Unelte utilizator

Unelte site


fluxbox_-_pe_drumul_cel_bun

În zilele noastre calculatoarele sunt destul de rapide, şi mai toate sistemele pot rula decent un KDE sau GNOME. Vine însă o vreme în viaţa fiecărui utilizator de Linux când simte nevoia să renunţe la o interfaţă grafică încărcată şi să treacă pe ceva mai „uşor“. Asta, cum spuneam, vine nu din lipsa de resurse ci din nevoie de simplitate. Când mi-a venit şi mie vremea am ales Fluxbox, deoarece oferea tot ceea ce îşi poate dori un utilizator de la o interfaţă grafică fără a solicita resurse. Acest manager de ferestre se bazează pe BlackBox, un alt window manager, dar vine şi aduce faţă de acesta o serie de funcţionalităţi şi instrumente noi. Vă oferă în primul rând un instrument de configurare numit FluxConf, apoi are posibilitatea de a afişa iconuri folosind aplicaţia fbDesk (funcţionalitate pe care cei de la Blackbox au declarat că nu o vor include niciodată). Backgroundul poate fi schimbat cu aplicatia fbsetbg şi de asemenea există un pager foarte arătos numit FbPager alături de alte utilităţi despre care puteţi citi mai multe pe situl oficial. În completare, în rândul utilizatorilor pasionaţi s-au răspândit şi alte aplicaţii cum ar fi Torsmo, un monitor de sistem nelipsit de pe desktopurile pasionaţilor.

Ultima versiune stabilă de Fluxbox este destul de veche şi nu mai este menţinută, efortul dezvoltatorilor concentrându-se pe versiunile de dezvoltare care marchează calea catre v1.0. Puteţi instala şi folosi o astfel de versiune de dezvoltare pentru Mandriva din mediul contrib al distribuţiei unde este nelipsită. Ce vă oferă o versiune modernă de Fluxbox: taburi pentru ferestre, suport KDE, icon bar, transparenţă, iconuri în meniu, colţuri rotunjite ale ferestrelor etc.

Una dintre funcţiile cele mai spectaculoase este tabul de ferestre. Acesta vă permite ca printr-o simplă mişcare de mouse să introduceţi două aplicaţii în aceeaşi fereastră pentru economie de spaţiu. Veţi putea apoi comuta între ele prin nişte taburi aflate în partea superioară a ferestrei. Sper că acest text vă va stârni interesul pentru acest manager de ferestre iar screenshot-urile acestea vă vor convinge să îl încercaţi.

Vor urma completări cu setări ale managerului de ferestre…

adyx 2005/04/26

fluxbox_-_pe_drumul_cel_bun.txt · Ultima modificare: 2008/05/31 20:10 (editare externă)