Unelte utilizator

Unelte site


instalarea_driverelor_pentru_placi_grafice_cu_chipset_nvidia

–adyx 19/04/2005

Consideratii

Driverele pentru placi grafice cu chipset NVIDIA cu care vin distributiile nu ofera in general performanta celor de la producator si de aceea, daca vreti sa beneficiati de intreaga putere a placii grafice pentru jocuri sau modelare 3D in Linux ar fi recomandata schimbarea lor. Mai trebuie spus ca driverele oferite de NVIDIA nu sunt open-source si de aici si diferentele care apar intre cele ale producatorului si cele de pe CD-urile distributiilor Linux. Driverele se descarca de la adresa http://www.nvidia.com/object/linux.html Este un singur driver pentru toate chipseturile, asa ca indiferent de modelul placii aveti nevoie de acelasi fisier. Sunt suportate toate versiunile, incepand cu TNT si terminand cu GeForce. Driverul vine sub forma unui fisier binar.

Teoria

Mai intai : Instalati de pe CD-urile distributiei sursele kernelului ! Cautati pe CD-uri pachetul kernel-sources si il instalati cu rpmdrake sau din consola folositi ca root comanda

urpmi kernel-sources

Dupa instalarea surselor, trebuie sa opriti serverul grafic. Acesta se poate face foarte usor astfel. Porniti un nou terminal folosind comanda Ctrl+Alt+F1, va logati ca root si apoi rulati comanda

init 3

Apasati apoi un Ctrl+c apoi pentru a va intoarce la linia de comanda. Fie din consola prin succesiunea

cd calecatredriver
./numedriver

fie din Midnight Commander executand Enter pe fisier, treceti la instalarea driverelor. Urmati meniul si dupa ce instalarea este gata mai aveti de facut o mica modificare. Cu un editor, sau din Midnight Commander apasand F4 pe fisierul respectiv, editati /etc/X11/XF86Config-4 , astfel incat la optiunea Driver ”nv” sa aveti Driver ”nvidia”. De remarcat ca odata cu MDK 10.0, Xfree86 a fost inlocuit cu X.org si ca urmare trebuie sa editati /etc/X11/xorg.conf in aceeasi maniera, inlocuind “nv” cu “nvidia”. Acesta modificare fiind facuta, instalarea driverelor este terminata, si tot ce va ramane de facut este sa reporniti serverul grafic. Acesta se face cu comanda

init 5

Daca va apare logoul NVIDIA pe un fundal alb, ati reusit, aveti instalate driverele accelerate pentru linux. Dupa instalare, veti avea acces la un utilitar, pe care il puteti lansa cu comanda nvidia-settings si care va permite sa modificati o serie de parametrii ai placii, asemanator oarecum cu interfata driverului de Windows, dar mult mai sumar.

Aplicatii conexe

NVClock

Este un utilitar destinat overclockarii placilor Nvidia. Il puteti descarca de la http://www.linuxhardware.org/nvclock/ Il puteti folosi atat in linie de comanda cat si cu interfata grafica. Este un “must have” pentru gameri.

YANC

Obs ! Invechit !

Un utilitar care ar fi putut sa devina mai puternic decat NVClock, dar a carui dezvoltare stagneaza de foarte multa vreme.Este destinat modificarilor diversilor parametrii de functionare ai placilor Nvidia. Daca aveti NVClock instalat il detecteaza si il integreaza ca facilitate suplimentara. Adresa de unde poate fi luat este http://yanc.sourceforge.net. Am mentionat acest utlitar doar cu titlu informativ si nu recomand utilizarea lui pana cand nu se reia procesul de dezvoltare.

instalarea_driverelor_pentru_placi_grafice_cu_chipset_nvidia.txt · Ultima modificare: 2008/05/31 20:10 (editare externă)