Unelte utilizator

Unelte site


instalarea_si_configurarea_lirc

–adyx 07/11/2005

Consideratii

Pachetul LIRC permite decodarea semnalelor primite de la o telecomanda si transformarea acestora in apasari de taste executii de comenzi sau miscari ale mouse-ului.\r\nCum s-ar traduce asta ? Cel mai pe larg s-ar putea spune ca puteti controla orice aplicatie din telecomanda. Pasionatii multimedia, vor gasi multe avantaje in folosirea acestui pachet, controlul XMMS sau al oricarui alt player fiind deosebit de usor de realizat. Folosirea LIRC nu este dificila si in general odata realizata configurarea pentru sistemul pe care il aveti o puteti folosi mereu fara sa mai fie necesar sa refaceti fisierele respective. Ce va trebuie. In primul rand aveti nevoie de receptorul infarosu. Acesta poate fi de la un Tuner TV (fie ca se conecteaza pe tuner sau pe alt port) sau poate fi realizat artizanal destul de usor (poate fi realizat fara cunostinte de electronica, pretul componentelor fiind sub 10$ ), pe internet fiind destul de multe schemele dupa care se poate construi un astfel de dispozitiv. De asemenea eventual poate fi cumparat un receptor artizanal. Pe langa receptor mai aveti nevoie de o telecomanda (una universala eventual fiind foarte buna) . Pachetul LIRC pe care il puteti lua de aici.

Teoria

Documentatia pe care o gasiti pe site-ul LIRC este foarte buna si daca aveti probleme o puteti consulta cu incredere, sigur veti gasi rezolvarea acolo. Pachetul LIRC vine si cu distributia Mandrake, insa tutorialul se axeaza pe compilarea acestuia din surse. Dezarhivati pachetul si rulati din consola

./configure

Veti avea urmatorul meniu

(screenshot) Meniu 1

Selectati optiunea 1. Driver Configuration si veti avea

(screenshot)Meniu 2

Cele mai importante categorii

1.Home-brew (serial) – receptoare artizanale pe port serial 2.Home-brew (parallel) - receptoare artizanale pe port paralel 3. Other serial port devices – receptoare comerciale mai deosebite (posesorii Pinnacle PCTV PRO gasesc aici receptorul respectiv) 4.TV Card – receptoare de pe tunere TV (probabil multi vor avea un astfel de receptor) 5.IrDA – porturi infrarosu, care se intalnesc in general pe unele notebook-uri

Mergeti si selectati din lista tipul receptorului pe care il aveti si pe urma va intoarceti la Meniul 1. Selectati din 2. Software configuration optiunea Compile tools for X-Windows si apoi selectati optiunea 3. Save configuration & run configure

Daca nu primiti erori si compilarea merge pana la capat treaba este pe jumatate rezolvata. Rulati

./make ./make install

Acum aveti pachetul LIRC instalat.

Obs ! Atentie !!! Daemonul irxevent necesita pachetul libxfree86-devel altfel nu il veti avea disponibil dupa instalare.

Configurarea LIRC

Aspectele care trebuiesc avute in vedere sunt\r\n- pornirea automata a LIRC la startul sistemului\r\n- fisierul de configurare al telecomenzii (lircd.conf) - fisierul de intrare cu aplicatiile controlate (lircrc)

Pornirea automata la startul sistemului

O prima parte consta in introducerea in /etc/rc.d/rc.local a liniei

/usr/local/sbin/lircd (sau calea catre executabilul lircd, cel din distributie este in /usr/bin , dar acela se lanseaza din alta parte, respectiv MCC) Daca doriti sa folositi LIRC si pentru emularea miscarilor mouseului adaugati si o linie pentru lircmd pe care il veti regasi tot in /usr/local/sbin/ Mai este necesar sa porniti demonii irexec si irxevent. Puteti face asta printr-un script care sa se lanseze la startul sistemului functie de interfata grafica pe care o folositi ( de exemplu pentru KDE il introduceti in directorul /home/user/.kde/Autostart ). Un astfel de script puteti lua de aici. Irexec se ocupa cu executia comenzilor iar irxevent cu simularea apasarilor de taste.

Fisierul de configiurare al telecomenzii (lircd.conf)

Il gasiti in directorul /etc/lircd.conf . El poate fi creat sau luat de pe internet functie de tipul telecomenzii pe care o aveti. Cea de a doua varianta este de preferat. De asemenea pachetul LIRC contine foarte multe astfel de fisiere pentru diversele tipuri de telecomenzi de pe piata. In general posesorii de TV Tunere sigur vor gasi in pachet fisiere pentru telecomenzile lor. In esenta fisierul consta in asocierea de nume pentru butoanele de pe telecomanda functie de codurile pe care acestea le genereaza. Aceste coduri pot fi “citite” cu ajutorul comenziii rw din consola. Pe discul suplimentar numarul 1 scos de Mandrakenation pentru MDK 9.2 exista un pachet cu fisiere de configurare pentru un mare numar de telecomenzi lirc-remotes.0.6.6-1mdk.rpm .

Fisierul de intrare cu aplicatii controlate (lircrc)

Acest fisier il gasiti in /home/user/.lircrc El este reaalizat de fiecare utilizator in parte functie de preferinte. Structura lui este destul de simpla si consta in asocierea de fuctii LIRC pentru butoanele de pe telecomanda (definite in lircd.conf)

Structura intrarilor au urmatoarea forma : begin prog = irexec sau irxevent functie de natura evenimentului button = butonul de pe telecomanda conform lircd.conf care sa faca respectiva actiune config = aplicatia sau combinatia detaste dorita end

Exemple

Exemplul 1 : pentru alansa XMMS la apasarea unui buton al telecomenzii :

begin
prog = irexec
button = EPG
config = xmms&
end

Cum s-ar traduce : la apasarea butonului de pe telecomanda EPG (numit asa in lircd.conf) folosim demonul irexec (executa comenzi) pentru a executa comanda xmms (care duce la lansarea XMMS). ATENTIE !!! Daca nu urmati comanda de simbolul “&” pentru a trimite procesul in background nu veti mai putea rula o alta comanda cu ajutorul irexec

Exemplul 2 : modificarea volumului general al sistemului indiferent de aplicatia rulata. Folosim aumix (mixerul de sunet) care poate fi controlat prin comenzi din consola

begin
prog = irexec
button = Chan+Play
config = aumix -v +3&
repeat = 1
end
begin
prog = irexec
button = Chan-Stop
config = aumix -v -3&
repeat = 1
end

Cum se traduce : folosind irexec la apasarea unuia sau altuia dintre butoanele Chan+Play sau Chan+Stop ruleaza aumix -v +3 sau aumix -v -3 (creste sau scade volumul general cu 3 unitati). Daca doriti un control mai fin puteti selecta modificarea volumului din unitate in unitate, adica aumix -v +1 . Ultima linie repeat = 1 indica faptul ca daca butonul telecomenzii este tinut apasat comanda trebuie sa fie repetata, ceea ce duce la modificarea continua a volumului cat este tinut butonul respectiv apasat. Daca nu se precizeaza acest aspect, default, repeat este considerat 0 . Puteti introduce butoane si pentru modificarea tonului sau modificarea volumului diverselor canale.

Exemplul 3 : simularea unor apasari de taste specifice unei aplicatii. De obicei aplicatiile care se preteaza la controlul din telecomanda vin si cu suport lirc, care consta intr-o serie de comenzi ce permit modificarea diversilor parametrii. Daca acestea nu au asa ceva sau nu aveti chef sa stati sa cititi sup limentar puteti sa simulati apasari de taste specifice diverselor aplicatii. De exemplu, pentru XMMS apasarea tastei B duce la trecerea la urmatoarea melodie (corespunzatoare tastei next de pe player)

begin
prog = irxevent
button = Vol+FF
config = Key b XMMS
end

Cum se traduce : la apasarea butonului Vol+FF de pe telecomanda, folosind irxevent (simuleaza apasari de taste) pentru aplicatia numita XMMS simuleaza apasarea tastei b , ceea ce duce la trecerea la urmatoarea piesa. Si tot asa introduceti toate comenzile care va intereseaza pentru diversele aplicatii pe care doriti sa le controlati, fie ca este vorba de Xawtv, Mplayer sau XMMS sau folositi suportul LIRC al acestora.

Script pentru startul automat la boot

Mai jos, sunt liniile cu care puteti realiza un script care sa va lanseze automat la boot programul LIRC. Un script este un fisier text, pe care il puteti realiza in orice editor text si pe care il faceti apoi executabil cu comanda chmod +x numefisier. Pentru a-l lansa automat, studiati posibilitatile pe care vi le ofera fiecare mediu de lucru in parte. De remarcat ca trebuie sa lansati scriptul dupa ce utilizatorul se logheaza. De exemplu, pentru KDE trebuie sa il copiati in /home/user/.kde/Autostart.

#!/bin/sh
#
# script pentru startul automat al LIRC
killall irexec
killall irxevent
/usr/local/bin/irexec > /dev/null 2>&1 &
/usr/local/bin/irxevent > /dev/null 2>&1 &

Aplicatii conexeInstalarea si configurarea LIRC

Consideratii

Pachetul LIRC permite decodarea semnalelor primite de la o telecomanda si transformarea acestora in apasari de taste executii de comenzi sau miscari ale mouse-ului.\r\nCum s-ar traduce asta ? Cel mai pe larg s-ar putea spune ca puteti controla orice aplicatie din telecomanda. Pasionatii multimedia, vor gasi multe avantaje in folosirea acestui pachet, controlul XMMS sau al oricarui alt player fiind deosebit de usor de realizat. Folosirea LIRC nu este dificila si in general odata realizata configurarea pentru sistemul pe care il aveti o puteti folosi mereu fara sa mai fie necesar sa refaceti fisierele respective. Ce va trebuie. In primul rand aveti nevoie de receptorul infarosu. Acesta poate fi de la un Tuner TV (fie ca se conecteaza pe tuner sau pe alt port) sau poate fi realizat artizanal destul de usor (poate fi realizat fara cunostinte de electronica, pretul componentelor fiind sub 10$ ), pe internet fiind destul de multe schemele dupa care se poate construi un astfel de dispozitiv. De asemenea eventual poate fi cumparat un recepto r artizanal. Pe langa receptor mai aveti nevoie de o telecomanda (una universala eventual fiind foarte buna) . Pachetul LIRC pe care il puteti lua de aici.

Teoria

Documentatia pe care o gasiti pe site-ul LIRC este foarte buna si daca aveti probleme o puteti consulta cu incredere, sigur veti gasi rezolvarea acolo. Pachetul LIRC vine si cu distributia Mandrake, insa tutorialul se axeaza pe compilarea acestuia din surse. Dezarhivati pachetul si rulati din consola

./configure

Veti avea urmatorul meniu

(screenshot) Meniu 1

Selectati optiunea 1. Driver Configuration si veti avea

(screenshot)Meniu 2

Cele mai importante categorii

1.Home-brew (serial) – receptoare artizanale pe port serial 2.Home-brew (parallel) - receptoare artizanale pe port paralel 3. Other serial port devices – receptoare comerciale mai deosebite (posesorii Pinnacle PCTV PRO gasesc aici receptorul respectiv) 4.TV Card – receptoare de pe tunere TV (probabil multi vor avea un astfel de receptor) 5.IrDA – porturi infrarosu, care se intalnesc in general pe unele notebook-uri

Mergeti si selectati din lista tipul receptorului pe care il aveti si pe urma va intoarceti la Meniul 1. Selectati din 2. Software configuration optiunea Compile tools for X-Windows si apoi selectati optiunea 3. Save configuration & run configure

Daca nu primiti erori si compilarea merge pana la capat treaba este pe jumatate rezolvata. Rulati

./make ./make install

Acum aveti pachetul LIRC instalat.

Obs ! Atentie !!! Daemonul irxevent necesita pachetul libxfree86-devel altfel nu il veti avea disponibil dupa instalare.

Configurarea LIRC

Aspectele care trebuiesc avute in vedere sunt\r\n- pornirea automata a LIRC la startul sistemului\r\n- fisierul de configurare al telecomenzii (lircd.conf) - fisierul de intrare cu aplicatiile controlate (lircrc)

Pornirea automata la startul sistemului

O prima parte consta in introducerea in /etc/rc.d/rc.local a liniei

/usr/local/sbin/lircd (sau calea catre executabilul lircd, cel din distributie este in /usr/bin , dar acela se lanseaza din alta parte, respectiv MCC) Daca doriti sa folositi LIRC si pentru emularea miscarilor mouseului adaugati si o linie pentru lircmd pe care il veti regasi tot in /usr/local/sbin/ Mai este necesar sa porniti demonii irexec si irxevent. Puteti face asta printr-un script care sa se lanseze la startul sistemului functie de interfata grafica pe care o folositi ( de exemplu pentru KDE il introduceti in directorul /home/user/.kde/Autostart ). Un astfel de script puteti lua de aici. Irexec se ocupa cu executia comenzilor iar irxevent cu simularea apasarilor de taste.

Fisierul de configiurare al telecomenzii (lircd.conf)

Il gasiti in directorul /etc/lircd.conf . El poate fi creat sau luat de pe internet functie de tipul telecomenzii pe care o aveti. Cea de a doua varianta este de preferat. De asemenea pachetul LIRC contine foarte multe astfel de fisiere pentru diversele tipuri de telecomenzi de pe piata. In general posesorii de TV Tunere sigur vor gasi in pachet fisiere pentru telecomenzile lor. In esenta fisierul consta in asocierea de num e pentru butoanele de pe telecomanda functie de codurile pe care acestea le genereaza. Aceste coduri pot fi “citite” cu ajutorul comenzii irw din consola. Pe discul suplimentar numarul 1 scos de Mandrakenation pentru MDK 9.2 exista un pachet cu fisiere de configurare pentru un mare numar de telecomenzi lirc-remotes.0.6.6-1mdk.rpm . Fisierul de intrare cu aplicatii controlate (lircrc)

Acest fisier il gasiti in /home/user/.lircrc El este reaalizat de fiecare utilizator in parte functie de preferinte. Structura lui este destul de simpla si consta in asocierea de fuctii LIRC pentru butoanele de pe telecomanda (definite in lircd.conf)

Structura intrarilor au urmatoarea forma :

begin
prog = irexec sau irxevent functie de natura evenimentului
button = butonul de pe telecomanda conform lircd.conf care sa faca respectiva actiune
config = aplicatia sau combinatia detaste dorita
end

Exemple

Exemplul 1 : pentru alansa XMMS la apasarea unui buton al telecomenzii :

begin
prog = irexec
button = EPG
config = xmms&
end

Cum s-ar traduce : la apasarea butonului de pe telecomanda EPG (numit asa in lircd.conf) folosim demonul irexec (executa comenzi) pentru a executa comanda xmms (care duce la lansarea XMMS). ATENTIE !!! Daca nu urmati comanda de simbolul “&” pentru a trimite procesul in background nu veti mai putea rula o alta comanda cu ajutorul irexec

Exemplul 2 : modificarea volumului general al sistemului indiferent de aplicatia rulata. Folosim aumix (mixerul de sunet) care poate fi controlat prin comenzi din consola

begin
prog = irexec
button = Chan+Play
config = aumix -v +3&
repeat = 1
end
begin
prog = irexec
button = Chan-Stop
config = aumix -v -3&
repeat = 1
end

Cum se traduce : folosind irexec la apasarea unuia sau altuia dintre butoanele Chan+Play sau Chan+Stop ruleaza aumix -v +3 sau aumix -v -3 (creste sau scade volumul general cu 3 unitati). Daca doriti un control mai fin puteti selecta modificarea volumului din unitate in unitate, adica aumix -v +1 . Ultima linie repeat = 1 indica faptul ca daca butonul telecomenzii este tinut apasat comanda trebuie sa fie repetata, ceea ce duce la modificarea continua a volumului cat este tinut butonul respectiv apasat. Daca nu se precizeaza acest aspect, default, repeat este considerat 0 . Puteti introduce butoane si pentru modificarea tonului sau modificarea volumului diverselor canale.

Exemplul 3 : simularea unor apasari de taste specifice unei aplicatii. De obicei aplicatiile care se preteaza la controlul din telecomanda vin si cu suport lirc, care consta intr-o serie de comenzi ce permit modificarea diversilor parametrii. Daca acestea nu au asa ceva sau nu aveti chef sa stati sa cititi suplimentar puteti sa simulati apasari de taste specifice diverselor aplicatii. De exemplu, pentru XMMS apasarea tastei B duce la trecerea la urmatoarea melodie (corespunzatoare tastei next de pe player)

begin
prog = irxevent
button = Vol+FF
config = Key b XMMS
end

Cum se traduce : la apasarea butonului Vol+FF de pe telecomanda, folosind irxevent (simuleaza apasari de taste) pentru aplicatia numita XMMS simuleaza apasarea tastei b , ceea ce duce la trecerea la urmatoarea piesa. Si tot asa introduceti toate comenzile care va intereseaza pentru diversele aplicatii pe care doriti sa le controlati, fie ca este vorba de Xawtv, Mplayer sau XMMS sau folositi suportul LIRC al acestora.

Script pentru startul automat la boot

Mai jos, sunt liniile cu care puteti realiza un script care sa va lanseze automat la boot programul LIRC. Un script este un fisier text, pe care il puteti realiza in orice editor text si pe care il faceti apoi executabil cu comanda chmod +x numefisier. Pentru a-l lansa automat, studiati posibilitatile pe care vi le ofera fiecare mediu de lucru in parte. De remarcat ca trebuie sa lansati scriptul dupa ce utilizatorul se logheaza. De exemplu, pentru KDE trebuie sa il copiati in /home/user/.kde/Autostart.

#!/bin/sh
#
# script pentru startul automat al LIRC
killall irexec
killall irxevent
/usr/local/bin/irexec > /dev/null 2>&1 &
/usr/local/bin/irxevent > /dev/null 2>&1 &

Aplicatii conexe

XMMS-LIRC

Un plugin care va permite folosirea XMMS impreuna cu LIRC. Intrarile pentru el in fisierul .lircrc ar fi cam asa (trebuie sa inlocuiti parametrul button cu butoanele corespunzatoare existente pe telecomanda voastra, aici sun butoane de pe un Pinnacle)

begin
prog = irexec
button = EPG
config= xmms&
mode = xmms
flags = once
end

begin
prog = xmms
button = Power
config = QUIT
flags = mode
end

begin
prog = xmms
button = Play
config = PLAY
end
begin
prog = xmms
button = pause
config = PAUSE
end
begin
prog = xmms
button = Stop
config = STOP
end
begin
prog = xmms
button = Vol+FF
config = NEXT
end
begin
prog = xmms
button= Vol-Rew
config = PREV
end
begin
prog = xmms
button = Forward
config = FWD 3
repeat = 2
end
begin
prog = xmms
button = Rewind
config = BWD 3
repeat = 2
end
begin
prog = xmms
button = middle
config = SHUFFLE
end

XOSD

Permite afisarea pe ecran a diverselor functii pe care le executa pachetul LIRC. Vine cu un plugin pentru XMMS.

OSDSH

Pachet cu o serie de functii predefinite pentru afisarea pe ecran a volumului sau a orei, se bazeaza pe XOSD (cateodata incarca foarte mult X-ul asa ca aveti nevoie de un calculator rapid pentru a-l folosi).

KDE Control Center

Incepand cu KDE 3.4 la sectiunea Periferice aveti o unealta destinata setarii suportului LIRC pentru aplicatiile care fac parte din acest mediu de lucru, cum ar fi AmaroK.

Particularizare pentru un receptor artizanal

Pentru un receptor artizanal construit « in casa » dupa cum este si cazul celui de la www.telecomanda-pc.ro puteti folosi setarile de mai jos :

Pentru pachetul LIRC din distributia Mandriva Linux fisierul de configurare se gaseste in /etc/sysconfig/lircd

# Customized setings for lirc daemon
# Thehardware driver to use, run lircd --driver=? for a list
# DRIVER=UNCONFIGURED
DRIVER=default
# Hardware driver module to load
#HWMOD=UNCONFIGURED
HWMOD=lirc_dev
HWMOD=lirc_serial

#The device node that communicates with the IR device.
# if you are using lirc_serial, set DEVICE to /dev/ttyS[0-9]
# where 0-9 is the serial port your IR receiver is plugged
# with devfs enabled
#DEVICE=/dev/lirc/0
DEVICE=/dev/lirc/0
#DEVICE=/dev/lirc/serial

# without devfs 
#DEVICE=/dev/lirc
# Serial port for the receiver (for serial driver)
# COM1 (/dev/ttyS0)
COM_PORT=/dev/ttyS0
DRIVER_OPTS=\"irq=4 io=0x3f8\"

# COM2 (/dev/ttyS1)
#COM_PORT=/dev/ttyS1
#DRIVER_OPTS=\"irq=3 io=0x2f8\"
# COM3 (/dev/ttyS2)
#COM_PORT=/dev/ttyS2
#DRIVER_OPTS=\"irq=4 io=0x3e8
# COM4 (/dev/ttyS3)
#COM_PORT=/dev/ttyS3
#DRIVER_OPTS=\"irq=3 io=0x2e8\"[/i]

Setarile necesare sunt foarte simple si constau in

DRIVER=default
HWMOD=lirc_dev
HWMOD=lirc_serial

Deviceul creat se va regasi in /dev/lirc/0 pentru Mandriva 2006 . Pentru 2005LE si versiunile mai vechi probabil va fi /dev/lirc. De asemenea aveti grija ca portul serial sa fie corect mentionat si deci decomentati liniile din dreptul celui pe care conectati receptorul. Pe placile de baza moderne exista numai un port serial si se poate selecta de obicei din BIOS adresa acestui port asa ca nu aveti de ce sa intampinati probleme. In exemplul de mai sus este setat </code> COM_PORT=/dev/ttyS0 DRIVER_OPTS=„irq=4 io=0x3f8' </code>

Aceste optiuni pot fi introduse si in /etc/modprobe.conf in cazul in care nu folositi LIRC din distributie sau sunteti pe alta versiune de linux. Ele ar arata cam asa

alias char-major-61 lirc_serial
options lirc_serial irq=4 io=0x3f8

(de asemenea modificati adresa portului serial corespunzator) Pentru a verifica functionarea dispozitivului rulati comanda

mode2 -d /dev/lirc/0

Atentie ! lircd nu trebuie sa ruleze in background pentru ca sa functioneze mode2 ! Apasand butoanele telecomenzii veti obtine o serie de siruri de date pe ecran.Daca va apar sunteti pe drumul cel bun, mai aveti putin pana la terminarea configurarii. Urmeaza sa faceti setarea telecomenzii. Puteti folosi orice telecomanda care functioneaza pe 38k Hz, eventual chiar pe cea pe care o aveti la televizor. (mi s-a intamplat ca prima telecomanda pe care am cumparat-o pentru PC sa nu functioneze corect dar nu am inteles de ce, este vorba de un model numit Optimade la BlueTech, avantajos prin numarul de butoane). Exisa deja un mare numar de fisiere de configurare online pe www.lirc.org/remotes sau in pachetul lirc-remotes din distributie. Este posibil insa ca fisierul car e va intereseaza sa nu se regaseasca acolo si atunci trebuie sa il creati. Veti folosi pentru asta functia irrecord . Ca sa o porniti folositi

irrecord -d /dev/lirc/0 /calecatre/numefisier

si urmati instructiunile. Acest fisier va deveni lircd.conf Inlocuiti in linia de mai sus /dev/lirc/0 cu /dev/lirc daca este cazul dupa cum am precizat mai sus.

Mai trebuie spus ca suportul pentru LIRC in Mandriva Linux a fost mereu plin de probleme si 2006 nu face nici el exceptie. Trebuie sa treceti pe kernelul multimedia pentru a functiona corect, deoarece in cel oficial nu functioneaza. Pentru a rezolva problema pe 2006, descarcati pachetul LIRC pe care il compilati ca mai sus si apoi inlocuiti modulele originale din /lib/modules/2.6.12-12mdk/kernel/3rdparty/lirc/ cu cele noi noi create in /lib/modules/2.6.12-12mdk/misc/ dupa ce le arhivati in format gz in prealabil. La compilare selectati optiunile With transmiter diode si Software generated carrier.

instalarea_si_configurarea_lirc.txt · Ultima modificare: 2008/05/31 20:10 (editare externă)