Unelte utilizator

Unelte site


fluxbox_-_pe_drumul_cel_bun

Diferențe

Aceasta arată diferențele dintre revziile selectate și versiunea curentă a paginii.

Link către această vizualizare comparativă

fluxbox_-_pe_drumul_cel_bun [2008/05/31 20:10] (curent)
Linia 1: Linia 1:
 +În zilele noastre calculatoarele sunt destul de rapide, şi mai toate sistemele pot rula decent un KDE sau GNOME. Vine însă o vreme în viaţa fiecărui utilizator de Linux când simte nevoia să renunţe la o interfaţă grafică încărcată şi să treacă pe ceva mai "​uşor"​. Asta, cum spuneam, vine nu din lipsa de resurse ci din nevoie de simplitate. Când mi-a venit şi mie vremea am ales [[http://​fluxbox.sourceforge.net/​|Fluxbox]],​ deoarece oferea tot ceea ce îşi poate dori un utilizator de la o interfaţă grafică fără a solicita resurse. Acest manager de ferestre se bazează pe BlackBox, un alt window manager, dar vine şi aduce faţă de acesta o serie de funcţionalităţi şi instrumente noi. Vă oferă în primul rând un instrument de configurare numit [[http://​devaux.fabien.free.fr/​flux/​|FluxConf]],​ apoi are posibilitatea de a afişa iconuri folosind aplicaţia [[http://​fluxbox.sourceforge.net/​fbdesk/​|fbDesk]] (funcţionalitate pe care cei de la Blackbox au declarat că nu o vor include niciodată). Backgroundul poate fi schimbat cu aplicatia ''​fbsetbg''​ şi de asemenea există un pager foarte arătos numit [[http://​fluxbox.sourceforge.net/​fbpager/​|FbPager]] alături de alte utilităţi despre care puteţi citi mai multe pe situl oficial. În completare, în rândul utilizatorilor pasionaţi s-au răspândit şi alte aplicaţii cum ar fi [[http://​torsmo.sourceforge.net/​|Torsmo]],​ un monitor de sistem nelipsit de pe desktopurile pasionaţilor.
  
 +Ultima versiune stabilă de Fluxbox este destul de veche şi nu mai este menţinută,​ efortul dezvoltatorilor concentrându-se pe versiunile de dezvoltare care marchează calea catre v1.0. Puteţi instala şi folosi o astfel de versiune de dezvoltare pentru Mandriva din mediul contrib al distribuţiei unde este nelipsită. Ce vă oferă o versiune modernă de [[http://​fluxbox.sourceforge.net/​|Fluxbox]]:​ taburi pentru ferestre, suport KDE, icon bar, transparenţă,​ iconuri în meniu, colţuri rotunjite ale ferestrelor etc.
 +
 +Una dintre funcţiile cele mai spectaculoase este tabul de ferestre. Acesta vă permite ca printr-o simplă mişcare de mouse să introduceţi două aplicaţii în aceeaşi fereastră pentru economie de spaţiu. Veţi putea apoi comuta între ele prin nişte taburi aflate în partea superioară a ferestrei.
 +Sper că acest text vă va stârni interesul pentru acest manager de ferestre iar [[http://​fluxbox.sourceforge.net/​screenshots-dev.php|screenshot-urile]] acestea vă vor convinge să îl încercaţi.
 +
 +Vor urma completări cu setări ale managerului de ferestre...
 +
 + --- //[[adyx]] 2005/​04/​26//​
fluxbox_-_pe_drumul_cel_bun.txt · Ultima modificare: 2008/05/31 20:10 (editare externă)