Unelte utilizator

Unelte site


karaoke_cu_sb_live_pe_mandriva_linux

Karaoke cu SB Live pe Mandriva Linux

1. Consideratii

Cu totii stim ce amuzant poate fi sa iti inviti prietenii la un karaoke improvizat pe calculator. Mandriva Linux va pune la dispozitie tot ceea ce va trebuie pentru a avea un studio virtual. Daca aveti si un Soundblaster Live, sunetul poate deveni de invidiat cu ajutorul soundfonturilor. Inarmati-va deci cu un microfon, un SB Live si o distributie Mandriva :) .

2. Teoria

Principalul scop al acestui articol este sa evidentieze maniera in care soundfonturile se pot incarca in memoria placilor SB Live. In acest scop vom folosi un mic program numit awesfx pe care il gasiti pe CD-urile distributiei Mandriva Linux. De remarcat este faptul ca programul este destinat placilor AWE 64 dar lucreaza bine si cu placi SB Live. Dupa instalare, veti avea la dispozitie o comanda de consola cu care incarcati bancile de sunet. Aceasta comanda este sfxload . Sa presupunem ca dorim sa incarcam setul de instrumente standard General MIDI de 8MB care vine pe CD-ul cu drivere al placilor (numita 8mbgmsfx.sf2). Comanda va fi

sfxload /calecatre/8mbgmsfx.sf2

Daca dorim sa descarcam soundfonturile din memorie dupa utilizare (ele ocupa RAM !!!) rulam comanda

sfxload –clear=1

Este indicat sa va faceti doua scripturi care sa incarce banca de sunet si respectiv sa o descarce din memorie pentru a va fi mai usor. Scripturile vor contine cele doua linii de mai sus precedate de #!/bin/sh si bineinteles fisierele respective vor fi facute executabile cu comanda

chmod +x numefisier

Mai aveti nevoie de un program care sa stie sa ruleze fisiere cu extensia *.kar . Acesta este KMid care vine cu mediul de lucru KDE.

Desigur ca puteti gasi si alte alternative pentru KMid in cazul in care nu folositi KDE ca mediu grafic. Un ajutor serios este mixerul aumix cu care veti putea face setarile de sunet pentru a obtine o combinatie a nivelelor voce-acompaniament corecta (vezi tutorialul dedicat setarilor de mixer). <b>Asigurati-va ca aveti ca driver de sunet ALSA si nu OSS !</b> Acesta poate fi verificata ruland comanda lsmod ca root si observand modulele de sunet incarcate. Pentru ALSA avem snd-emu10k1 iar pentru OSS emu10k1. De asemenea avem nevoie si de modulul snd-emu10k1-synth care de obicei este incarcat automat. Si alte placi de sunet care dispun de MIDI pot fi folosite cu KMid.

Distractie placuta ! :))

karaoke_cu_sb_live_pe_mandriva_linux.txt · Ultima modificare: 2008/05/31 20:10 (editare externă)