Unelte utilizator

Unelte site


mandriva:diverse:backports

Diferențe

Aceasta arată diferențele dintre revziile selectate și versiunea curentă a paginii.

Link către această vizualizare comparativă

mandriva:diverse:backports [2009/10/05 08:45] (curent)
Linia 1: Linia 1:
 +====== Ce inseamna BackPorts ? ======
  
 +**BackPorts** ca principiu in lumea Linuxului inseamna compilarea si impachetarea unor aplicatatii noi pentru distributii mai vechi. Distributiile de Linux respecta in general o regula clara a ceea ce includ si ce nu includ in update-urile aferente sistemului curent si cele precedente.
 +
 +Pentru a intelege aceasta regula luam un exemplu. Fie progamul "​Pisica"​ (fictiv) cu versiunea 2.3.4. Versiunea programului are trei cifre si importanta versiunii scade de la stanga la dreapta. In general, dar nu obligatoriu,​ versiunea se interpreteaza astfel (luand exemplul de mai sus):
 +- (2) - "​generatia"​ sau versiunea principala a programului. Schimbarea acestei versiuni inseamna de obicei un design de la zero al aplicatiei respective si aduce foarte multe noutati.
 +- (3) - versiunea minora de program. Adica versiunile prin care versiunea principala (2) este imbunatatita,​ modernizata,​ cu funtii noi si cu reparare defecte anterioare. La aceasta versiune nu se reface baza programului,​ i se aduc doar imbunatatiri.
 +- (4) - versiunea de mentenanta. De obicei a treia cifra din versiunea unui program reprezinta versiunea de mentenanta. La aceste versiuni se aduc doar reparatii de bug-uri, probleme si erori aplicatiei.
 +
 +Revenind la distributii Linux si Backports... Distributiile Linux includ in general cea mai recenta versiunii al unui program in momentul lansarii distributiei (Pisica v2.3.4). Pe parcurs, programatorii aduc imbunatatiri la program si poate scot si versiuni noi. Distributiile de Linux includ la update-uri numai versiunile de mentenanta, pentru ca acestea reprezinta reparatii la versiunea curenta care a fost bine testata pe distributia curenta.
 +
 +De exemplu Mandriva 2009.1 include programul Pisica v2.3.4. Pe parcurs apare Pisica v2.3.5, aceasta va fi inclus ca update pentru Mandriva 2009.1. Mai tarziu, apare si Pisica v2.4.0, sau chiar Pisica v3.0.0. Aceste versiuni nu vor fi incluse ca update in versiunea curenta Mandriva 2009.1 ci vor fi pregatite sa fie incluse in urmatoarea versiune de Mandriva, adica 2010.0.
 +
 +In aceste conditii, un utilizator ce doreste sa foloseasca Pisica v2.4.0 sau v3.0.0 pe Mandriva 2009.1 este nevoit sa compileze de unul singur programul impreuna cu multe alte dependinte. Acest lucru nu este la indemana oricui, fiind un proces tedios si care necesita o cunoastere mai buna a sistemului.
 +
 +Backports inseamna crearea de pachete ale noilor programe pentru sistemele actuale si trecute, astfel ca si un utilizator de Mandriva 2009.1 sa aiba acces la programul Pisica v3.0.0. Aceste pachete sunt in general create de comunitati independente Mandriva (desi si cei de la Mandriva ofera Backports la anumite programe, dar prea putine).
 +
 +MRB - Mandrivausers Romanian Backports propune crearea de astfel de pachete pentru utilizatorii nostri si nu numai. Desigur, va fi imposibil de "​portat"​ toate programele existente, dar vom incerca sa facem tot posibilul ca cele mai importante si solicitate sa se regaseasca in mediile noastre.
mandriva/diverse/backports.txt · Ultima modificare: 2009/10/05 08:45 (editare externă)