Unelte utilizator

Unelte site


mandriva:diverse:rosa_fresh_kde_2014

ROSA Fresh KDE 2014

Modalitate Live

Modalitatea „Live“ in Rosa , poate fi accesata in mai multe feluri, pe linga cele clasice , (DVD sau USB-stick), se mai poate accesa imaginea ISO direct de pe hard disk.

Detalii Sistem

Am incercat rosa live de pe un stick USB pe un sistem foarte sarac in resurse :

Acceleratori Grafici

Dupa cum se vede in captura de mai sus , CPU Athlon dual core, si un card video ATI 4225, cu toate astea, compozitia 3D cu efecte si transparenta functioneaza perfect implicit.

Dupa cum ziceam pe acest card video , fara pretentii pot exploata toate 3 versiunile de openGL plus xrenderer, si am ales openGl3

Cred ca nu gresesc zicind ca daca cubul desktop este perfect , celelalte efecte merg implicit.

Gestiune Energie , functioneaza bine indiferent ca nu montez un kernel laptop…

Retea

Cardul wireless este un Broadcom BCM4313, recunoscut si activat implicit, toate LED-urile relative cardului si nivelurile de luminozitate functioneaza perfect , (mentionez aici ca si iluminarea tastelor functioneaza implicit) .

Retelele disponibile gasite si afisate

Fereastra de dialog ptr configurare retea

Conectat

Partajare In Retea

Toate partajarile functioneaza implicit , de fapt toate capturile mele au fost salvate prin smb pe desktopul meu de lucru. Nu am configurat nimic, doar accesat directorul de retea prin samba , si fish/sftp, repet, functioneaza implicit .

Reteaua samba preconfigutrata si activa implicit.

Fish ( sftp/ssh) idem , activat si functional implicit.

Acum trebuie sa recunosc ca am trisat putin si ca am instalat si ceva ce nu este in Rosa FreshR3, inca… zic inca ptr ca o sa-l imping buildul meu in main , sper sa-l accepte. Ma refer la mc, ( midnight commander) facut de mine ptr mine :-D il pomenesc doar ca sa fie clar de ce urmatoarea captura

mc in partajare samba

mc partajare sftp -login-

mc in actiune pe sftp

As mai adauga aici ca , in caz de probleme , cu partajarea samba , samba-swat este si el instalat implicit , deci puteti folosi direct browserul ptr a seta serverul samba.

Medii sursa

Mediile sunt preinstalate si configurate, ajunge sa le accessati cu urpmi sau gurpmi

Meddile sunt configurate pe mirror-rosalab

Instalare din contrib in konsola Pina si restricted si no-free sunt configurate si active implicit.

Multimedia

Rosa-media-player isi face treaba foarte bine , chiar prea bine , evident ca este implicit instalat si functional , pina si DVD

Recunoasterea discului ( dvdread rosa.patch se cunoaste…)

Redare DVD perfect , cu meniu cu tot.

Pentru fisiere audio Rosa opteaza ptr clementine si nu ptr amarok, cred ca aici deja e chestiune de afinitate, eu , sincer, nu folosesc nici amaroc, nici clementine, deci prefer sa nu ma pronunt in favoarea unuia sau altuia, faptul ramine ca aici clementine imi reda toate fisierele audio pe care le-am avut pe HDD si/sau retea partajata.

In amindou capturile de mai sus reda fisiere audio din partajare smb.

Tin sa mentionez aici si cel mai complect lector multimedial , si cel mai lejer adica, xt7-player3

Evident ca nu m-am putut abtine , mai ales ca aplicatia din urmatoarea captura este „copilul meu adoptiv“si comentariile ar fi inutile.

Internet

  • Client de torrent , RosaFresh R3 instaleaza implicit ktorrent, l-am pornit si oprit, atit cit sa vad ca functioneaza mai mult nu am incercat.
  • Internet browser implicit este Firefox 28.0 neffind un admirator firefox am testat doar youtube si vimeo html5 si flash, amindoua functioneaza implicit .

Firefox-youtube

Firefox-vimeo

Ca o concluzie as zice ca direct din meniul live o puteti instala pe hdd fara sa mai fie nevoie reboot si sa alegeti install RosaFresh , di meniul grub2, in plus localizarea in limba romana este bunicica, chiar am ramas placut surprins de calitatea localizarii avind in vedere ca nu avem un traducator oficial rosa ptr limba romana.

mandriva/diverse/rosa_fresh_kde_2014.txt · Ultima modificare: 2014/05/03 08:13 de către symbianflo