Next:


De aici alegeţi PPP over Ethernet (PPPoE) şi daţi Next.


În fereastra ce apare introduceţi numele de utilizator şi parola primite de la providerul de internet:


După Next apare fereastra:

\\Bifaţi cum se vede în imagine şi daţi Next.


Dacă în mod frecvent aveţi probleme legate de căderea internetului ar fi de preferat să NU bifaţi căsuţa Start the connection at boot, deoarece este posibil ca la pornirea calculatorului acesta să îngheţe aparent, din cauză că nu reuşeşte să se conecteze. În cazul în care nu bifaţi căsuţa va trebui să conectaţi manual cu un click, după ce calculatorul a pornit.


Fereastra următoare vă întreabă dacă vreţi să porniţi conexiunea ce aţi configurat-o:


Din prudenţă este bine să nu porniţi conexiunea încă, deci bifaţi No şi daţi click pe Next. Installer-ul confirmă că setarea reţelei s-a terminat. Daţi click pe Finish.


Aţi ajuns din nou la Summary. Daţi Next de această dată şi installer-ul vă va intreba dacă vreţi să descărcaţi actualizări de pe internet:


Acest pas îl vom face mai târziu. Deocamdată bifaţi No şi daţi click pe Next.
Instalarea acum este finalizată! În acest moment sunteţi rugat de installer să scoateţi DVD-ul cu Mandriva din unitate şi să daţi click pe Reboot:


La prima pornire vă va apărea, imediat după BIOS, managerul de pornire, care arată aşa:


De regulă opţiunea implicită este bună (în exemplul nostru Boot Mandriva Linux 2009 Spring), deci puteţi da liniştit Enter pe această opţiune sau așteptați 10 secunde și va porni automat. Este posibil ca în timpul pornirii să apară unele mesaje. Acestea nu sunt mesaje de eroare, şi este perfect normal ca ele să apară aşa. Dacă veţi apăsa tasta Esc în timpul pornirii veţi observa fereastra următoare, cu nişte mesaje în derulare:


Este posibil ca uneori procesul de încărcare să se oprească datorită unor încercări eşuate de pornire a unor servicii, cum ar fi internetul. La apăsarea tastei Esc puteţi vedea exact la ce proces s-a oprit procesul de boot şi în acest fel să identificaţi problema.


La prima pornire sistemul va ofera solicita cateva informatii (optional)


După terminarea procesului de încărcare a sistemului vi se va prezenta un ecran care se numeşte Login Screen sau ecran de logare. Aici introduceţi numele de utilizator (sau faceţi click pe el) şi tastaţi parola alese în timpul instalării, iar apoi apăsaţi tasta Enter:


Dacă numele de utilizator şi parola sunt cele corecte, se va încărca Desktop-ul Mandriva 2010.2. Imediat veţi realiza că sunteţi într-un mediu cunoscut.


„Bine aţi venit în lumea Mandriva Linux!”


Desktop-ul va arăta aşa:


Veţi remarca butonul de meniu din stânga jos (cu simbolul Mandriva), un QuickLaunch lângă butonul de meniu, binecunoscutul system tray în dreapta jos şi ceasul. Ceea ce probabil nu aţi mai văzut până acum sunt cele patru desktop-uri de care sistemul de operare Mandriva dispune. Ele sunt numerotate de la 1 la 4 chiar lângă QuickLaunch. Vom discuta mai încolo ce înseamnă asta.
Deocamdată vom continua cu setarea calculatorului astfel încât să obţinem un sistem de operare ce înlocuieşte cu succes Microsoft Windows.

Configurarea mediilor de descărcare


Instalarea aplicațiilor suplimentare în Mandriva 2010.2 este foarte ușoară. În primul rând ce trebuie să faceți este să configurați mediile (repository) de unde Mandriva va descărca în mod automat orice program aveți nevoie. Pentru setarea mediilor vom exemplifica mai jos două metode.

1. Prima metodă este să introducem în consolă, ca root (comanda su), trei comenzi. Avantajul acestei metode este simplitatea operațiilor. Singurul dezavantaj este faptul că se poate întâmpla ca la momentul executării comenzilor, serverele selectate să nu fie disponibile datorită unor probleme tehnice. În cazul acesta vă rugăm să utilizați metoda a doua, prin care se pot selecta alte servere. Așadar comenzile sunt următoarele:

#urpmi.removemedia -a
#urpmi.addmedia --distrib http://ftp.roedu.net/mirrors/mandriva.com/official/2010.2/i586
#urpmi.addmedia --distrib ftp://ftp.free.fr/pub/Distributions_Linux/plf/mandriva/cfg/2010.2/i586


Prima comandă șterge mediile de pe DVD, ele nemaifiind actuale odată cu adăugarea mediilor de pe internet, iar celelalte două adaugă noile medii. Pentru a vedea cum trebuie introduse în consolă vedeți pagina 31.

2. A doua metodă constă în alegerea manuală a comenzilor de care avem nevoie. Pentru aceasta vom porni navigatorul de Internet, care în Mandriva 2010.2 este Mozilla Firefox. Îl găsiți în bara QuickLaunch:
După ce porniți navigatorul veți avea o fereastră destul de asemănătoare cu Internet Explorer sau Opera. Dacă ați folosit Firefox și în alt sistem de operare cu siguranță vă veți simți ca acasă. După cum spuneam, introduceți în Firefox adresa http://easyurpmi.zarb.org/


Vă va apărea pagina easyurpmi:


Ceea ce aveți de făcut este să alegeți: „Switch to manual mirror selection”, apoi Version: 2010.2, Architecture: i586. Acum dați click pe Continue și veți vedea pagina ca în poza de mai sus.


Arhitectura (architecture) este tipul procesorului. În prezent există procesoare de 32 și 64 biți. Dar, deși puteți avea procesor de 64 de biți, dacă ați instalat Mandriva pe 32 biți arhitectura corectă este i586, dacă ați instalat Mandriva pe 64 de biți, arhitectura corectă este x86_64. Dacă nu știți ce versiune ați descărcat uitați-vă la numele fișierului iso descărcat și căutați numele uneia dintre aceste arhitecturi (i586 sau x86_64).
În fereastra care apare, se pot selecta cele două Mirror-uri din România, recomandate datorită vitezelor mai bune de transfer.
Pentru versiunea 2010.2, se poate alege:
La Official: ftp://ftp.roedu.net sau ftp://ftp.surfnet.nl
La PLF: ftp://gts.lug.ro sau ftp://ftp.mandrivausers.ro


După aceea dați click pe butonul Refresh commands, iar în căsuța gri de deasupra (la Advanced) vor apărea două comenzi, similare celor de care am discutat la punctul 1, și de care veți avea nevoie mai departe:

urpmi.addmedia --distrib ftp://ftp.roedu.net/mirrors/mandriva.com/official/2010.2/i586 
urpmi.addmedia --distrib ftp://ftp.gts.lug.ro/plf/mandriva/cfg/2010.2/i586


sau:

urpmi.addmedia --distrib ftp://ftp.surfnet.nl/pub/os/Linux/distr/Mandrivalinux/official/2010.2/i586
urpmi.addmedia –distrib ftp://ftp.mandrivausers.ro/pub/plf/mandriva/cfg/2010.2/i586


Selectați cu mouse-ul tot textul ce se află în dreptunghiul gri, și din meniul Edit alegeți Copy.
Ceea ce trebuie să faceți mai departe este să deschideți o consolă. Aceasta este ca prompt-ul MS-DOS. Pentru a deschide consola apăsați simultan tastele Alt+F2. Se deschide fereastra:


Introduceți exact textul konsole cum arată imaginea de mai sus și dați Enter sau dați click pe Run, sau ca metodă alternativă de a deschide consola: Menu (Meniu) → Tools (Unelte) → Konsole Terminal (Consolă).


Oricare metodă ați alege, se va deschide fereastra următoare:


În această fereastră scrieți comanda su și dați Enter.
Va apărea cuvântul Password. Aici introduceți parola de root, despre care am vorbit în timpul instalării, și dați Enter.


La tastarea parolei, în consolă nu va fi vizibil nici un caracter, nici chiar ascuns sub formă de steluță!
Înainte de-a face alte operații trebuie să dați comanda următoare (dacă nu ați făcut-o deja urmând metoda 1):

#urpmi.removemedia -a


Acum tastați cele două comenzi (punctul 1 sau 2) sau dacă le-ați salvat în Clipboard (cu Edit → Copy) apăsați simultan Shift+Insert (tasta Insert e de regulă deasupra tastei Delete), sau dați Click-dreapta → Paste. Vor începe să apară niște mesaje. Viteza acestor mesaje depinde de viteza conexiunii internet de care dispuneți. Când aveți impresia că derularea s-a oprit dați un Enter, până când vedeți din nou prompt-ul.
În acest moment configurarea mediilor de descărcare s-a terminat. Acum puteți închide consola cu butonul „x” din dreapta-sus a ferestrei.

Instalarea programelor cu Mandriva Control Center (MCC)


De acum instalarea programelor noi este o joacă de copii. Tot ceea ce trebuie să faceți este să deschideți Menu (Meniu) → Install & Remove Software și după ce introduceți parola de root, se va deschide fereastra următoare:


Pentru a găsi programul dorit, scrieți numele acestuia în căsuța din stânga butonului Find (căutare).


Aplicațiile sunt sortate după destinația lor (grafică, jocuri, editoare, etc). Astfel, dacă nu cunoașteți numele unui program, sau vă interesează o aplicație care să efectueze o anumită funcție, puteți selecta categoria aferentă.


Un alt panou util este panoul cu descrierea pachetelor. În imaginea de mai sus, în acest panou apare textul Quick Introduction. Conținutul acestui panou se schimbă când faceți click pe o aplicație, afișând o scurtă descriere a aplicației, versiunea, etc.


Dacă nu căutați o aplicație cu interfață grafică, ci o librărie de funcții necesară unui program, sau un program ce rulează din consolă, în căsuța din stânga-sus trebuie să alegeți All în loc de Packages with GUI, ca în exemplul de mai sus.


De exemplu, pentru a instala programul de grafică vectorială inkscape, scrieți cuvântul inkscape în căsuță și dați click pe Find (căutare). Rezultatul e ca în imaginea următoare:


Dacă ați găsit ceea ce doreați, după cum arată exemplul, bifați căsuța din stânga aplicației. Acum, în funcție de ce program instalați, este posibil să apară o fereastră ca aceasta:


Aceste pachete adiționale se numesc dependințe, și sunt necesare pentru ca programul nou instalat să funcționeze. Pentru a le accepta faceți click pe butonul Ok.
Mai multe detalii despre dependințe și pachete de programe citiți în capitolul Tutorial urpmi (pagina 48).
Acum fereastra va apărea așa:


Ceea ce s-a schimbat este iconița din dreapta programului, o iconiță în formă de săgeată în jos, care înseamnă că programul va fi descărcat de pe internet și instalat.
Pentru a finaliza instalarea dați click pe Apply și Administratorul de programe descarcă și instalează automat programul sau programele selectate.


:!: Este bine de reținut că puteți bifa mai multe programe odată și mai apoi să faceți click pe Apply. În acest fel faceți economie de timp, și puteți vedea cât vor ocupa toate programele ce doriți să le instalați în total. Acest detaliu este afișat în centru-jos, în stânga butonului Apply.

Cum să transformați Desktop-ul Mandriva 2010.2 într-un înlocuitor perfect pentru Windows


Adobe Reader
Acest program permite vizualizarea fișierelor PDF, existând o variantă pentru Linux a programului cu același nume sub Windows. Deși există această versiune pentru Linux vă recomandăm Okular. Acesta este mult mai rapid și este inclus în KDE.


Codec-uri video
Pentru a instala codecuri video intrați din nou în managerul de programe (Menu → Install & Remove Software) și apoi instalați următoarele pachete/programe:

 • mplayer-gui
 • win32-codecs
 • libdvdcss2
 • mplayerplugin


După ce le-ați marcat, dați click pe Apply. La terminarea instalării sistemul este gata pentru a rula filme.


Flash
Fără Flash, multe site-uri nu vă vor funcționa, de exemplu www.youtube.com. Pentru a instala Flash, din managerul de programe instalați:

flash-player-plugin


DC++
Binecunoscutul program de file sharing este prezent și pe GNU/Linux, în două variante:

 • linuxdcpp - versiune asemănătoare cu cea din Windows,
 • valknut - un alt program pentru același scop.


Se instalează ambele din managerul de programe.


Bittorent
Un alt protocol pentru partajări, binecunoscut de altfel. Clienți:

 • azureus - necesită java
 • ktorrent - are cerințe hardware mai reduse
 • qbittorent


Se instalează toate din managerul de programe.


Skype
Versiunea 2.0: http://www.skype.com/intl/en/download/skype/linux/choose/.
Această versiune are suport pentru apeluri video. Pentru instalare, alegeți Mandriva din lista respectivă salvați fișierul .rpm iar apoi dați dublu click pe acesta, introduceți parola de root și programul se va instala.


Instant Messaging
Pentru IM (Yahoo! Messenger, MSN Messenger, etc.) aveți la dispoziție cel puțin două aplicații:

 • Kopete – client IM ce suportă mai multe protocoale, cum ar fi Yahoo, AIM, MSN, IRC. Dacă îl folosiți ca înlocuitor pentru Yahoo! Messenger, este bine să știți că sunt probleme la transferul de fișiere între Windows și GNU/Linux, Yahoo modificându-și des protocolul și aplicația client, ajungându-se chiar la incompatibilități între diferiții clienți de IM Yahoo.
 • Pidgin – asemenea lui Kopete, acest client IM suportă mai multe protocoale. Se pare că versiunea 2.5.x a Pidgin suportă transferurile în ambele sensuri cu clienti Yahoo! Messenger, cel puțin până la versiunea cu numărul 8.


IRC
Pentru IRC aveți la dispoziție una din următoarele aplicații:

 • Kopete
 • Pidgin
 • Quassel
 • XChat


Slideshow
Un progrămel simplu dar totuși util pentru crearea slideshow-urilor cu caracteristici avansate cum ar fi Custom Pan, Zoom, Rotate este Manslide. Conceput sub forma unui wizard, acest program vă oferă multe unelte puternice dar totuși ușor de folosit și intuitive. Instalarea se face din Install & Remove Software.


Arhivare
Pentru arhivare aveți la dispoziție următoarele programe:

 • Ark – utilitarul de bază pentru arhivare în Mandriva Linux
 • PeaZip – Un progrămel interesant și util, suportă funcții avansate cum ar fi împărțirea arhivei în mai multe fișiere, și suportă mai multe formate de arhivare. Se instalează de la adresa: http://peazip.sourceforge.net/. De aici alegeți pachetul RPM pentru Linux GTK2, și PeaZip UNACE Plugin for Linux RPM.

Instalarea driverului plăcii video Nvidia sau ATI

Pașii următori descriu cea mai simplă metodă de instalare a driverului video:

 1. Listă OrdonatăConectați-vă la internet;
 2. Adăugați mediile main și non-free de pe serverul ftp favorit (vezi pag.29);
 3. Acum ieșiți din mediul grafic: Leave → Log Out;
 4. Din ecranul de login alegeți - Console Login - veți intra în mod text;
 5. Logați-vă ca root (scrieți root dați Enter și introduceți parola);
 6. Rulați comanda: XFdrake și din lista de plăci video selectați placa video instalată în sistem. Pentru navigare folosiți tastele Tab și săgețile de navigare, iar pentru a confirma utilizați Enter.
 7. Va apărea mesajul că există un driver mai bun ce oferă capabilități superioare. Selectați Yes și acum totul se va face automat (instalare surse kernel și alte dependințe plus driverul vor fi descărcate de pe internet și instalate adecvat);
 8. După instalare va apărea o listă de opțiuni. Dați OK!
 9. La final se vor afișa setările ce vor fi aplicate. Dacă la 3D Hardware Acceleration se afișează mesajul: YES atunci totul a decurs normal. Confirmați apăsând YES!
 10. Acum apăsați Quit și dați comanda: exit;
 11. Logați-vă cu userul dvs.;
 12. Dați comanda: startx - în cazul în care totul a decurs normal va porni interfața grafică!

Efectele 3D – KDE4 KWin și Compiz Fusion

:!: Nu recomandăm instalarea Compiz sau activarea KWin pe sisteme slabe din punct de vedere hardware, este posibil ca performanțele sistemului sa scadă drastic!

KDE4 și Kwin


KDE4 se dorește a fi un Desktop Environment adaptat la nevoile utilizatorului modern, orientat spre ergonomie și flexibilitate.
Partea din KDE4 care se ocupă de spațiul de lucru interactiv poartă numele de Plasma. Aceasta se concentrează pe efectele grafice și ergonomie în utilizare. Filosofia Plasma este că nu se mai face distincție între panel-uri precum taskbar sau system tray, meniu și iconițele de pe desktop și widget-uri. Ele sunt create și tratate în același mod de Plasma. Desktopul poate fi configurat astfel după nevoile utilizatorului foarte ușor.


Având instalat ca Desktop Environment KDE4 aveți avantajul de a beneficia de efectele 3D similare Compiz Fusion, KDE având inclus KWin care oferă aceste efecte 3D. De asemenea consumul de resurse este mai redus față de Compiz Fusion.


Înainte de a activa aceste efecte trebuie făcute câteva pregătiri. Acestea constă în conectarea la internet, adăugarea mediilor și instalarea driverului plăcii video, toate acestea fiind redate mai sus.
Astfel, pentru activarea efectelor 3D în KDE4 deschideți orice fereastră și dați click dreapta pe bara de sus apoi alegeți din meniu Configure Window Behaviour.
O altă cale de a ajunge la panoul de setări al efectelor 3D este să navigați în meniu la Tools → System Tools → Configure Your Desktop iar în fereastra ce apare dați click pe Desktop.


Acum în acea fereastră selectați din coloana din stânga Desktop Effects și în tabul General dați click pe Enable Desktop Effects. Diversele efecte 3D pot fi activate și configurate accesând tabul All Effects.


La final dați click pe Apply, va apărea un mesaj de confirmare a setărilor, dacă totul funcționează corect dați click pe Accept Configuration iar mai apoi revenind la fereastra de configurare a efectelor 3D dați Ok.


Dacă însă întâmpinați probleme dați click pe Return to Previous Configuration sau dacă desktopul a ”înghețat” așteptați 12 secunde și va reveni automat la setările anterioare.

Compiz Fusion


Înainte de a instala Compiz trebuie făcute câteva pregătiri. Acestea constau în conectarea la internet, adăugarea mediilor și instalarea driverului plăcii video, toate acestea fiind redate mai sus.


Deschideți Mandriva Control Center: Meniu → Tools → System Tools → Configure your computer. Introduceți parola de root și navigați la Hardware → Configure 3D Desktop Effects. Va apărea un mesaj care vă informează că pachetul mesa-demos trebuie instalat. Dați Ok și pachetul se va instala.
Acum va apărea un meniu precum în imaginea de mai jos:


Bifați Compiz Fusion. Acum dați OK pentru a se instala pachetele necesare funcționării Compiz. La final veți fi rugat să reporniți interfața grafică pentru a putea folosi Compiz. Dați Leave → Log Out iar mai apoi logați-vă cu userul dvs. Bucurați-vă de noul dvs. desktop 3D!

Tips & Tricks

Vizualizarea conținutului unui fișier ISO din terminal

Pentru a vedea pe scurt ce conține un fișier ISO puteți folosi comanda:

isoinfo -d -i nume.iso |more - comanda va da detalii despre numele volumului, copyright, partiția de boot, etc	
isoinfo -l -i nume.iso |more - conținutul fișierului ISO

Restaurarea bootloaderului GRUB după Windows re/install

În momentul în care instalăm sau reinstalăm Windows după instalarea Mandriva Linux se șterge bootloaderul din Master Boot Record (MBR). Pentru a-l restaura puteți folosi următoarea modalitate:

 1. Introduceți DVD-ul Mandriva Free în unitate și reporniți calculatorul. La bootare (vezi pagina 6) alegeți Rescue system, apoi din meniul ce apare selectați Reinstall Bootloader.
 2. Reporniți sistemul și scoateți CD-ul Mandriva din unitate.


O altă metodă în cazul în care nu aveți la îndemână DVD-ul de instalare este redată mai jos:

 • aveți nevoie de un Live CD cu o distribuție GNU/Linux, de ex. Mandriva Linux One, Knoppix, Kanotix, Slax sau Nimblex (distribuție românească).


Bootați Live CD-ul, apoi deschideți un terminal(konsolă) cu drepturi de root. Acum trebuie să aflați care partiție este cea root, utilizând comanda:

# fdisk -l /dev/sda


Presupunem că aceasta este prima partiție logică din partiția extinsă, adică sda5, sau mai exact /dev/sda5. Montăm această partiție, pentru a o putea accesa, cu comanda:

# mkdir /mnt/sda5 && mount /dev/sda5 /mnt/sda5


Schimbăm rădăcina sistemului de fișiere pentru procesul curent, cu comanda:

# chroot /mnt/sda5


Reinstalăm bootloaderul (GRUB sau LILO), astfel:

 • pentru GRUB, folosind comanda:
# /sbin/grub-install /dev/sda
 • pentru LILO, utilizând comanda:
# /sbin/lilo


Acum dați Restart și totul ar trebui să fie în regulă, dacă nimic nu s-a greșit!

Reboot rapid


O metodă mai rapidă și mai sigură de a face reboot când calculatorul se blochează este următoarea:
Apăsați simultan tastele Alt+SysRq+B, tasta SysRq fiind tasta Print Screen.

Toate procesele se vor închide și sistemul va reboota în 2-3 secunde.

Eliberare de memorie RAM


După o utilizare îndelungată, pentru a mai elibera din memoria RAM, se poate folosi comanda sync, care practic pune pe Hard Disk datele care nu sunt considerate actuale.

Căutare rapidă din consolă


Pentru aceasta avem o comandă folositoare: locate. Pentru a o folosi deschideți o consolă, și ca root dați comanda:

#updatedb


Această comandă va actualiza indexul fișierelor existente în sistem. Apoi, după ce updatedb a terminat de actualizat indexul, folosiți comanda locate (ca utilizator normal):

							   
$locate inkscape

unde inkscape este numele fișierului/aplicației ce doriți să o găsiți.

Swappiness


În kernelul Linux există un parametru numit swappiness care permite utilizatorilor să ajusteze swap-ul sistemului. Acest parametru poate lua valori între 0 și 100. Pe scurt, valorile mari conduc la mai multă swapp-are din RAM pe partiția swap, iar valorile mici vor face ca aplicațiile să fie păstrate în memoria RAM chiar dacă acestea nu sunt utilizate.
Valoarea pentru acest parametru va trebui aleasă cu mare grijă deoarece dacă va fi prea mare sau prea mică va dăuna performanțelor sistemului.
Implicit, valoarea setată este 60. Pentru computerele ce au 2GB RAM sau mai mult, modificarea acestei valori în orice fel nu este necesară! Pentru 1-1,5GB RAM recomandăm o valoare între 20-25 iar pentru 512MB RAM o valoare între 30-35 este potrivită.
Setarea poate fi făcută în mai multe moduri. Puteți modifca valoarea temporar (până la următoarea repornire a computerului) prin comanda:

#echo 35 > /proc/sys/vm/swappiness

- unde 35 este valoarea dorită.
Dacă doriți ca modificarea să fie permanentă va trebui să adăugați următoarea linie în fișisierul /etc/sysctl.conf.

vm.swappiness=35

Probleme de sunet


Dacă întâmpinați probleme cu sunetul, acesta având un nivel foarte scăzut, sau este inexistent, verificați întâi setările KMix. Aceasta se poate realiza dând click pe iconița sub formă de difuzor din system tray. Verificați să nu fie setat pe mut vreunul din canale și sliderele să nu fie puse la minim.

Captură video a ecranului


Puteți să înregistrați desktop-ul dvs. folosind ffmpeg. Aceasta se face din consolă folosind o comandă precum cea de mai jos:

$ ffmpeg -f x11grab -s 1280x800 -r 24 -b 6500 -bt 712k -sameq -i :0.0 ~/out.avi

Parametrii sunt după cum urmează:


-f x11grab - înseamnă că va înregistra desktopul;
-s 1280×1024 - specifică rezoluția dorită. Mai precis dreptunghiul virtual de pe desktop ce va fi înregistrat. Pentru a înregistra întregul desktop, aici va trebui să setați rezoluția folosită. Se pot pune și rezoluții mai mici, dreptunghiul virtual se va afla în colțul de stânga sus a ecranului și va avea dimensiunea specificată;
-b 6500 - bitrate în kilobytes;
-bt 712k - toleranță la bitrate;
-sameq - să înregistreze în aceeași calitate ca și sursa (în cazul nostru desktopul). Fără această opțiune se va face compresie (citiți documentația ffmpeg pentru setări compresie/calitate);
-i 0:0 - sursa, adică desktopul, adițional se poate specifica și o deplasare a dreptunghiului virtual față de colțul stânga sus, astfel -i 0:0+50,60 însemnând deplasare cu 50 pixeli pe orizontală și 60 pe verticală;
~/out.avi - este calea unde se va salva fișierul și numele acestuia.

Actualizarea sistemului dintr-o singură comandă


Puteți să vă actualizați sistemul și mai ușor decât în metodele descrise anterior. Totuși, metoda ce va fi prezentată mai jos prezintă un risc de securitate pentru sistemele expuse, servere, ș.a.m.d. deoarece parola de root va fi salvată în format text în folderul utilizatorului în interiorul fișierului bash.rc.
Înainte de toate va trebui să instalați pachetul expect (urpmi expect).
În continuare, pentru a defini o comandă mdvup pentru userul actual modificați fișierul .bashrc din folderul home al userului adăugând următoarele în sectiunea “# User specific aliases and functions“:

mdvup () 
{
urpmi.update -a
/usr/bin/expect -c 'spawn su -l -c "urpmi --auto-select";expect "?*assword*";send -- "Parola_ROOT";send -- "\r";interact'
}


Evident, în exemplul de mai sus trebuie înlocuit Parola_ROOT cu parola efectivă root de pe sistemul respectiv.
Testați prin a deschide o nouă consolă cu userul pentru care ați făcut modificarea și rulați pur și simplu comanda mdvup.

Configurarea conexiunii la Internet prin PPPoE din consolă


În timpul instalării am spus că vom arăta o modalitate de a configura conexiunea PPPoE după instalare. Vom face această configurare în cele ce urmează și vom folosi consola pentru simplitate. În primul rând deschideți o consolă și logați-vă ca root cu comanda su. Apoi urmați pașii de mai jos:

#urpmi rp-pppoe
#pppoe-setup
 • „Enter your PPPoE user name:” iar aici introduceți numele de utilizator (user name) primit de la providerul de internet.
 • „Enter the Ethernet interface conected to the DSL modem (default ethx):” aici de regulă se dă Enter (chiar dacă în sistem sunt mai multe plăci de rețea, cea conectată la modem va fi detectată în mod automat și apare în paranteză ca default)
 • „Do you want the link to come up on demand, or stay up continuously?…Enter the demand value (default no):” aici puteți preciza dacă doriți conexiunea să fie accesibilă tot timpul sau să trebuiască să o porniți manual. Este de preferat opțiunea default.
 • „Enter the DNS information here:” se introduce DNS primar și secundar, care dacă nu îi cunoașteți va trebui să îi cereți de la providerul de internet. Pentru providerul RDS nu este necesar nimic aici.
 • „Please enter your PPPoE password:” se introduce parola primită de la provider.
 • „Choose a type of firewall (0-2):” se alege 0 (fără firewall – nu e recomandat), 1 (recomandat pentru începători), 2 (doar pentru utilizatori avansați)
 • „Accept these settings and adjust configuration files (y/n)?” dacă nu ați greșit nici o setare alegeți y (yes).


Configurarea conexiunii a luat sfârșit. Pentru a porni conexiunea se dă ca root comanda pppoe-start. Oprirea se face cu comanda pppoe-stop. Pentru ca la pornirea sistemului conexiunea să se facă automat urmați pașii de mai jos:

 1. deschideți o consolă și logați-vă ca root cu comanda su
 2. dați comanda: kwrite /etc/rc.d/rc.local
 3. în acest fișier treceți comanda pppoe-start după linia care începe cu touch, salvați și închideți fișierul. La repornire internetul ar trebui să funcționeze.

Instalarea de fonturi True Type similare cu cele din Windows


Acestea se găsesc la adresa:
http://avi.alkalay.net/software/webcore-fonts/


Pentru aceasta trebuie să dați următoarele 3 comenzi într-o consolă, fiind logați ca root (comanda su pentru root):

#urpmi http://avi.alkalay.net/software/webcore-fonts/webcore-fonts-3.0-1.noarch.rpm
#urpmi http://avi.alkalay.net/software/webcore-fonts/webcore-fonts-vista-3.0-1.noarch.rpm


Aceste pachete includ următoarele fonturi: Andale Mono, Arial, Arial Black, Comic, Courier New, Georgia, Impact, Lucida Sans, Lucida Console, Microsoft Sans Serif, Symbol, Tahoma, Times New Roman, Trebuchet, Verdana, Webdings, Wingdings, Wingding 2, Wingding 3 - webcore-fonts Calibri, Cambria, Candara, Consolas, Constantia, Corbel – webcore-fonts-vista

Instalarea de extensii pentru OpenOffice.org


Extensiile adaugă multe funcții noi pentru pachetul OpenOffice. Pagina oficială cu extensii este următoarea:
http://extensions.services.openoffice.org/
De reținut că nu toate extensiile sunt gratuite, unele fiind comerciale. Însă acest lucru este specificat la fiecare extensie la licență (License). Un alt site ce prezintă 12 extensii utile este următorul:
http://maketecheasier.com/12-must-have-openoffice-extensions/2008/02/11
unde putem găsi clipart-uri, template-uri și așa mai departe.

Detecție hardware


După ce cumpărați un calculator nou, este bine să verificați componentele hardware, să vedeți ce anume recunoaște kernelul și ce nu. Pentru aceasta aveți câteva comezi foarte utile, cum ar fi cele de mai jos. Ele se rulează din consolă, ca root (comanda su):

 • lspci – comandă ce listează toate componentele pe slot PCI a calculatorului. Chiar și unele componente onboard sunt văzute de această comandă.
 • lsusb – la fel ca cea precedentă, doar că listează componentele USB. Dar și unele componente onboard pot fi văzute de această comandă, cum ar fi exemplu modulele de sunet.
 • cat /proc/cpuinfo – listează date despre procesor, tipul acestuia, frecvența la care funcționează, etc.
 • dmesg | grep -B1 -A2 ' Type:[ ]\+Direct-Access' – detectează discuri ATA / SCSI / USB
 • dmesg | egrep '(^hd[a-2]:|SCSI device sd[a-2]:)' - alternativă la comanda de mai sus
 • cdrecord -scanbus – detectează unitățile optice capabile de scriere, cum ar fi CD-RW, DVD±RW, DVD-RAM, etc.
 • free -m – capacitatea și disponibilitatea memoriei RAM.
 • monitor-probe -v ati/nvidia – date despre monitorul folosit și placa video. Aici trebuie să substituiți ati/nvidia cu tipul plăcii dvs, ati sau nvidia.


Sectiunea 2
Sectiunea 3

mandriva/ghid-2011/sectiunea_1.txt · Ultima modificare: 2011/08/24 13:04 (editare externă)