Unelte utilizator

Unelte site


ghid_instalare_mandriva_2007

– realizat si publicat cu acordul lui Syl - 03/10/2006

Am asteptat release-ul asta de ceva timp. Imi place noul lor ciclu de dezvoltare. Un distro pe an. Adica stabilitate mai mare, stress putin, nu multa mediatizare.. e parca mai „underground“.

Mi-am inceput experienta cu Mandriva in urma cu vreo 4 ani cu Mandrake 8.2 care este unanim acceptata ca fiind cel mai bun release EVER al lor. Mandriva LE 2005 cred ca merita locul 2. In cateva luni vom putea sa spunem daca 2007 urca undeva pe podium.

Voi incerca sa subliniez in cele ce urmeaza de ce am ales Mandriva si sa va arat ce stie sa faca putin mediatizatul (in comparatie cu yum sau apt-get) urpmi.

Acest release vine cu si mai multe pachete decat cele de dinainte. A se vedea acest tabel. De asemenea, trebuie tinut cont si de Penguin Liberation Front care aduce pachete gen valknut, driver-e nVidia, realplayer (deci pachete necompatibile GPL sau care nu pot fi incluse in mirror-urile oficiale).

Imediat ce a aparut (in noaptea dinspre 2 spre 3 octombrie 2006) m-am apucat sa il instalez. Am recurs la un netinstall (folosind boot.iso si mirror-ul Evolva; a se vedea acest tutorial).

Pozele cu data in partea drepta jos imi stau marturie (sunt facute cu un Sony Ericsson K750, noaptea).

2007_pic1.jpg

Dupa incarcarea installer-ului am dat ochii cu interfata Ia Ora, versiunea pt GTK. Se observa culoarea scrollbar-urilor si mai ales progressbar-urile (care arata fantastic). Butoanele sunt la fel ca si la Galaxy. Cel putin asa mi se pare mie.

Selectarea limbii:

2007_pic2.jpg

La 2006.0, daca alegi romana aici, installer-ul crash-uieste. Nu am testat cu 2007.

License agreement, pt cei care au timp si chef:

2007_pic3.jpg

Voi sterge un Kubuntu:

2007_pic4.jpg

Nivelul Standard de securitate e excelent pentru Desktop. Da voie unui utilizator obisnuit sa inchida calculatorul si sa scrie pe partitiile de windows:

2007_pic5.jpg

La partitionare, prefer Custom. Mai ales ca am date de salvat:

2007_pic6.jpg

Cel mai bun utilitar grafic de partitionare e alaturi de noi. Oricat de novice si oricat de guru esti, el te ajuta. Butoanele More si Toggle to expert mode abunda prin Mandriva. Ele feresc pe cei nepriceputi de optiuni mai delicate, de finete in care se pot pierde. Aici, prin apasarea lor, puteti crea RAID-uri, LVM-uri, etc…

Schema mea de partitionare:

512 Mb Swap + 5 Gb / (ext3) + restul (~70 Gb, ext3) /home. Avand datele toate in /home, pot schimba/updata distributia oricand, desktop-ul meu si datele mele ramanand „constante“.

2007_pic7.jpg

Formatez si verific integritatea /-ului. /home ramane intacta:

2007_pic8.jpg

2007_pic9.jpg

urpmi-ul incarca lista de pachete. Dureaza in functie de viteza conexiunii. Se incarca mediile main si contrib (care in 2007 include si mediul jpackage):

2007_pic10.jpg

Marea selectie de pachete o facem pe categorii. Observati ca bifez si selectarea individuala a pachetelor:

2007_pic11.jpg

La selectarea individuala avem parte de un control mai fin asupra a ceea ce vrem sa instalam:

2007_pic12.jpg

Dependintele sunt rezolvate instantaneu (chestia asta conteaza!).

Installerul este prudent, si presupune ca utilizatorul nu stie intotdeauna ce face. Fiecare port deschis e o gaura de securitate, nu? Daca tot vrei sa instalezi server-ele astea, vezi sa dormi si cu un cutit sub perna, just in case:

2007_pic13.jpg

Ziceam ceva de progressbar-uri… Cum progressbar-urile nu pot sa ne retina atentia, Mandriva ne serveste si ceva reclama:

2007_pic14.jpg

2007_pic15.jpg

Si m-am dus sa dorm… Dimineata cand m-am trezit, instalarea se terminase. Incepe configurarea, prin setarea parolei de root:

2007_pic16.jpg

Tux-ul ciufulit in stil Mandriva e avatarul meu favorit intotdeauna:

2007_pic17.jpg

Autologin-ul e foarte comod! Am ales KDE. O optiune noua in 2007 este desktop-ul 3D prezent si el in lista cu mediile desktop pt autologin.

2007_pic18.jpg

Control foarte bun asupra boot loader-ului. Recomand instalarea pe MBR. Va detecta windows-ul (daca exista) si il va adauga ca optiune la bootare:

2007_pic19.jpg

Configurarile continua. Fiecare buton deschide un scurt wizard. La Graphical Interface se remarca eye-candy-urile (acadelele pentru ochi ): optiunea de activare a Composite-ului (pt transparenta) in X.Org si mult mediatizatul drak3d (prezentat ca principala atractie la 2007) care calculeaza foarte bine si instaleaza desktop-ul 3D corespunzator hardware-ului tau: AIGLX sau Xgl. De asemenea, exista interfata de configurare si pentru compiz. Performantele 3D-ului se ridica mult peste ce-am vazut in Kororaa, SUSE 10.1 sau Kubuntu ca stabilitate si viteza:

2007_pic20.jpg

Ultimul pas: instalarea update-urilor. Evident mi-a zis ca totul e la zi.

2007_pic21.jpg

Fecilitari! (nu, nu am gresit.. asa am vrut sa scriu )

2007_pic22.jpg

Acum vine de fapt atractia principala la 2007: pinit (parallel init). Acest „sistem“ permitea o bootare foarte rapida a sistemului. Este stiut ca Mandriva face eforturi mari pentru a fi „rapida“. Ei optimizeaza foarte mult KDE-ul (Laurent Montel, developer KDE4/Mandriva, cel care a participat la optimizarea KDE-ului in 2007, a primit premiul juriului la aKademy 2006 pentru munca depusa la KDE 4; sa nu uitam ca, mai nou, Sebastian Trüg lucreaza pentru Mandriva), dar lucreaza si in alte „domenii“. 2007 e cu mult mai rapid decat 2006 (care e mai rapid decat SUSE sau Kubuntu, mai ales la bootare).

Deci, dupa o bootare fulger, suntem intampinati cu un wizard stil chestionar:

2007_pic23.jpg

Splash-ul de la KDE e ultimul ecran „pozat“. O sa revin cu ecrane „impuscate“ (copyright MandrivaUsers.ro :-)):

2007_pic24.jpg

What next? Cum se zice…

Ei bine, setam urpmi-ul. Am observat ca nu a aparut inca 2007 pe EasyUrpmi, dar putem folosi site-ul lui Cristian Gherman: http://urpmi.mandrivausers.ro/urpmi.php

Setarea urpmi-ului e foarte simpla, chiar mai simpla cand se face din consola. Nu presupune editarea nici unui fisier si nici cautarea de mirror-uri cu google. Totul e foarte simplu si se rezolva in 2-3 pasi:

- facem curat:

urpmi.removemedia -a

- adaugam cate un mediu/repository. De exemplu:

urpmi.addmedia main-2007 http://mirrors.evolva.ro/mandriva/official/2007.0/i586/media/main/release with media_info/synthesis.hdlist.cz

urpmi.addmedia contrib-2007 http://mirrors.evolva.ro/mandriva/official/2007.0/i586/media/contrib/release with media_info/synthesis.hdlist.cz

urpmi.addmedia --update update http://mirrors.evolva.ro/mandriva/official/updates/2007.0/i586/media/main/updates with media_info/synthesis.hdlist.cz

urpmi.addmedia plf-free-2007 ftp://ftp.gts.lug.ro/plf/mandriva/2007.0/free/release/binary/i586 with hdlist.cz

urpmi.addmedia plf-nonfree-2007 ftp://ftp.gts.lug.ro/plf/mandriva/2007.0/non-free/release/binary/i586 with hdlist.cz

Conform unui tabel (vedeti linkul mai sus), numai mediile main si contrib au peste 13.000 de pachete! Va vor lipsi doar FlashPlayer, Acrobat Reader 7 si, eventual, VMware Player. Dar acestea le gasiti in 5 minute pe site-urile oficiale.

Pentru a „optimiza“ urpmi-ul, vedeti Mandriva Control Center. Activati update-ul de pe toate medille (momentan el functioneaza numai de pe mediul update: a se vedea optiunea –update), schimbati curl cu wget (daca doriti), si vedeti cum arata noul rpmdrake. Daca alegeti consola, atunci instalarea de pachete se face cu:

urpmi aplicatie

Dezinstalarea cu:

urpme aplicatie

Cautarea cu:

urpmq [-yi] aplicatie

Fara optiunea -y cautarea e mai stricta. Optiunea -i va da informatii mai detaliate.
Update-ul mediilor se face cu:

urpmi.update -a

Iar a distributiei (fara kernel):

urpmi --auto-select

Instalarea/Updatarea kernelului se face explicit (se seteaza inclusiv boot-loaderul):

urpmi kernel

Inca o data, dependintele sunt satisfacute instantaneu, pachete sunt descarcate, instalare si sterse continuu (nu ca la apt-get/yum care descarca toate pachetele, apoi le instaleaza, apoi le sterg). Consumul de resurse e mai scazut decat la yum. De asemenea, urpmi poate instala si pachete locale, poate alege pt un pachet mirror-ul potrivit (daca este prezent pe mai multe), are optiune de resume si download-only, poate instala pachete in retele intregi de calculatoare cu Mandriva (urpmi-parallel), etc.

Mandriva 2007 vine cu o Errata destul de mare. Daca aveti ceva probleme, e bine sa dati o tura pe acolo. Sunt prezentate bug-urile si workaround-urile, eventual si update-ul care rezolva definitiv problema.

Syl

ghid_instalare_mandriva_2007.txt · Ultima modificare: 2008/05/31 20:10 (editare externă)