Unelte utilizator

Unelte site


mandriva:ghid-2011:personalizare_kde

PERSONALIZARE DESKTOP


Aspectul implicit al desktopului în Mandriva s-a schimbat puţin, dar asta nu are importanță atât timp cât putem modifica totul fără mare efort. Ne vom ocupa în ordine de panel (panou, taskbar), wallpaper, tema generală a sistemului/ aplicațiilor, Dolphin și consolă.

În Kde desktopul poate avea mai multe funcții și implicit aspecte: Desktop/ modul clasic, Folder View/ vizualizarea conținutui directorului Desktop, Search and Launch/ căutare și lansare aplicații, Newspaper Layout/ va aranja scurtăturile de pe ecran în coloane. Mandriva 2011 este setat pe layoutul Folder View, fapt care vă va afișa pe desktop toate subdirectoarele și fișierele conținute de folderul Desktop, ceea ce ar putea încărca inutil desktopul. Primul pas recomandat este schimbarea felului în care este tratat desktopul: clic dreapta desktop- Folder View Settings- la secțiunea Layout alegeți Desktop- Apply- Ok.

1. PanouPanoul (bara de jos) implicit este Rosa Panel, un panou realizat/ personalizat de colaboratorii Mandrivei de la Rosa Labs. Lansatorul de aplicaţii este Rosa Launcher, taskbar este Rosa Tasks, etc. În principiu seamănă la aspect şi funcţionalitate cu panoul clasic, doar lansatorul şi taskbarul (porţiunea de panou unde sunt afişate aplicaţile deschise) diferă puţin. Putem folosi panoul Rosa implicit, îl putem înlocui cu panoul Kde sau putem înlocui doar componentele acestui panou cu altele. Pentru a înlătura panoul dăm clic dreapta pe o porţiune liberă a acestuia- Panel Options- Remove this Panel. Pentru a şterge doar o componentă: clic dreapta pe aceasta- Remove … (înlocuim punctele cu numele componentei, de exemplu Remove this Rosa Tasks). Pentru adăugarea unui alt panou: clic dreapta pe desktop- Add Panel- acum trebuie să optăm pentru una din cele trei variante posibile (Default Panel/ panou clasic Kde, Empty Panel/ un panou gol care ar urma să fie umplut de noi şi RocketBar/ Rosa Panel).
Lansatorul de aplicaţii din Rosa Panel este diferenţa majoră dintre cele două tipuri de panouri descrise, fiind potrivit mai mult pentru netbook-uri şi tablete. Cu clic pe lansator (prima iconiţă din partea stângă) se va deschide fereastra următoare, în care sunt afişate ultimele aplicaţii folosite, ultimele documente create, directoarele/ locaţiile mai importante/ folosite, şi chiar în partea de sus a ferestrei, imediat după numele utilizatorului un câmp de căutare în care putem scrie numele aplicaţiei căutate; apăsând în partea de jos a ferestrei pe caseta Applications putem vedea toate aplicaţiile disponibile:

Indiferent că veți folosi panoul Rosa sau panoul clasic, modalitățile de personalizare sunt aceleași (cu o singură excepție lansatorul de aplicații din panoul clasic Kde, pe care-l vom prezenta separat), de aceea ne vom rezuma să prezentăm panoul implicit, Rosa Panel (RocketBar). Putem schimba tema panoului din System settings (Configure Your Desktop)- Workspace Appearance (în această categorie putem schimba și aspectul cursorului de la mouse, decorațiile ferestrelor și imaginea de la încărcarea KDE)- Desktop Theme- alegem una din teme- Apply. Pentru instalarea altor teme ce nu sunt în acea listă dăm clic pe butonul ”Get New Themes…” și instalăm noi teme.

Poziția panoului jos este cea clasică, dar poate preferați o schimbare, panoul să fie sus, sau în cazul unui laptop/ netbook cu ecran widwscreen poate fi utilă poziționarea panoului pe lateral pentru a profita la maxim de înălțimea ecanului… În extremitatea dreaptă a panoului se află o iconiță asemănătoare unei semiluni, Cashew (Panel Tool Box), cu ajutorul căreia se pot face toate modificările într-un panou. Pentru mutarea panoului: clic pe Cashew- punem cursorul mouse-ului pe butonul ”Screen Edge” și tragem (drag and drop) cu mouse-ul panoul în direcția dorită pe lângă marginea ecranului până pe poziția aleasă (lateral, sus).

Pentru redimensionarea panoului: clic pe Cashew- punem cursorul mouse-ului pe butonul ”Height” și mări sau micșora panoul pe lățime. Pentru redimensionare pe lungime: clic Cashew- trage cu mouse-ul de săgețile aflate sub panou (sau deasupra acestuia dacă panoul este în partea de jos a ferestrei) înspre centrul ecranului.

Alte setări cum ar fi autohide sau posibilitatea ca panoul să fie acoperit de ferestrele maximizate se pot realiza astfel: clic pe Cashew- More Settings- aici alegem una din opțiuni…

Putem înlătura anumite controale (Widgets/ scurtături/ icoane) din panou cu clic dreapta pe icoana respectivă- Remove this Icon, și deasemenea putem adăuga alte controale/ icoane: clic Cashew- Add Widgets- dublu clic pe una din icoanele din bara apărută și aceasta se va regăsi în panou. Putem căuta un widget anume după nume în căsuța de căutare din partea dreaptă, și deasemenea putem instala unele noi prin intermediul butonului ”Get New Widgets…”.

Pe lângă faptul că meniul Rosa ocupă tot ecranul, mai un dejavantaj, faptul că din meniu nu se pot adăuga scurtături pe desktop sau în panou, de aceea ar fi bine să vedem cum se comportă meniul Kde.
Haideți să vedem cum putem modifica aspectul și comportamentul lansatorului din meniul clasic Kde.
În primul rănd aspectul meniului poate fi schimbat. Implicit meniul are stilul Kickoff (Application Launcher Style), dar îl putem modifica în stil Classic: clic dreapta pe icoana meniului- Switch to Clasic Menu Style. De fapt cam orice control din panou are setări proprii. O modificare utilă putem face la Task Manager (porțiunea de panou unde sunt afișate ferestrele deschise în desktop): clic dreapta pe o porțiune liberă- Task Manager Settings- bifăm Force row settings- Ok. În acest mod managerul de ferestre va afișa aplicațiile pe două rânduri suprapuse, deci vor avea loc mai multe aplicații… Putem seta chiar ca numărul de linii să fie mai mare de două prin modificarea valorii 2 la Maximum rows, putem alege modul de grupare a ferestrelor alfabetic, manual sau după desktopul în care sunt deschise la categoria Grouping and Sorting. Dacă dorim aranjarea manuală a poziției aplicațiilor în Task Manager trebuie bifat la categoria Sorting varianta Manual, și apoi putem muta cu mouse-ul ferestrele în poziția dorită. Deasemenea este posibil să avem afișate în Task Manager doar ferestrele din desktopul curent, nu din toate desktopurile, sau doar ferestrele minimizate la categoria Filters.
Pentru mutarea locului controalelor din panou dăm clic dreapta pe un loc liber din panou- Panel Options- Panel Settings (acești pași pot fi înlocuiți de clic pe icoana Cashew…)- acum plimbând cursorul de la mouse deasupra controalelor din panou, acesta va lua forma unei cruci formate din 4 săgeți, iar sub aceaste săgeți avem scris numele appletului (System Tray, Digital Clock sau Icon la scurtături), apăsăm butonul stâng al mouse-ului și tragem appletul respectiv în locul dorit. Este valabil și pentru scurtăturile noastre (icoane precum Firefox, MCC) cât și pentru componentele precum Task Manager, System Tray. Menu în stil Kickoff

Menu în stil Classic

Pentru adăugarea unor scurtături către aplicații precum Dolphin, Konsole, Audacious, Minitube, Firefox sau oricare alta din meniul de aplicații Classic sau Kickoff navigăm prin categoriile conținute (Internet, Ofice, Tools, etc.) și cu clic dreapta pe icoana aplicației dorite selectăm opțiunea Add to Panel pentru adăugarea iconiței în panou sau Add to Desktop pentru aducerea acesteia pe desktop.

În cazul în care din greșeală ați șters panoul: clic dreapta pe desktop- Add Panel- Default Panel (sau chiar Empty Panel urmând să adăugați în panou controalele necesare, meniu, pager, task manager, system tray, ceas, etc.).

Și controalele din panou se pot customiza simplu, de exemplu ceasul: dăm clic dreapta pe ceasul din panou- Digital Clock Settings- putem modifica fontul, culoarea fontului afișat, afișarea eventuală a secundelor, zilei și anului curent.

A doua diferență între cele panouri (Rosa și Kde clasic) este porțiune de panou unde sunt afișate ferestrele deschise, ”Task manager”. Cred că ați observat că în panoul Rosa ferestrele/ aplicațiile deschide sunt prezentate sub forma icoanei (asemănător cu Windows 7), iar în panoul clasic ca icoane însoțite de numele aplicației. Putem avea și în panoul clasic același aspect prin înlăturarea ”Task manager” și adăugarea ”Rosa Tasks”.

Iată panoul clasic după înlocuirea Task manager cu Rosa tasks și adăugarea unor scurtături pentru aplicațiile des folosite:

Putem personaliza aspectul și funcționaliatea lansatorului de aplicații clasic, înlocuind icoana cu sigla Mandriva cu una diferită și setând lansatorul să arate ceva mai multe date și informații. Pentru înlocuirea iconiței: clic dreapta lansator- Applications Launcher Menu Settings- Options- Icon- bifăm Other icons- Browse- navigăm până la directorul cu imagine dorită- o selectăm- Apply- Ok.

Tot din Applications Launcher Menu Settings putem alege dacă în Menu vor fi afișate ultimele aplicații folosite/ și câte anume (util, de obicei acolo veți întâlni aplicațiile des folosite), în submeniul View puteți alege ce opțiuni doriți să fie afișate în lansator (Menu) și chiar seta o scurtătură de taste: clic dreapta lansator- Applications Launcher Menu Settings- Keyboard shortcut- clic în căsuța în care scrie None/ mesajul se va schimba în Input- acum apăsați tastele cu care doriți să apară meniul, de axemplu Alt+F1 (combinația tradițională pentru apariția meniului, actualmente combinația cu care puteți lansa meniul Rosa/ în cazul acestui shortcut trebuie să confirmați)- Apply- Ok.

2. Wallpaper

Dând clic dreapta pe desktop- Folder View Settings- putem alege un wallpaper din lista sau alegem unul din colecția noastră personală apăsând Open- în fereastra apărută navigăm în directorul cu imagini, alegem una, dăm dublu clic pe aceasta- Apply- ok și avem wallpaperul dorit.

Dacă preferăm ca imaginea să se schimbe periodic, în Desktop Settings, în partea de sus avem butonul Layout, care implicit este setat pe Image. Selectând Slideshow imaginile aflate în directorul prestabilit (/usr/share/wallpapers) se vor schimba la un interval de timp prestabilit (10 secunde). Dar putem adăuga alt director cu imagini prin apăsarea butonului Add Folder, lăsând sau nu și directorul /usr/share/wallpapers. Similar putem modifica timpul după care se schimbă imaginea (Change images every…). Putem modifica durata de timp la care se va schimba imaginea de pe desktop: Change images every…

Dacă veți folosi efectele grafice Kwin veți putea seta pentru fiecare din cele 4 desktopuri implicite (numărul acestora se poate modifica, să aveți 2, 3, 6 sau chiar mai multe) câte un wallpaper personal, pe lângă aspectul frumos având calitatea de a individualiza oarecum desktopurile, caracteristică utilă dacă aveți multe aplicații deschise în mai multe desktopuri.

La aceeași categorie Layout, o variantă interesantă de personalizat desktopul este opțiunea Globe, opțiune care va afișa planeta Pământ sub formă de glob sau hartă. Puteți alege forma de afișare încercând diferitele posibilități disponibile la categoriile Map theme, Projection, Movement. De exemplu pentru opțiunea Type: Globe, Projection: Globe veți avea pe desktop imaginea globului terestru în timp real, zi/ noapte, lumina și întunericul alternând deasupra imaginii planetei după ora curentă.

Una din opţiunile ce pot fi utile este varianta Search & Launch de la tabul Layouts. Prin alegerea acestei variante vom avea în permanenţă pe desktop un lansator de aplicaţii cu un câmp de căutare.

Putem avea chiar mai multe activități/ aranjamente ale ecranului, activități pe care le putem schimba simplu prin apăsarea pe icoana Activities (icoana sub forma a trei puncte/ roșu, verde și albastru aflată chiar lângă meniu) și alegând aranjamentul dorit.

2.1 Video-background

Ce-ar fi să încercăm chiar ceva puțin mai ”radical”, mai ”original”? Să înlocuim wallpaper-ul clasic cu un fișier video, sau cu o listă de fișiere video (videoclipuri de exemplu), sau măcar cu un screensaver animat, gen glmatrix. Pentru a face așa ceva, avem nevoie de shantz-xwinwrap, xcreensaver și mplayer (instalate cu #urpmi xwinwrap mplayer xscreensaver). În primul rând trebuie să decideți dacă preferați ca fișierul video redat să aibă claritate maximă (caz în care nu vor mai fi afișate obiectele de pe desktop (scurtături, dock, etc), sau dacă vreți să aveți acele scurtături și sacrificați calitatea imaginii. Aceasta se poate face folosind parametrul -o, opacitate. În primul caz totul e simplu: deschideți o consolă și scrieți comanda:

xwinwrap -ni -fs -s -st -sp -b -nf -- mplayer -wid WID -nosound -vo gl2 -ao alsa '/cale/către/fișier/video' -loop 0

Înlocuiți /cale/către/fișier/video cu calea corectă, ceva de forma /home/stressat/Music/Videoclipuri/R. Kelly - The storm is over now.avi. Dacă doriți și sonor ștergeți opțiunea -nosound.

În a doua variantă, introducem în comandă un factor de opacitate, astfel încât să ne putem bucura de obiectele de pe desktop, iar comanda va fi:

xwinwrap -ni -o 0.3 -fs -s -st -sp -b -nf -- mplayer -wid WID -nosound -vo gl2 -ao alsa '/cale/către/fișier/video' -loop 0

Valoarea opacității de 0.3 poate fi înlocuit după preferință, cu valori între 0.1 și 0.9, prin câteva teste succesive veți ajunge la raportul dorit. O mică modificare este necesară în acest caz: pentru ca imaginea redată de mplayer să nu se suprapună peste wallpaper, acesta trebuie înlocuit cu afișarea pe desktop a culorii negru: click dreapta desktop ⇒ Desktop Settings ⇒ la Type se alege varianta Color ⇒ și la culoare Negru ⇒ Apply ⇒ Ok.

Să presupunem că doriți ca acest fișier video să fie redat imediat după pornirea sistemului, sau că preferați o listă de fișiere video (videoclipuri de exemplu) în loc de un singur fișier redat la nesfărșit, eventual această listă redată automat după boot. Pentru pornire automată faceți un nou fișier text, numit de exemplu video-background.sh, copiați în acest fișier:

xwinwrap -ni -fs -s -st -sp -b -nf -- mplayer -wid WID -nosound -vo gl2 -ao alsa '/home/stressat/Music/Videoclipuri/R. Kelly - The storm is over now.avi' -loop 0

⇒evident înlocuiți calea către și numele fișierului video cu cel dorit, îl faceți executabil și-l puneți să pornească la boot-are (pt. Kde= systemsettings ⇒ Startup and shutdown ⇒ Autostart ⇒ Add script ⇒ alegem fișierul video-background.sh ⇒ ok).

Pentru a avea o întreagă listă de videoclipuri rulate consecutiv, mai întâi facem un playlist cu fișierele dorite, deschidem o consolă (Alt+F2 ⇒ tastăm konsole) și dăm comenzile: 1- cd /home/user/Music/Videoclipuri ⇒ aici evident puneți calea corectă către directorul cu videoclipuri
2- locate *.avi > playlist ⇒ comandă care va găsi toate fișierele .avi și le va adăuga în playlist
3- locate *.mpg » playlist ⇒ comandă care va găsi și adăuga și toate fișierele .mpg în playlist
4- locate *.asf » playlist ⇒ comandă care va găsi și adăuga și toate fișierele .asf în playlist
Similar se poate face și pentru .wma, .mp4, etc. Atenție: > va suprascrie playlistul, de aceea se dă doar prima dată în comandă, iar » va adăuga outputul la sfârșitul fișierului playlist… Sau pentru comoditate putem alege o singură comandă (cu condiția ca în acel director să avem numai videoclipuri): locate * > playlist.

Acum, având lista de videoclipuri, modificăm comanda de mai sus pentru a rula aceste melodii:

xwinwrap -ni -fs -s -st -sp -b -nf -- mplayer -wid WID -nosound -vo gl2 -ao alsa -playlist '/home/stressat/Music/Videoclipuri/playlist' -loop 0

iar pentru pornire automată modificați și fișierul video-background.sh, înlocuind videoclipul amintit cu playlist/ sau ce denumire dați acelei liste de redare.

Rețineți că în definitiv este vorba ”doar” de mplayer, așa că nu uitați de scurtăturile specifice mplayer. :D Se poate naviga înainte/ înapoi cu tastele săgeți, sări la melodia următoare (simbolul >), reveni la melodia precedentă (<), pune pauză/ reporni rularea cu p sau Space, opri sonorul cu m, etc. (taste apăsate DEASUPRA ferestrei active a terminalului in care rulează comanda).
Una din opțiunile mplayer poate fi foarte utilă: -shuffle , opțiune care va face ca mplayer să ruleze fișierele video aleatoriu, nu în ordinea din playlist. Adăugând acest parametru comenzii, mplayer nu va porni întotdeauna cu primul fișier din lista de redare, și nici nu va rula mereu fișierele în aceeași ordine, astfel evitând rutina. Comanda va fi de forma:

xwinwrap -ni -fs -s -st -sp -b -nf -- mplayer -wid WID -vo gl2 -ao alsa -shuffle -playlist '/home/stressat/Music/Videoclipuri/playlist' -loop 0

Dacă vi se pare cam prea ”extravagantă” ideea, totuși v-ar plăcea o imagine dinamică, încercați altceva:

xwinwrap -ni -fs -s -st -sp -b -nf -- /usr/lib64/xscreensaver/glmatrix -root -window-id WID

Pentru sisteme pe 32 de biți, înlocuiți în comandă /usr/lib64/xscreenserver/glmatrix cu /usr/lib/xscreenserver/glmatrix. Folosind și în acest caz opțiunea de opacitate (cu fundal negru sau cu wallpaper clasic…) puteți obține rezultate spectaculoase!

Redare mplayer fișier video cu opacitate 0.5:

Redare fișier video fără factor de opacitate:

Glmatrix fără transparență:

Glmatrix cu opacitate 0.5 și fundal clasic (wallpaper):

O opțiune interesantă a shantz-xwinwrap este -g (geometrie), opțiune care permite vizionarea videoclipurilor sau a screensaver-ului doar într-o porțiune a desktopului, ca într-o fereastră. Mica ferestră poate fi sub formă de pătrat, dreptunghi, cerc, oval, triunghi și putem alege locul de pe desktop unde să fie amplasată.
Comanda pentru a rula mplayer în maniera arătată va fi de forma: xwinwrap [-g {w}x{h}+{x}+{y}] [-ni] [-argb] [-fs] [-s] [-st] [-sp] [-a] [-b] [-nf] [-o OPACITY] [-sh SHAPE] [-ov] — COMMAND ARG1… Primele două numere de după parametrul -g reprezintă lățimea și înălțimea ferestrei, iar ultimele două numere reprezintă poziția pe desktop după axele x și y.

Pentru fereastră ovală:

xwinwrap -ov -g 1200x600+50+200 -sh circle -- mplayer -wid WID -vo gl2 -ao alsa -playlist '/home/stressat/Music/Videoclipuri/playlist' -loop 0


Pentru fereastră circulară:

xwinwrap -ov -g 400x400+200+200 -sh circle -- mplayer -wid WID -vo gl2 -ao alsa -playlist '/home/stressat/Music/Videoclipuri/playlist' -loop 0


Pentru fereastră triunghiulară:

xwinwrap -ov -g 800x800+200+100 -sh triangle -- mplayer -wid WID -vo gl2 -ao alsa -playlist '/home/stressat/Music/Videoclipuri/playlist' -loop 0

Pentru fereastră pătrată:

xwinwrap -ov -g 400x400+100+100 -- mplayer -wid WID -vo gl2 -ao alsa -playlist '/home/stressat/Music/Videoclipuri/playlist' -loop 0

Pentru fereastră dreptunghiulară:

xwinwrap -ov -g 800x400+100+100 -- mplayer -wid WID -vo gl2 -ao alsa -playlist '/home/stressat/Music/Videoclipuri/playlist' -loop 0

Niște fișiere video interesante putem descărca de aici: http://oasis.vso-software.fr/ConvertXtoDVD%20Free%20Menu%20Templates/.

Sursa: http://tech.shantanugoel.com/projects/linux/shantz-xwinwrap

3. Temă generală sistem

Extrem de simplu putem modifica aspectul aplicațiilor schimbând tema: System Settings- Applications Appearance- Colors- selectăm una din temele prezente- Apply. Cu clic pe butonul Get New Schemes putem instala alte teme.

Dacă totuși tema aleasă prezintă unele aspecte neplăcute/ nedorite în submeniul Colors putem modifica culoarea barelor ferestrelor, a fundalului și textului ferestrelor, butoanelor acestora și multe altele, cu setări diferite pentru ferestrele active comparativ cu cele inactive.

Dacă vă place cum arată efectul de transparență la consolă, acest efect se poate obține și la alte ferestre printr-un stil/ temă cum ar fi Qtcurve sau Bespin . Trebuie făcute setările necesare în systemsettings- Application Appearance- Widget Style- alegem de pildă Qtcurve- clic pe butonul Configure din dreapta- Opacity- setăm o valoare în jur de 50-80, sau chiar ceva diferit, după preferințe la Windows, Dialogs și Pop-up Menus, sau doar la categoriile de ferestre dorite- Ok- Apply. Putem merge chiar mai departe în încercarea de a avea ferestre cât mai asemănătoare cu consola și alegem o temă neagră, precum Zion (Reversed).

Setul de icoane se poate schimba din System Settings- Applications Appearance- Icons.
Fonturile folosite și dimensiunea acestora se pot schimba din System Settings- Applications Appearance- Fonts.

În System Settings se pot face multiple setări, vom insista doar asupra a patru aspecte, schimbarea limbii sistemului, modificarea layout-ului tastaturii, personalizarea combinațiilor de taste utile și dezactivarea/ modificarea economizorului de ecran.

Limba sistemului: System Settings- Locale- Country/ Region & Language- Locale- Add Language- selectăm limba dorită și apăsăm Apply. Schimbarea limbii se va aplica doar aplicațiilor deschise după schimbare, pentru efect global trebuie repornit Kde (Ctrl+ Alt+ Backspace). Dar mai întâi trebuie instalat pachetul cu limba română, engleză sau orice altă limbă în care doriți să aveți sistemul: #urpmi kde-l10n-ro pentru limba română, kde-l10n-en pentru engleză, kde-l10n-hu pentru maghiară, kde-l10n-de pentru germană, kde-l10n-ru pentru rusă, kde-l10n-tr pentru turcă, etc.(kde-l10n-limbaj / atenție l=L mic). În aceeași secțiune puteți modifica setările privind modul de afișare al datei, orei, calendarului, etc. Layout tastatură: System Settings- Input Devices- Keyboard- Layouts- Add Layout- alegem limba română, varianta standard- Apply. Pe panou va fi afișat steagul român pentru tastatură în limba română, respectiv cel american pentru engleză internațional. Pentru a schimba layout-ul fie dăm clic pe steag, fie apăsăm combinația de taste Ctrl+ Alt+ K, sau altă combinație personală setată de noi.

Combinații de taste utile: System Settings- Shortcuts and Gestures- Global Keyboard Shortcuts- la KDE component alegem categoria vizată, de exemplu The KDE Session Manager- avem combinațiile implicite pentru log out, reboot, oprire sistem. Cu clic pe opțiune- Custom- clic None- tastăm combinația dorită- Apply putem modifica combinațiile de taste potrivite.

Evident că putem folosi multe alte combinații de taste pentru ușurința folosirii aplicațiilor. Să presupunem că dărim să atribuim scurtături pentru Konsole și Mozilla Firefox: System settings- Shortcuts and Gestures- Custom Shortcuts- Edit- New- Global Shortcuts- Command/ Url- înlocuim New Action cu numele aplicației (Konsole Firefox, etc), și în partea dreaptă a ferestrei la secțiunea Trigger alegem combinația de taste dorită (Ctrl+Shift+k pentru konsole sau Ctrl+Shift+m pentru Firefox de exemplu), iar la secțiunea Commands/Url scriem numele aplicației (în exemplele noastre konsole și firefox/ inițiala va fi tot cu literă minusculă, exact cum este comanda care lansează aplicațiile..)- Apply.

Pentru dezactivarea economizorului de energie a ecranului: System Settings- Display and Monitor- Screen Saver- debifăm Start automatically after… sau mărim durata de timp.

Putem merge chiar mai departe cu modificările aduse aspectului sistemului, personalizând imaginile afișate la pornirea sistemului (boot), la KDM (Kde Display Manager: aplicația unde ne logăm prin tastarea numelui de utilizator și a parolei), Ksplash (Splash Screen: imaginea ce va apărea la încărcarea sistemului), etc.

4. Dolphin

Dolphin este o aplicație foarte utilă, intuitivă, frumoasă, dar chiar și așa putem să facem câteva modificări la ea, mai ales că noul Dolphin nu mai are bară de meniuri (Menubar). În schimb setările se pot face dând clic pe icoana din partea dreapta sus în Dolphin, icoana în formă de roată dințată, icoană pe care pentru ușurința exprimării o vom numi de acum înainte Meniu.
Pentru cei ce sunt obișnuiți totuși cu vechea bară de meniuri, bara poate fi ”readusă” la locul ei astfel: clic pe Meniu- Panels- ”Show Menubar”.

\\

Dar acum să vedem cum putem modifica aspectul și funcționalitatea Dolphine după noua metodă, cea fără Menubar.

Afișarea opțiunii Delete/ Ștergere directă: clic Meniu- Settings- Configure Dolphin- General- Context Menu- Show ´Delete´ command.

Afișarea informațiilor despre spațiu în bara de jos a ferestrei: clic Meniu- Settings- Configure Dolphin- General- Status Bar- Show space information.

Pentru ușurința folosirii Dolphin putem adăuga în toolbar (bara de unelte din partea de sus a ferestrei), bară care implicit este destul de săracă, anumite icoane reprezentând diverse acțiuni sau opțiuni. Afișarea unui buton ´Open Terminal´ în bara de butoane: clic dreapta Meniu- Configure Toolbars- tragem cu mouse-ul Open in Terminal din partea stângă a ferestrei în partea dreaptâ- Apply- OK și acum avem butonul dorit în bara de butoane a Dolhin. Este util pentru deschiderea unei console în directorul curent, fără să tastăm comenzi destul de lungi (de exemplu cd /home/user/Downloads/imagini/wallpapers). Alte controale folositoare sunt: Configure Dolphin și Configure Toolbars (astfel simplificăm setările), Undo, Preview.

Un terminal asemănător primim prin apăsare tastei F4 în Dolphin, doar că e puțin mai mic și este atașat în josul ferestrei Dolphin (se poate detașa și mări dacă dorim, se închide în mod clasic cu combinația Ctrl+ D).

Dacă dăm clic pe Meniu și ținem cursorul mouse-ului deasupra categoriei Panels, putem vedea ce alte panouri pot fi adăugate ferestrei Dolpin: Places, Information, Folder, Terminal, Filter, utile în cazul în care am închis lista cu partiții/directoare (Places- partea stângă a ferestrei Dolphin) și vrem s-o restaurăm, sau porțiunea din dreapta în care sunt afișate informații (Information), sau vrem să deschidem un terminal. Avem și posibilitatea de a pune toate panourile (Places/ Locuri, Information/ Informații și Dosare în aceeași parte a ferestrei Dolphin, suprapuse. Se poate observa că fiecare panou de acest fel are în partea dreapta sus două butoane (primul pentru detașare și al doilea pentru închidere). Apăsând primul buton sau trăgând cu mouse-ul de bara unde sunt afișate butoanele putem detașa panoul respectiv și îl putem muta unde dorim. În imaginea următoare puteți vedea cum arată Dolphin cu aceste panouri (numele acestor panouri este încercuit cu roșu).

În secțiunea Places putem adăuga alte partiții ori directoare proprii prin tragerea cu mouse-ul în porțiunea de fereastră din stânga, sau putem elimina unele partiții/ directoare cu clic dreapta pe obiectul respectiv- Remove Entry ´…´. Dolphin poate avea două panouri/ segmente de fereastră, ceva asemănător cu Totall Commander, aspect folositor în cazul mutării sau copierii unor directoare, fișiere și deasemeni e posibil ca directoarele și fișierele să fie afișate grupat, pe categorii (alfabetic, după mărime, tip sau alte criterii). Pentru o fereastră Dolphin împărțită în două: Meniu- Settings- Configure Dolphin- Startup- Split view mode (sau apăsăm F3). Pentru afișarea arborescentă a directoarelor și fișierelor: Meniu- Settings- Configure Dolphin- View Modes- Details- bifăm Expandable Folders- Apply- Ok. Astfel la afișarea obiectelor sub forma Details,dacă dăm clic pe semnul + (sau eventual > depinde de setări) din fața unui director vedem sub-directoarele și fișierele conținute, dând clic pe - (eventual ^), acestea sunt ascunse. Bineînțeles ca afișarea poate fi diferită în cele două secțiuni de fereastră Dolphin.

În Dolphin putem administra foarte ușor fișierele noastre. Vom da un singur exemplu, referitor la redenumirea în grup a unor fișiere. Să presupunem că aveți multe imagini (fotografii, screenshoturi…), și doriți să le redenumiți într-un mod unitar și ușor de memorat: să zicem Foto1, Foto2, Foto3, etc. Selectați toate aceste imagini (dacă sunt toate fișierele dintr-un director cu combinația Ctrl+a, altfel cu clic pe cele alese apăsând în același timp tasta Ctrl, apoi dați clic dreapta pe oricare din aceste imagini- Rename. Va apărea o căsuță de dialog ca cea din imaginea următoare, urmând să înlocuiți New Name cu numele dorit (în exemplul nostru Foto), iar caracterul # va fi înlocuit cu numere în ordine crescătoare (1, 2, 3, 4, samd.).

Pentru redenumire în bloc a unor fișiere se poate folosi cu succes și Krename (dacă nu e instalată implicit o instalați cu #urpmi krename), aplicație pe care o veți găsi în Meniu- Tools (în alte versiuni/ distribuții- Utilities)- Krename. Un avantaj: dacă ați greșit ceva, este posibil să reveniți la numele inițiale (Undo). :D

Există și unele aplicații utile care se pot instala independent, dar care ne ușurează lucrul cu fișierele în Dolphin, să đăm doar un exemplu:

Kim sau Kim4 (http://kde-apps.org/content/show.php/Kim+%28Kde+Image+Menu%29?content=11505) permite redimensionarea, conversia, comprimarea imaginilor cu clic dreapta pe imagine⇒ Actions⇒ Kim…

5. Konsole

În primul rând ne vom referi la modificarea promptului consolei. Promptul este mesajul care apare în consolă și care arată utilizatorul logat, numele sistemului (hostname) și directorul curent. Culoarea promptului este aceeași cu a textului, dar se poate modifica foarte simplu prin instalarea utilitarului colorprompt: #urpmi colorprompt. Colorprompt modifică culoarea promptului în verde pentru useri obișnuiți și în roșu pentru userul root. Putem modifica și numele sistemului din localhost în ceva mai personal. Această modificare se face în MCC (Mandriva Control Center)- Network & Internet- Host definitions- dați clic pe linia 127.0.0.1 localhost localhost- Modify- înlocuiți localhost cu numele preferat.

Apoi modificăm în fișierul /etc/sysconfig/network linia HOSTNAME=localhost.localdomain în HOSTNAME=nume_dorit (de exemplu HOSTNAME=mandriva2011). După reboot veți observa că numele este cel ales.

Putem deschide în aceeași fereastră konsole mai multe shelluri: meniul File- New Tab- Shell (sau folosind combinația de taste Ctrl+ Shift+T), iar în in bara de jos va apărea și noul shell, în care ne putem muta cu clic pe acesta. Pentru a închide un shell folosim combinația Ctrl+ D pentru a închide shellul curent, cel în care ne aflăm sau apăsând butonul de închidere a ferestrei konsole (X) și apoi clic pe Close Current Tab pentru închiderea shellului curent sau Quit pentru închiderea tuturor shellurilor și evident a ferestrei konsole.

Și aspectul consolei poate fi personalizat. Putem modifica culoarea și forma cursorului, culoarea și dimensiunea fontului, putem face fereastra transparentă.

Cursor: Konsole- Settings- Configure Profiles- Edit Profile- Advanced- bifăm Blinking cursor, la Cursor shape putem alege forma cursorului, bifăm Custom cursor color și alegem o culoare- Apply- Ok.

Font: Konsole- Settings- Configure Profiles- Edit Profile- Appearance- Edit font- alegem fontul dorit, stilul și dimensiunea acestuia.
Transparența: Konsole- Settings- Configure Profiles- Edit Profile- Appearance- Edit- Background transparency- setăm o valoare în jur de 15-25- Ok- Apply. Aveți grijă, o valoare prea mare la transparență va face consola invizibilă!

Util pentru începători și pentru cei mai comozi, ce nu doresc să tasteze mult: putem seta în konsole semne de carte (bookmarks), exact ca în Firefox sau orice alt browser. În bara de meniuri avem meniul Bookmarks, dăm clic pe el, clic Add Bookmark și automat locația curentă, directorul în care ne aflăm este salvat ca semn de carte. Cu următoarea ocazie când vrem să întrăm în acel director, indiferent de locația curentă, este suficient să dăm clic Bookmarks, clic pe locația salvată ca semn de carte și suntem în directorul dorit.Alternativ, putem folosi pentru marcarea unei locații ca semn de carte combinația de taste Ctrl+Shift+B, caz în care directorul curent va fi adăugat la colecție fără alte întrebări sau aprobări. Pentru a înlătura un semn de carte: clic Bookmarks- clic dreapta pe locația respectivă- Delete Bookmark.

Un terminal foarte util și interesant în mediul Kde este yakuake, terminal care stă în fundal și apare la dorință apăsând tasta F12. Trebuie mai întâi instalat

#urpmi yakuake

și apoi pornit cu ajutorul krunner (combinația Alt+F2 și tastând yakuake).

La prima folosire yakuake vă va prezenta posibilitatea de a alege comanda/ scurtătura de apariție și ascundere, F12 fiind setarea implicită, standard. Yakuake va prelua toate setările pentru konsole și bash. Implicit yakuake este poziționat în centrul ecranului-sus, lipit de partea de sus a desktopului (sau a panoului dacă ați mutat panoul în partea de sus), dar se poate muta/ lipi de una din cele două laterale ale desktopului, se pot micșora/ mări lățimea și înălțimea ferestrei yakuake. După cum veți observa, bara de butoane este poziționată în partea de jos, iar pentru setări dați clic pe butonul din mijloc- Open Menu- Configure Yakuake… - Window – și puteți mări/ micșora fereasta, o puteți muta din centru mai la stânga sau dreapta, o puteți maximiza. Se pot deschide mai multe shell-uri în aceeași fereastră yakuake prin combinațiile Ctrl+ Shift+ T (va aranja shell-urile suprapuse, unul sus, celălalt jos) și Ctrl+Shift+ L (va aranja shell-urile alăturate, unul în stânga, celălalt în dreapta). Puteți chiar combina aceste combinații pentru un aranjament mai complex, similar screen. Pentru închiderea unui shell folosim combinația Ctrl+ D. Dacă nu închideți yakuake, acesta va fi în fundal/ background mereu, chiar și la pornirea unei noi sesiuni, și va putea fi apelat cu Ctrl+ F12 sau combinația setată personal pentru aceasta.

După cum puteţi vedea la secţiunea privind tty, există pentru terminalele virtuale tty anumite aplicaţii pentru administrarea ferestrelor, aplicaţii dedicate lucrului în CLI, screen, byobu, dvtm şi altele. Atât screen cât şi byobu funcţionează şi-n mediul grafic, în konsole, yakuake, gnome-terminal, xterm, sau alt emulator de terminal, dar cum se presupune că interfaţa grafică este dedicată celor mai puţin pricepuţi sau mai reticenţi faţă de CLI, dorim să vă prezentăm o alternativă la screen sau byobu: quadkonsole4. Această aplicaţie se poate numi fără îndoială screen pentru neiniţiaţi (sau pentru cei comozi…), atât datorită faptului că nu necesită comenzi ce trebuie memorate, cât mai ales datorită faptului că poate fi folosită de orice utilizator al mediului grafic, nu necesită cunoştinţe elaborate. O instalaţi fie din konsole (#urpmi quadkonsole4), fie din Mandriva Control Center- Install & Remove Software. Deschideți aplicația fie din meniu- Tools- Quadkonsole4, fie din Krunner (Alt+F2- scrieți quadconsole4- Enter), fie în konsole, yakuake sau ce terminal folosiţi cu comanda quadkonsole4. Veţi primi imediat un mediu de lucru CLI cu 4 shell-uri funcţionale, fiecare complet independent de celelalte trei. Aceasta este configuraţia implicită, dacă doriţi puteţi modifica numărul de taburi (ferestre konsole). Iniţial ferestrele sunt egale dimensional, simetrice, dar trăgând cu mouse-ul de marginea unei asemenea ferestre putem modifica dimensiunea ferestrei, atât pe axa x, cât şi pe axa y (orizontală şi verticală). Pentru a alege fereastra activă dintre cele patru, este suficient să daţi un clic cu mouse-ul în acea fereastră şi apoi puteţi tasta comanda/ comenzile dorite.

Quadkonsole4 este pur şi simplu un wrapper pentru konsole, un ”ambalaj”, deci va funcţiona exact ca şi konsole, comenzile sunt evident aceleaşi, aspectul este acelaşi, setările vor fi cele din ~/.bashrc, şi-n plus prezintă siguranţa că dacă ceva nu merge bine puteţi închide quadkonsole4, rămânând în mediul grafic familiar, deci puteţi experimenta fără probleme. Quadkonsole4 are o singură slăbiciune: depinzând de konsole nu poate rula decât în mediul grafic, nu şi-n tty, dar după părerea noastră este atât o modalitate sigură şi comodă de-a folosi linia de comandă, cât şi-o veritabilă rampă de lansare către tty.

Ce-ar fi să împletim utilul cu plăcutul și să avem consola încorporată/ inclusă/ „ambalată“ în desktop? Cum marea majoritate a utilizatorilor de Kde folosesc Kwin, vom vedea cum încorporăm consola în destop folosind ca DM Kwin. Avem nevoie de driverul grafic instalat, de activarea efectelor grafice Kwin și trebuie dezactivată opțiunea „Shadows“ din systemsettings- Desktop Effects- Common Settings, altfel conturul consolei va fi vizibil datorită umbrei…

1- Deschidem o consolă şi o mutăm în locul unde dorim să apară pe desktop, modificând eventual și dimensiunea ferestrei.

2- Clic dreapta pe konsole şi debifăm ”Show Menu Bar”. Astfel nu va apărea bara de meniuri.

3- Clic dreapta - clic ”Configure Current Profile“.

4- În tabul (secțiunea) „Tabs“ selectăm „Show Tab Bar When Needed“. Așa dispare bara de taburi de jos.

5- În tabul „Appearance“ selectăm culoarea fontului și backgroundului (alb pe negru, verde pe negru, etc), dimensiunea fontului, apoi dăm clic pe butonul „Edit“ și setăm transparența la 100%. În acest mod consola nu va avea fundal (background), ceea ce scriem în consolă PARE a fi scris direct de desktop/ wallpaper.

6- În tabul „Scrolling“, sub Scroll Bar bifăm „Hidden“, astfel încât să nu se vadă bara de scroll a textului, scroll-ul funcționând doar cu rotița de la mouse. Apăsăm „Apply“ și „ok“.

7- Dăm clic dreapta pe bara de titlu (bara de butoane de sus)- „Advanced“- clic „Special Application Settings“.
8- În tabul „Size and Position“ bifăm „Position“, selectăm opțiunea „Force“ și putem alege coordonatele ferestrei. Dacă am așezat deja consola în poziția dorită nu modificăm coordonatele… Bifăm „Size“- alegem „Force“, bifăm și „Desktop“ și selectăm „All Desktops“, pentru ca consola să apară pe toate ecranele, de asemenea ”Initial placement” și Default. Bifăm ”Minimized” și ”Shaded” alegând la ambele ”Do Not Affect”, și în fine ”Obey geometry restrictions” cu valoarea ”Force” și alegem ”Yes”

9- Mergem în tabul „Arrangement & Access“ și bifăm și selectăm „Force“ la următoarele categorii: „Keep below“/ va menține consola sub alte ferestre, „Skip taskbar“/ fereastra nu va fi afișată în taskbar, panou, „Skip pager“/ va face ca fereastra consolei să nu fie afișată ca icoană în pager, ”Skip swircher”. Trebuie bifate și căsuțele ”Yes” din dreapta categoriilor respective!

În tabul ”Appearance & Fixes” bifăm ”No titlebare and frame” (”Force” și ”Yes”), ”No active opacity”, ”Inactive opacity”, ”Focus stealing preventio” și ”Closeable” (la toate categoriile ”Do not affect”).

Clic Ok, și am terminat cu setările propriu zise. Tot ce mai avem de făcut este să setăm konsole să pornească automat la boot: systemsettings- Startup and Shutdown- Autostart- Add program- scriem konsole în căsuța apărută, ok.

E bine de știut că dând clic dreapta pe desktop în regiunea unde este fereastra consolei va apărea meniul din consolă, shortcuturile funcționează (de exemplu pentru bara de meniuri apăsăm Ctrl+Shift+m), cu clic pe o porțiune a consolei o activăm și putem folosi consola, da comenzi, chiar dacă este acoperită aproape complet de alte ferestre, clic pe „Show desktop“ va ascunde consola și în fine, util în cazul că vreți să inversați procesul acesta> Alt+F3 va afișa meniul care apare la clic dreapta pe bara de titlu…

Singura „scăpare“ a acestui truc o constituie faptul că folosirea mai multor taburi în același terminal face să apară bara de taburi din partea de jos a ferestrei. Dar pentru cei obișnuiți să folosească multe aplicații CLI, fiecare într-un tab, acest aspect este ceva minor, și este util. Putem alege sa nu fie afișată bara de taburi editând profilul konsole și la Tabs alegem „Always Hide Tab Bar“, caz în care putem naviga între taburile deschise folosinf combinația de taste Shift+ săgeata stânga sau dreapta.

Folosiți Compiz Fusion în loc de Kwin? Se poate și așa. Partea referitoare la setările din konsole rămâne aceeași, urmănd să facem ceva setări în CCSM )Compiz Config Settings Manager). Compiz poate individualiza/ recunoaște/ încadra o fereastră sau o categorie de ferestre după mai multe criterii/ parametri: nume, titlu, tip, rol, clasă, etc. Din câteva motive, noi vom folosi criteriul numelui= konsole. Detalii găsiți aici: http://wiki.compiz.org/WindowMatching#Window_Rules, sunt lucruri interesante și utile.

Deschidem CCSM și facem setările necesare:

1- bifăm categoria „Window Decoration“, intrăm în aceasta categorie și scriem în câmpul „Decoration windows“: (any) & !name=konsole. Astfel toate ferestrele vor avea decorațiile necesare (bara de titlu, chenar, etc), cu excepția konsole.

2- Mergem la categoria „Window Rules“ și setăm ca fereastra noastra (konsole), să-și păstreza poziția, dimensiunea, să apară pe toate desktopurile, să nu poata fi minimizată/ maximizată, să nu apară în taskbar sau pager. Pentru aceasta trebuie pus: name=konsole la opțiunile:

„Skip Taskbar“= nu va apărea în taskbar/ panou;

„Skip Pager“= nu va apărea în pager/ paginator

„Bellow“= va sta sub alte ferestre, chiar dacă dăm clic pe ea și e activă;

„Sticky“= își va păstra poziția pe toate desktopurile;

„Non movable window“= nu va putea fi mutată;

Non resizable window“= nu va putea fi redimensionată;

„Non minimizable window“= nu va putea fi minimizată;

„Non maximizable window“= nu va putea fi maximizată;

„Non closable window“= nu vom putea închide fereastra.

Ei bine, asta este totul. Mai rămâne să punem konsole să pornească automat:

Systemsettings⇒ Startup & Shutdown⇒ Add Program⇒ scriem konsole, Ok, Ok și gata.

6. Krunner

Apelabil prin combinația de taste Alt+ F2 sau Meniu- Run Command… ori tastând krunner în consolă, krunner este folosit de obicei pentru a porni aplicațiile mai simplu, fără a le căuta în meniu. Dar krunner știe să facă mult mai multe, în afară de funcția clasică de lansator de aplicații. Pentru toate acestea trebuie reținut faptul că limba folosită va fi cea implicită, engleza! După pornirea krunner vețí observa pe lateralele câmpului de introducere a datelor (nume aplicație de rulat, calcul matematic, comandă bash, etc.) patru butoane, câte două în fiecare parte. Primul din stânga este butonul pentru setări, cu clic pe el se deschide ferestra unde putem activa/ dezactiva pluginurile/ serviciile disponibile.

a) Putem face unele calcule matematice simple sau chiar mai complicate: tastați în fereastra krunner calculul căreia vreți să-i aflați rezultatul, de exemplu 22*17= (ori =22*7), iar sub această formulă va fi afișat rezultatul 374. E posibilă și extragerea unei rădăcini pătrate [ sqrt(25)= 5 ], și multe altele.

b) Se poate face conversie între diferite unități de măsură:

6 feet in meters

10 mile in km

5 bar

15 acres … Dacă nu indicăm o unitate de măsură krunner va face conversie în mai multe unități, iar noi vom alege varianta corectă…

c) Putem rula comenzi bash, exact ca în consolă:

mkdir test va crea directorul test în /home/user/Documents

touch ~/probă va crea fișierul probă în /home/user

rm ~/probă va șterge fișierul ~/probă

d) Kruner știe să folosească adrese și shortcuturi web:

mandrivausers.ro va deschide adresa aceasta în navigatorul implicit.

7. Dock


Putem adăuga pe desktop un dock, o bară similară cu cea din sistemele de operare MacOSX, cu rolul de lansator de aplicații. Acest dock are aceleași fucționalități ca și panoul, dar se pot adăuga iconițe ale altor aplicații și este preferat de mulți utilizatori pentru eleganța sa, nu doar pentru utilitate. Acest dock se poate pune pe desktop în diferite poziții: sus, jos, pe lateral. Câteva dockuri ce pot fi folosite: AWN (Avant Window Navigator), Cairo Dock, Kiba-Dock.
După cum vedeți după câteva minute de ¨muncă grea¨ am schimbat desktopul primit implicit cu unul pe gustul nostru, evident dumneavoastră veți face modificările după preferințele personale, diferite de ale mele! În imaginea următoare puteți obseva dock-ul AWN în partea de sus a ecranului, precum și fereastra de configurare.

Un lansator de aplicații practic, elegant și deosebit ca aspect putem obține prin instalarea pachetului ”plasma-applet-daisy” din MCC- Install sau într-un terminal cu comanda urpmi plasma-applet-daisy dată ca root. Mai rămâne să dăm clic dreapta pe desktop- add widgets- dublu clic pe Daisy, și eventual să modificăm setările implicite. În același mod este pus pe desktop și plasmoidul meteo yaWP, cel de deasupra daisy… Implicit Daisy are aspect circular, dar poate fi setat și sub formă clasică de panou. Icoanele din acest lansator (scurtăturile aplicațiilor preferate) pot fi modificate, aplicațiile pot fi schimbate cu altele (de exemplu putem înlocui browserul Opera cu Firefox sau Chrome, editorul de text kate cu kwrite). Deasemenea se pot modifica poziția, transparența și dimensiunea lansatorului de aplicații Daisy. Pentru a schima un lansator din Daisy dăm clic dreapta pe acesta- Edit launcher- în câmpurile Name, Allias și Command scrie numele noii aplicații (de exemplu firefox în loc de opera, sau audacious în loc de amarok) și cu clic pe icoana cu imaginea aplicației navigăm, căutăm și selectăm icoana potrivită aplicației noi adăugate.

În continuare vom prezenta Compiz fusion, aplicație foarte utilizată datorită efectelor sale 3D.
A fost explicat deja în acest ghid modul de activare, așa că trecem la instalarea pachetelor și la setările efectelor. Pentru a ne bucura de toate efectele este necesară instalarea următoarelor pachete: compiz-fusion, compiz-fusion-plugins-extra, compiz-fusion-plugins-extra-devel, compiz-fusion-plugins-main, compiz-fusion-plugins-main-devel, compiz-fusion-plugins-unsupported, plus dependențele sugerate de sistem. Instalarea se poate face din Mandriva Control Center- Install & Remove Software. Vom spune pe scurt câte ceva despre unele efecte Compiz. Pentru majoritatea efectelor setările privind combinațiile de taste și butoane de mouse pentru pornirea-oprirea acestora se află în tabul Binding sau Key Binding.

8. Setări efecte Compiz


Înainte de a instala Compiz trebuie făcute câteva pregătiri. Acestea constau în conectarea la internet, adăugarea mediilor și instalarea driverului plăcii video, toate acestea fiind redate mai sus.

Trebuie instalate următoarele pachete: compiz-fusion, compiz-fusion-plugins-extra, compiz-fusion-plugins-extra-devel, compiz-fusion-plugins-main, compiz-fusion-plugins-main-devel, compiz-fusion-plugins-unsupported, împreună cu eventualele dependențe, și apoi este necesară setarea compiz ca manager de ferestre: systemsettings (Configure Your Desktop)- Default Application- Window Manager- înlocuim kwin cu compiz- Apply- Ok în caseta cu mesajul de confirmare a schimbării WM. Tot ce ne mai rămâne de făcut este să alegem efectele dorite din CCSM (Compiz Config Settings Manager). Pentru decorațile ferestrelor este indicat să instalăm și să folosim Emerald.
Bucurați-vă de noul dvs. desktop 3D!

8.1. Cub


Începem cu celebrul cub format din cele patru desktopuri. La schimbarea desktopului de lucru cu clic pe un desktop din pager, efectul va fi cel al unui cub întors cu altă față spre utilizator. Cubul se poate roti și ținând apăsate tastele Ctrl și Alt și apăsând butonul stâng al mouse-ului și trăgând spre stânga sau dreapta.
CompizConfig Settings Manager (CCSM) poate fi pornit din meniul de aplicații- Tools. În primul rând trebuie bifate casetele Desktop Cube și Rotate Cube, ambele aflate în categoria Desktop. Apoi cu clic pe Desktop Cube intăm în fereastra de configurare a cubului. În General putem alege o combinație de taste pentru desfășurarea cubului, la Behaviour putem alege să vedem cubul din interior prin bifarea opțiunii Inside Cube, la Appearance se poate schimba imaginea de pe fața superioară a cubului (Cube Caps) și putem pune o imagine de fundal (Skydome) și în sfârșit la Transparent Cube putem alege ca acest cub să fie transparent. Modificând valoarea de la Opacity During Rotation cubul va deveni transparent în timpul rotirii, iar dacă preferăm un cub transparent tot timpul modificăm valoarea afișată la Opacity When Not Rotating

8.2. 3D Windows


Prin bifarea 3D Windows ferestrele deschise pe desktopuri apar distanțate de cub la rotirea acestuia. Distanța se poate modifica la Misc. Options- Window Space.

8.3. Opacity, Brightness and Saturation


Aici puteți modifica aspectul ecranului. La Opacity putem face toate ferestrele transparente:
Opacity- dublu clic pe New, la Windows scriem Normal | Unknown, la valoare trecem în jur de 85-95%. Atenție: o valoare prea mică va face ferestrele invizibile!

8.4. Water Effect


Bifând acest efect, puteți avea pe desktop efectul picăturilor de ploaie pe o suprafață, sau fereastră.

8.5. Paint fire on the screen


Efectul Paint fire on the screen, odată bifat vă permite să desenați cu mouse-ul cu foc.

8.6. Shift Switcher


După marcarea acestui efect, combinația de taste setată implicit (Shift+Super+s) sau cea aleasă în loc va face schimb între aplicațiile deschise pe desktop într-un mod spectaculos.În tabul Appearance puteți alege între modul de schimbare Flip (1) și modul Cover (2).

1- Mod Flip

2- Mod Cover

8.7. Wobbly Windows

Acest efect acționează asupra efectelor deschise. La mutarea în alt loc pe desktop, fereastra se comportă ca un bloc de gelatină, tremură. Aspectul este interesant și la ferestrele maximizate, care pot fi deformate prin tragere cu mouse-ul din centru sau un colț.

8.8. Animations

Am lăsat la sfârșit efectele cele mai des folosite: animațiile ferestrelor la deschidere, minimizare și închidere. Trebuie bifată categoriile Animations și Animations Add-On, apoi în Animations alegem efectele pentru deschidere, închidere, minimizare, precum și timpul de desfășurare al acestor efecte, iar în Animations Add-On putem particulariza aceste efecte. De exemplu dacă dorim ca ferestrele să se închidă arzând, la Animations- Close Animations alegem în partea de sus a ferestrei CCSM efectul Burn, alegem durata de timp, iar apoi în Animations Add-On putem alege culoarea flăcărilor, direcția de propagare a acestora, prezența sau absența fumului, viteză constantă de ardere, etc.

Setări animații

Aspect

9. INTERFEȚE GRAFICE PENTRU MONITORIZARE SISTEM

Putem avea direct pe desktop anumite aplicații care dau informații despre sistemul nostru: gkrellm, superkaramba, conky. Aceastea trebuie instalate și apoi pornite din Meniu- Tools sau cu Alt+F2 unde scriem numele aplicației, sau dintr-o consolă tastând numele aplicației.

9.1 - GKRELLM

Gkrellm este una din cele mai simple variante de a avea pe desktop un tip de bară/ panou în care vom găsi informații diverse, precum numele mașinii, kernel, temperatură hdd și procesoare, voltaje, partiții, starea memoriei, etc. Gkrellm poate fi setat pentru a sta mereu deasupra altor ferestre, pentru a fi afișat pe toate desktopurile, putem modifica dimensiunea și locul pe desktop, are implicit foarte multe teme din care să o alegem pe cea preferată, etc. Toate acestea cu un clic dreapta pe partea superioară a fereastrei gkrellm- Configurare- General sau în secțiunea dorită… Una din multele teme gkrellm, împreună cu fereastra de configurare:


9.2 - SUPERKARAMBA

După instalarea și pornirea superkaramba este necesar să căutăm niște teme potrivite. În fereastra apărută la pornirea superkaramba dăm clic pe Chestii noi…, iar în noua fereastră găsim diverse teme, din care putem alege câteva teme pe gustul nostru și le instalăm. După instalarea acelor teme, alegem una din ele pentru a o avea pe desktop.

Una din temele transparente superkaramba:


mandriva/ghid-2011/personalizare_kde.txt · Ultima modificare: 2011/09/25 16:45 (editare externă)