–adyx 20/04/2005
Utilitarul checkinstall este foarte folositor si poate pune ordine in calculatorul fiecaruia, permitand instalarea si dezinstalarea aplicatiilor din surse mult mai eficient, transformandu-le pe acestea in rpm-uri. In general el vine cu distributia Mandrake, asa ca tot ce aveti de facut pentru inceput este sa il instalati de pe CD-uri (pentru MDK 9.1 trebuie descarcat de pe internet).Daca ai sistemul instalat de mult timp, este posibil sa nu mai stii toate programele pe care le-ai instalat cu make install si de asemenea este posibil sa nu mai ai sursele din care l-ai instalat sau programul sa nu permita dezinstalarea cu make uninstall. Checkinstall il puteti gasi pe cd-uri pentru distributii mai vechi(8.2 9.0), iar pentru 9.1 il puteti lua de aici in format rpm sau surse . Aveti nevoie atat de pachetul respectiv cat si de librariile (libcheckinstall).
Sa presupunem ca aveti sursele unui program pe care doriti sa compilati. Nu se schimba nimic din modul de instalare
./configure ./make
pana cand ajungeti la comanda
./make install
Aici, daca aveti checkinstall puteti inlocui make install cu checkinstall si apoi urmati meniul.
In felul acesta aveti pachetul compilat si instalat pentru sistemul vostru, din surse, dar in format rpm. Il puteti dezinstala/instala folosind managerele de pachete.
Sa presupunem ca vrem sa compilam pachetul Gqradio. Dupa ce am dezarhivat sursele si am dat comenzile
./configure ./make
avem programul pregatit pentru instalare.
Rulam ca root comanda
./checkinstall
screenshot primul meniu
mai departe urmam meniurile care apar, solicitand diverse optiuni. Primul solicita crearea unui director pentru documentatie (este la latitudinea vostra daca il doriti sau nu).
screenshot al doilea meniu
va solicita sa selectati tipul de pachet pe care doriti sa il faceti. Daca aveti Mandrake(Red Hat, Suse) selectati R (rpm)
screenshot al treilea meniu
va solicita un nume pentru pachetul respectiv. Introduceti numele si apasati Enter de doua ori.
screenshot al patrulea meniu
va prezinta lista optiunilor pe care le-ati selectat, oferindu-va posibilitatea sa modificati pe oricare dintre ele. Daca apasati Enter, fara sa alegeti nimic, va incepe constructia pachetului, care apoi va fi si instalat.
screenshot final
Dupa cum vedeti, puteti lua pachetul respectiv din
/usr/src/RPM/RPMS/
Il puteti copia intr-o anumita locatie si il puteti folosi oricand, sursele din care l-ati creat putand fi sterse.