Unelte utilizator

Unelte site


interfata_cu_utilizatorul

Cu un sistem Unix se poate interactiona fie din consola virtuala, prin care se acceseaza masina principala, fie din mediul grafic.

In lumea mainframeurilor, „consola“ este termenul prin care este denumit un terminal (practic combinatia dintre un monitor si o tastatura, poate si un mouse).Inaint de a arunca la gunoi batrana consola, ar trebui sa tineti cont ca, desi la prima vedere mediul grafic(numit sistemul X Windows, sau mai pe scurt X)pare mai usor de utilizat, din consola se pot face operatiuni mai complexe, mai precise si mai putin consumatoare de banda(in cazul lucrului prin retea).

Majoritatea distribuiilor pornesc 6 console virtuale, serverul de X ruland pe a 7-a.

Pentru comtarea dintr-o consola in alta, se poate folosi una din urmatoarele 3 metode:

a) Alt+Fx,

b) Ctrl+Fx (pentru comutarea in consola cu numarul x, de ex: vreau sa ma pozitionez pe consola 5, at apas combinatia de taste; Alt+F5, Ctrl+F5)

sau

c) Alt-sageti stanga-dreapta → pentru comutarea pe consola precedenta sau urmatoare.

Atunci cand sunteti in mediul grafic, singura combinatie de taste care ramane functionala este Ctrl-Alt-Fx, celelalte fiind interceptate de X. Fx desemneaza una din tastele functionale, de la F1 la F12.

CLI vs. GUI; care e mai buna ?

A provoca dezbatere despre interfete de lucru este mai mult sau mai putin egal cu a te implica intr-un razboi in care oricat ti-ai dori, nu poti fi neutru.

Cei doi adversari sunt:

CLI.Command Line Interface sau Interfata in Linie de Comanda. Istoria sa se impleteste cu existenta computerului. Este atuul oricarui user profesionist.

GUI.Graphical User Interface sau Interfata Grafica cu Utilizatorul. A aparut la Xerox Parc la inceputul anilor '70, iar Apple Machintosh a fost primul produs comercial care sa sustina GUI-ul. Este'vinovat' de raspandirea computerelor in mediile non-tehnice.

Orice nou venit in lumea calculatoarelor va fi atras de GUI. Expresiile criptice in mod text rareori entuziasmeaza pe cineva.Persoanele ce acumuleaza experienta si au provocari din ce in ce mai mari ca utilizatorii sau administratori se vor indrepta usor spre CLI. Permanent cei ce nu sunt singuri pe puterile lor vor sustine cu tarie avantajele supreme ale unuia din cele doua interfete.

Un sustinator al CLi-ului va zice:

-„Este usor de automatizat, scriptat, programat!“

Se creeaza un fisier cu o serie de comenzi care face copii de siguranta pentru toate fisierele mai vechi de 2 zile.

-„Nu consuma resurse inutil!“

Un sustinator al GUI poate argumenta:

-„Totul este la vedere, o poza face cat o mie de cuvinte!“ -„Este usor de personalizat!“

Dupa cum se vede sunt pareri pro si contra pentru ambele interfete.Preferabil este sa le imbini pe cat posibil.Puteti profita de un mediu grafic ce ofera multitasking(rularea simultana a mai multor procese/programe), usor accesibil.

[Valentin Bojin] 2008/02/21 23:08

interfata_cu_utilizatorul.txt · Ultima modificare: 2008/05/31 20:10 (editare externă)