Unelte utilizator

Unelte site


managere_de_ferestre_-_icewm_tips

Consideraţii

IceWM este un manager de ferestre ce necesita putine resurse fiind in general preferat de cei care au nevoie de interfata mai mult ca mediu grafic pentru diversele aplicatii care le ruleaza. Nu este cea mai usor de folosit interfata nici din punct de vedere al simplitatii nici al resurselor consumate insa este una dintre cele mai des utilizate atunci cand userii doresc o interfata simpla si rapida. Este instalat implicit pentru distributia Mandrake/Mandriva, ceea ce inseamna ca va fi disponibil automat daca selectati instalarea oricarui mediu grafic. Siteul oficial IceWM, unde gaiti mai multe informatii despre aceast manager de ferestre este http://www.icewm.org/

Teoria

Setari avute in vedere pentru acest tutorial

 • instalarea unei teme si setarea unei teme default
 • setarea unui wallpaper
 • setari de viteza pentru ferestre
 • introducerea unor shortcuturi pentru aplicatii in toolbar si meniu

IceWM tine toate setarile in cateva fisiere pe care le regasiti in /home/user/.icewm. Cele mai importante sunt

 • menu - aici regasiti linkurile din meniul interfetei
 • preferences - setari generale
 • toolbar - aici regasiti linkurile din toolbar

Obs ! Pentru unele distributii, de exemplu Peanut (versiunile mai vechi) veti puteti regasi aceste fisiere si in alte locatii, ele nefiind prezente pentru fiecare user De Ex. Pentru Peanut 8.4 le veti regasi in /usr/lib/X11/icewm un indiciu privind locatia lor poate fi data de calea ce este afisata (nu este obligatoriu sa apara) in meniul themes (de unde schimbati temele interfetei)

Autorii, dorind sa mentina interfata cat mai simpla pentru a nu pierde din viteza acesteia si a creste consumul de memorie nu au implementat o serie de functii (nici pe viitor unele nu vor aparea) si printre acestea se numara crearea de shortcuturi pe desktop. Cu toate acestea shortcuturile pot fi realizate folosind anumite programe suplimentare cum ar fi dfm,roxm, kfm sau gmc.

De asemenea exista o serie de pachete destinate configurarii amanuntite din interfata grafica cum ar fi IceWM Control Panel (IcePref2) pe care il gasiti aici. In plus, distributia Mandriva/Mandrake vine cu utilitarul IcePref pe CD-uri.

Revenind la cele patru setari avute in vedere, sa vedem cum sunt realizate acestea fara ajutorul unui program de configurare in interfata grafica :

Instalarea unei teme

Temele pentru IceWM se gasesc pe net in cantitati impresionante si instalatea lor este in principiu o joaca de copil, rezumandu-se la copierea temei respective in directorul unde se afla icewm. Veti regasi aici directorul themes unde sunt stocate toate temele disponibile. Descarcati deci tema, o dezarhivati si o copiati in /home/user/.icewm/themes. Daca in home nu gasiti directorul themes, dupa indicatia de mai sus vedeti care este calea afisata in meniul themes al interfetei. Restartati interfata si ar trebui sa aveti tema disponibila in meniul themes al sistemului. Teme pentru IceWM puteti descrca aici Pentru a seta o anumita tema sa se incarce automat la pornirea mediului grafic, mergeti in fisierul /home/user/.icewm/preferences si cautati linia

# Theme

Theme="dusk/default.theme"

In exemplul de mai sus tema numita dusk este setata default. In linia respectiva inlocuiti dusk cu una dintre temele voastre preferate si ea se va incarca automat la pornirea interfetei grafice.

Setarea unui wallpaper

In fisierul /home/user/.icewm/preferences cautati urmatoarea linie

# DesktopBackgroundImage=""

O decomentati daca arata ca mai sus si treceti calea catre imaginea care doriti sa fie afisata ca Wallpaper. De ex.

DesktopBackgroundImage="/home/user/wallpaper/test.jpeg"

unde test.jpeg este imaginea pe care o doriti pe desktop

Optiuni suplimentare pe care le regasiti in preferences.

DesktopBackgroundColor="rgb:00/50/60"

seteaza culoarea backgroundului pentru desktop

# Display desktop background centered and not tiled

DesktopBackgroundCenter=1 # 0/1

seteaza felul in care este afisata imaginea pe desktop

1 - pentru imagine centrata

0 - pentru imagine tiled (umple desktopul ca un mozaic)

Setari de viteza pentru ferestre

Puteti accelera felul in care sunt redimensionate sau miscate ferestrele eliminand optiunea de miscare opaca in care continutul ferestrei este afisat atunci cand acesta este mutata sau redimensionata. Eliminarea acestei optiuni confera foarte multa comoditate in manevrarea ferestrelor ele putand fi mutate/redimensionate fluent chiar si pe sisteme mai slabe ca performanta.

Ce trebuie sa faceti : mergeti in fisierul /home/user/.icewm/preferences si cautati urmatoarele linii :

# Opaque window move
# OpaqueMove=1 # 0/1
# Opaque window resize
# OpaqueResize=1 # 0/1

pe care trebuie sa le modificati in

# Opaque window move
OpaqueMove=0 # 0/1
# Opaque window resize
OpaqueResize=0 # 0/1

Scurtături pentru aplicaţii

Structura meniului si a toolbar-ului o gasiti in cele doua fisiere menu si toolbar din /home/user/.icewm

În meniu

Veti regasi in fisierul menu structura meniului din cadrul interfetei grafice. Fiecare submeniu va fi regasit in cadrul fisierului avand in dreptul sau sintaxa menu iar fiecare program din cadrul lui va fi regasit avand in fata sintaxa prog.

Exemplu:

menu "Multimedia" package_multimedia {
 prog "XMMS MP3" kmp3 xmms
 prog "Arts Builder" arts artsbuilder
 prog "CD Player" kscd kscd -caption "CD Player"
 prog "KDE Media Player" noatun noatun -caption "KDE Media Player"
 prog "Midi synth" kmidi kmidi
 prog "Midi/Karaoke Player" kmid kmid
 prog "Sound Mixer" kmix kmix -caption "Sound Mixer"
 prog "TiMidity synth" kmidi timidity -iatv
 prog "aKtion!" aktion aktion -caption "aKtion!"
 prog "aRts control" arts artscontrol
}

Meniul Multimedia contine 10 programe in cazul acesta. Daca am dori sa avem inca un submeniu, scriem dupa sintaxa de mai sus inlocuind Multimedia cu numele meniului dorit si programele cu cele care dorim sa intre la noua categorie incadrate de acolade. Pentru programe sintaxa este urmatoarea

prog "nume program cum apare in meniu" "iconita" executabil

Daca nu avem o iconita pe care dorim sa o afiseze meniul putem introduce fara nici o precizare. Daca dorim o iconita precizam calea catre ea (IceWM foloseste iconite in format .xpm).

Exemplu :

Sa presupunem ca dorim sa cream un submeniu numit utilitare care sa contina shorcut-ul catre Midnight Commander. Ar fi :

menu "Utilitare" {
 prog "Midnight Commander" "" mc
}

În toolbar

Veti regasi in fisierul toolbar structura meniului din cadrul interfetei grafice. Pentru setarile respectivului fisier se procedeaza ca la meniu. Respectivele linkuri le vom regasi sub forma unor butoane de lansare rapida a aplicatiilo aflate pe bara de meniu.

Daca de exemplu dorim un „buton“ care sa lanseze aplicatia Midnight Commander direct de pe bara de meniu, adaugam in fisierul toolbar o linie asemanatoare cu cea realizata pentru meniu

prog "Midnight Commander" "" mc

Daca dupa restartul interfetei grafice respectiva aplicatie nu este disponibila atunci in linia introdusa este o greseala sau aplicatia nu exista in sistem.

Exemplu de linie care creaza un shortcut pentru aplicatia xkill asociindu-i si o iconita.

prog xkill bomb xkill

Obs ! Atunci cand iconita pe care o doriti se afla in directorul cu iconite al interfetei IceWM, nu trebuie precizata calea, ci este suficient sa scrieti numele acesteia.

Shortcuturi utile

Ctrl+Alt+Del - nu va speriati, nu are semnificatia pe care o stiti de pe alte sisteme de operare. La apasare acestei combinatii va apare un meniu cu diverse optiuni de unde puteti restarta interfata, reboota sau opri calculatorul

Alt+F2, …, Alt+F12 - aduc diverse modificari in felul in care este afisata o aplicatie de la minimizare pana la mutarea ferestrei

adyx 2005/05/10

managere_de_ferestre_-_icewm_tips.txt · Ultima modificare: 2008/05/31 20:10 (editare externă)