Unelte utilizator

Unelte site


mandriva:ghid-2011-p0

Prezentare - Partea I - Partea a II-a - Partea a III-a - Partea a IV-a - Partea a V-a

GHID Mandriva Linux 2011
Mandriva Linux Desktop Operating System
– Versiunea 2011 –

Ghid de instalare și utilizare


Acest ghid a fost realizat de către membrii comunității Mandrivausers.ro

Și-au adus aportul:
adyx, Emanuel-Emeric Andraşi (N3o), Cristian Gherman (cgherman), Patkós Csaba, maaxx, Cosmin Chifan (pigulici), Mihai Roman (romikele), Valentin Bojin, Ovidiu Pop (MaTricks), Rudolf Erdei (yo5bdm), mandi, Diana P, Dan Loghin (shogun1), Floriàn Fàlticska (symbianflo).
Coperta: Patkós Tamás

© 2008 – 2020 Mandrivausers.ro - Toate drepturile rezervate.

Licență și condiții de reutilizare a informațiilor
Cititorul este de acord prin acțiunile sale de citire, asimilare și/sau aplicare a informațiilor obținute din acest ghid, cu această licență și cu condițiile ce urmează a fi prezentate. Dacă cititorul nu este de acord cu condițiile prezentate mai jos este rugat să renunțe la acest ghid, altfel își va asuma implicit răspunderea pentru nerespectarea lor.

Vi se acordă următoarele drepturi asupra acestei lucrări:
- Copierea, distribuirea și imprimarea în întregime și nemodificat al acestei lucrări numai în scopuri non-comerciale. Documentul astfel reprodus trebuie sa conțină întreaga lucrare, inclusiv coperta, toate secțiunile și capitolele, nemodificate și formatate pentru printare pe foaie A4 (cel original).
- Copierea, distribuirea, imprimarea parțială, precum și modificarea acestor părți, în scopuri non-comerciale este permisă numai dacă se specifică expres sursa documentului oficial (http://wiki.mandrivausers.ro) și denumirea comunității noastre (Mandriva Users Romania).

Vi se interzic următoarele acțiuni asupra acestei lucrări:
- Copierea, distribuirea, imprimarea, modificarea în scopuri comerciale (cu excepția situațiilor când toți autorii își dau acordul în scris).
- Copierea, distribuirea, imprimarea, modificarea completă sau parțială în scopuri non-comerciale fără atribuirea lucrării autorilor originali și fără specificarea sursei conform aliniatului precedent.

Autorii acestui ghid nu pot fi trași la răspundere sau învinuiți sub nici o formă pentru eventualele pierderi materiale, de informații sau orice alte prejudicii cauzate de cititor/utilizator în urma informațiilor obținute din această publicație. Autorii nu garantează compatibilitatea informațiilor cu toate modelele de calculator și cu toate variantele de sisteme de operare. Cititorul este de acord prin acțiunile sale de aplicare a informațiilor obținute din acest ghid că acționează pe propria răspundere și nu va solicita despăgubiri de nici o natură autorilor în cazul realizării unor prejudicii de orice fel.


http://www.mandrivausers.ro/ http://www.mandrivausers.ro/forum http://wiki.mandrivausers.ro/

Cuvânt înainte

Aceast ghid a fost creat cu scopul de a oferi un ajutor celor care doresc să folosească Mandriva Linux ca sistem de operare, sau doar să încerce un sistem de operare diferit de Windows. În paginile acestui ghid am încercat să cuprindem toate părțile esențiale ale instalării, configurării și utilizării Mandriva Linux având în vedere nevoile unui utilizator obișnuit. Nivelul de adresare este unul simplu, pe înțelesul tuturor dar în același timp gradual, explicațiile fiind la început simple iar mai apoi detaliate pentru o înțelegere sporită și aprofundare acolo unde este cazul. De asemenea, pentru o mai bună familiarizare a utilizatorului cu acest sistem de operare și diversele lui aplicații au fost incluse în paginile acestui ghid pe lângă text și multe capturi de ecran. Prin alegerea acestui format la alcătuirea ghidului s-a dorit o mai mare capacitate de transmitere, păstrare și chiar tipărire a acestuia, astfel accesul la informații fiind cât mai facil pentru toți utilizatorii.

Totodată dorim să mulțumim tuturor membrilor comunității Mandriva din România care au ajutat prin ideile, munca și dăruirea lor la alcătuirea acestei lucrări! Nu în ultimul rând, acest ghid este o invitație adresată utilizatorilor spre aprofundare, spre îmbunatățirea utilizării propriului computer, a sistemului de operare Mandriva Linux, și a sistemelor de operare de tip GNU/Linux în general.

Pentru orice sugestii și alte întrebări vă invităm să accesați forumul Mandrivausers.ro unde puteți discuta cu autorii prezentului ghid și nu numai, întreaga comunitate oferindu-vă sfaturile și ajutorul.


Autorii

Despre GNU/Linux

Ce este GNU/Linux? GNU/Linux este un sistem de operare gratuit și open source, compatibil UNIX, care la rândul său este un sistem multitasking și multiuser. Mai pe larg, GNU/Linux îndeplinește funcția de comunicare între diferitele periferice și utilizator. Adică face același lucru pe care îl face și Microsoft© Windows©. Diferențele între cele două sunt multe, şi nu fac obiectul acestui ghid. Vom prezenta doar câteva dintre aceste deosebiri pentru o înțelegere mai bună. În primul rând GNU/Linux este Open Source, adică sursă deschisă. Aceasta înseamnă că fiecare utilizator, indiferent cine este acesta, poate interveni în codul sursă al programelor, poate să vadă cum este construit acesta, şamd. Open Source NU înseamnă și neapărat gratuit. Programele Open Source se distribuie sub licențe cum ar fi GNU GPL (GNU General Public Licence),șamd, licența GNU GPL o găsiți la adresa http://www.roedu.net/default.php?t=site&pgid=138 tradusă în limba română.

Ce este o distribuție Linux? O altă diferența între GNU/Linux și Windows este varietatea. În prezent există efectiv sute de distribuții Linux, adică pachete de programe adunate sub un nume, care compun un sistem de operare Linux (SO GNU/Linux). Deși toate acestea sunt Linux, există și diferențe între ele, cum ar fi managerul de pachete. Exemple de distribuții Linux: Mandriva Linux (www.mandriva.com), Slackware Linux, Red Hat Linux, Debian Linux, Ubuntu Linux, și multe altele. O listă detaliată a distribuțiilor și alte informații găsiți la adresa http://distrowatch.com/.
O altă diferența notabilă între Windows şi GNU/Linux ar fi aceea că există distribuții Linux ce pot rula de pe CD/DVD sau chiar USB Flash Drive, fără prezenta unui hard disk. Aceste distribuţii se mai numesc Live-CD sau Live-DVD, respectiv Live-USB.

Ce este un Desktop Environment? Un desktop environment sau DE pe scurt, este un mediu grafic bazat pe ferestre, asemănător cu Windows. DE face utilizarea calculatorului mult mai ușoara, mai intuitivă și mai plăcută. Spre deosebire de Windows, GNU/Linux are mai multe medii grafice DE, de unde puteți alege pe cel preferat. Cele mai populare sunt KDE și Gnome. Pentru informații suplimentare vizitați paginile Wikipedia corespunzătoare acestor DE:

KDE http://ro.wikipedia.org/wiki/KDE
Gnome http://ro.wikipedia.org/wiki/Gnome

Despre Mandriva Linux


Mandriva Linux este o distribuție Linux lansată in 1998 de către Jacques Le Marois si Gaël Duval, ce se baza pe Red Hat linux 5.1,și tot Gaël Duval este cel care a impus și principiile după care se ghidează politica Mandriva și în zilele noastre adică, una dintre cele mai prietenoase distribuții Linux cu o mare deschidere spre un mod de utilizare grafic cât mai ergonomic și spre utilizatorii începători, în această fascinantă lume a Linux.
Scurt istoric al distribuției Mandriva Linux
În 1998 a luat ființă compania MandrakeSoft cu scopul de a dezvolta Linux-Mandrake, nume care a fost menținut pina la versiunea 8.0, dupa care a devenit Mandrake Linux de la versiunea 8.1 pina la versiunea 9.2.
În 2004 in urma unei sentințe, câștigată de Hearst Corporation Mandriva își schimbă din nou numele in Mandrakelinux, sub acest nou nume fiind lansată versiunea 10.0 și următoarele.
În 2005 Mandriva achiziționează Conectiva ( o distribuție Linux braziliană răspândită în America de Sud și în rândul utilizatorilor de limbă portugheză și spaniolă), Cu această ocazie distribuția își schimbă iar denumirea in Mandriva Linux, evitând problemele legale cu Hearst Corporation pentru folosirea numelui Mandrake .
În 2006 Gaël Duval ,fondatorul MandrakeSoft pleacă , împreună cu alți vechi angajați și se dedica proiectului Ulteo
În 2010 Edge-IT ,o companie cumpărată pe parcursul timpului, care a devenit parte integrantă în structura Mandriva S.A. , au decis sa abandoneze societatea și au format Mageia.
Distribuții derivate sau bazate pe Mandriva
De-a lungul timpului ,ca în cazul tuturor marilor distribuții linux, și Mandriva a inspirat nașterea unor noi distribuții, derivate sau bazate pe Mandriva .
Derivate din Mandriva cum ar fi: PCLinux-OS, cunoscut mai ales ca și Pclos, sau Mageia și care își croiesc propriul drum în lumea linux, Pclos fiind incompatibil cu Mandriva ( din punct de vedere tehnic si structural) și Mageia ,deja foarte puțin compatibil.
Bazate pe Mandriva cum ar fi: Annvix (abandonată) ,MCNLive ,Trinity Rescue Kit , Unity-Linux,Unite17, HUMANity, SAMity, TinyMe, ChameleonOS, Granular Linux ,Synergy Linux,MIB-Live,și lista continuă.

Despre MandrivaUsers.ro


Mandrivausers Romania este o organizație non-profit, care își desfășoară activitatea prin munca voluntară a membrilor săi.
Scopurile organizației noastre sunt:
- promovarea sistemului de operare Mandriva Linux (prin intermediul Internetului, prin organizarea de evenimente și prezentări pe această temă și alte metode ce nu implică investiții financiare deosebite).
- promovarea în general a ideii/principiului de Open Source și Free Software
- informarea utilizatorilor noștri și a oricărui vizitator al site-ului nostru despre noutățile în domeniul Linux și în special în domeniul Mandriva Linux.
- oferirea de suport tehnic gratuit în cadrul forumului nostru, avem resursele de cunoștințe și persoane care pot oferi suport de la nivel de începător până la nivel de profesionist și configurare servere Mandriva Linux
- realizarea, tot gratuit a unui Ghid Mandriva Linux, ce se lansează la scurt timp după lansarea fiecărei versiuni noi de Mandriva Linux.

Scurt istoric al comunității noastre


În 12 August 2003 a luat ființă comunitatea utilizatorilor Mandriva din România sub numele de Mandrakenation.ro comunitate fondată de maax si adyx ce s-a dorit inițial sa reunească toate tutorialele scrise de cei doi pe forumul Linux.ro.

În Decembrie 2004 s-a reinventat sub numele de Mandrakelinux.ro

În Aprilie 2005 am decis să devenim MandrivaLinux.ro căci încă de la înființare am fost/suntem singura comunitate din România ce susține Mandriva Linux.

In toamna anului 2006 ca urmare a unui email primit din partea Mandriva SA privind observația că domeniul Mandrivalinux.ro l-am ocupa abuziv, s-a decis trecerea la actuala denumire MandrivaUsers Romania cu domeniul MandrivaUsers.ro. De atunci însă Mandriva SA nu a făcut încă demersurile de preluare a domeniului.

De la înființare am fost și suntem una dintre cele mai active comunități linux non profit din România.

În acești ani s-au alăturat lui maaxx si adyx alți entuziaști ce au dus și au răspândit mai departe pasiunea Mandrake/Mandriva, printre care îi amintim cgherman, N3o, Patkós Csaba, symbianflo. Ei contribuind cu știrile publicate, moderarea pe forum, realizarea de tutoriale și compilarea de pachete.

Prezentare - Partea I - Partea a II-a - Partea a III-a - Partea a IV-a - Partea a V-a

mandriva/ghid-2011-p0.txt · Ultima modificare: 2012/06/11 11:58 de către n3o