Unelte utilizator

Unelte site


despre_linux

Despre linux

1. Consideratii

Ideea acestui text am preluat-o dela un utilizator incepator care isi dorea un document unde sa descrie pe intelesul unui nou venit universul Linux. Privind inapoi la momentul cand am inceput sa folosesc acest sistem de operare, l-am inteles perfect si m-am gandit sa incerc scrierea acestui text. Subiectul este vast si probabil ca descrierea tuturor aspectelor necesita multe pagini. Il vom considera deci mereu un document care necesita completari…

2. Teoria

Pentru inceput ar trebui spus ca Linux este un sistem de operare. Pare o fraza banala, dar pentru un utilizator obisnuit sa foloseasca numai Microsoft Windows este binevenita. Probabil ca pentru multi acesta este primul pas spre lumea Linux, si anume constientizarea ca pe un PC poti rula si alt sistem de operare decat Windows. Este greu sa te rupi de un mediu cunoscut perfect si sa incepi descoperirea si invatarea unuia nou, dar aici intervine al doilea pas pe care trebuie sa il faca utilizatorul si anume sa accepte si sa se adapteze usor la medii de lucru diferite. Nu e chiar asa greu precum suna. O sa intelegeti in timp ce vreau sa spun.

Daca iei un utilizator de Windows si il asezi in fata unui mediu de lucru (interfata) pe care nu a mai vazut-o sau folosit se va descurca mai greu decat un user de Linux care are deja bine definita ideea de mediu de lucru diferit si care probabil va trece cu nonsalanta la explorarea lui. In timp, functie si de felul vostru de a fi, probabil o sa incepeti sa apreciati mai mult diferentele decat asemanarile intre aplicatii. Cu cele doua « skilluri » de mai sus in minte sa trecem mai departe.

3. Despre Linux

3.1 Alegerea unei distributii

Inainte de toate vei afla ca Linux poate fi « de mai multe feluri » (flavors in engleza). Aceasta este o consecinta fireasca a diversitatii utilizatorilor. Aceste feluri ale linuxului le vom numi mai departe distributii , sau in limbaj « de net » distrouri.

O distributie linux este in fapt un sistem de operare instalabil, sau care poate rula de e un anumit mediu (disketa, CD) si care consta dintr-o colectie de programe insotite de un kernel linux. Cum spuneam mai sus diversitatea distributiilor (sunt peste 100) este data de diversitatea utilizatorilor si a dorintelor acestora. Fiecare dintre ele urmeaza ceea ce am putea numi o « filozofie a distributiei ». Este un termen putin cam pretentios, dar incerc prin el sa descriu tendintele si trasaturile caracteristice ale unei distributii. Asta este partea frumoasa la linux, si anume ca iti poti alege un sistem de operare mulat pe felul tau de a utiliza PC-ul ba chiar mai mult, pe felul tau de a fi. O clasificare a distributiilor ar fi foarte laborioasa, ele pot fi usor sau dificil de folosit, pentru incepatori sau pentru avansati, pot fi pe unul sau mai multe discuri, pot rula de pe o disketa sau de pe un dispozitiv USB, poate fi o distributie produsa de o companie sau de un grup de pasionati, poate fi instalabila sau poate rula live (direct de pe un CD bootabil), si am putea continua asa la nesfarsit.

Dincolo de frumusetea fenomenului insa, ca incepator, trebuie sa alegi una dintre aceste distrouri si aici avantajul se transforma in dezavataj, generand eterna intrebare « Ce distributie sa aleg ? » culminand cu discutii interminabile care sfarsesc prin a enerva utilizatorii avansati. Un raspuns bun la acesta intrebare este : Incepe cu distributia de care poti face rost cel mai usor. Fie ca este de la o revista de profil, descarcata din reteaua de cartier sau imprumutata de la cineva, poti incepe cu orice distributie reusesti sa gasesti. Nu-ti face probleme, daca va fi sa devii un utilizator de linux iti vei gasi singur in timp drumul catre distributia ta. In timp vei intra probabil in comunitatea unui astfel de distro si vei afla ce sunt distrowar-urile sau discutiile in contradictoriu dintre membrii diverselor comunitati care sunt de obicei starnite de acesta banala intrebare «Ce linux sa aleg ?» sau « Care distributie este mai buna ? ». Ca o completare ar mai trebui spus ca exista si o serie de distributii considerate a fi « pentru incepatori » iar dintre ele fac parte doua in mod special numite Mandriva si Suse care se remarca prin orientarea catre incepatori si integrarea unor unelte grafice de configurare. De asemenea folosirea unei distributii care ruleaza de pe CD poate constitui un inceput bun.

O pagina utila pentru un incepator care are dificultati in a alege distributia ar fi http://www.zegeniestudios.net/ldc/ . Aici, dupa parcurgerea unor pasi, un utilizator poate primi informatii in legatura cu distributia care ar putea fi cea mai potrivita pentru el.

3.2 Instalarea

Instalarea unei distributii este un alt subiect fierbinte. Iarasi sfaturile pot fi multe si pot crea confuzie. Una dintre greselile care se fac pe forumuri in general este aceea ca unii useri dau sfaturi criptice sau mult prea avansate inceptorilor. Daca vrei sa instalezi linux, lasa un spatiu liber la sfarsitul HDD-ului pe care doresti sa realizezi instalarea pe care il vei putea apoi sa il imparti cum doresti. In principiu, minim, linux are nevoie de doua partitii. Una de swap si una in care se va instala sistemul. Veti vedea in timp ca structura de fisiere din linux va poate permite sa aveti mai multe partitii pe care sa instalati sistemul. Folosirea mai multor partitii nu este un model tocmai viabil pentru un incepator, dar isi are avantajele sale. Deci pentru inceput mergeti pe ideea de a folosi doua partitii, una pentru swap de 700MB - 1GB si una dedicata instalarii de 10 - 15GB ar constitui niste valori acoperitoare.

3.3 Aspectul grafic

Linux spre deosebire de alte OS-uri poate arata si se poate comporta in mai multe feluri. Puteti sa va imaginati aceste feluri in care arata ca niste masti. Linux fiind derivat din Unix a fost la inceput un sistem fara interfata grafica si care rula intr-o consola asemanator cu DOS. In timp a fost creat un server grafic, ceea ce in limbaj de net (si nu numai) se numeste X. Acest X existand, diversi utilizatori au inceput sa construiasca pe el medii grafice. Astfel au aparut KDE, GNOME, Enlightenment, Window Maker, XFCE, Blackbox, Fluxbox, IceWM. Veti vedea in timp ca unele dintre acestea sunt medii de lucru si altele sunt doar manageri de ferestre, unele sunt extrem de usor de folosit iar altele sunt mai aride, si presupun mai multe cunostinte pentru a indeplini sarcini specifice. Cee mai cunoscute medii de lucru sunt KDE si GNOME. Ele se numesc medii de lucru deoarece vin insotite de o suita de aplicatii care impreuna se doresc a contitui un spatiu in care utilizatorul poate indeplini mare parte din activitatile pentru care foloseste PC-ul de la auditia unui fisier audio si pana la editarea unui document sau scrierea unui DVD. Este destul de usor de inteles acum ca o interfata cu mai multe functii si optiuni, care mai arata si bine consuma multe resurse pe cand una usoara, care de exemplu are doar meniuri consuma mai putin. Acesta este un lucru excelent deoarece puteti adapta interfata la resursele hardware de care dispuneti. Daca aveti un PC rapid, puteti rula KDE, care este mediul cel mai complex, pe cand daca aveti un Pentium II - III probabil IceWM va fi un mediu care se va misca acceptabil.

3.4 Sistemul de fisiere

Structura de fisiere a linuxului da iarasi mari batai de cap. Daca pe Windows treburile sunt cat de cat clare, pe Linux la prima vedere sistemul pare ca este o problema fara solutii. Unde sunt partitiile, unde sunt programele, ce reprezinta toate acele directoare cu nume ciudate ?

Fiind un sistem derivat din UNIX, se remarca doua caracterisistici specifice : - este un sistem numit “ierarhic”. Exista o singura “radacina” din care pleaca toate directoarele si care este intotdeauna montata. Sau mai pe scurt, in Linux nu exista ceea ce pe Windows se numesc “drives” (discurile sistemului). Daca aveti mai multe HDD-uri sau partitii pe acelasi disc nu vor aparea distinct ci vor fi montate (integrate) in sistem.

- are o structura bazata pe functia fisierelor, nu subordonata programelor Nu veti gasi pentru programele instalate directoare specifice. Componentele unui program sunt raspandite in sistem functie de rolul lor (librariile intr-un director de librarii sau executabilele intr-un director de executabile).

Detalii despre acest subiect gasiti in Ghidul Mandriva

3.5 Instalarea de programe

O alta discutie aprinsa se poarta in jurul intrebarii „Cum se instaleaza un program ?” . In primul rand pentru a clarifica lucrurile trebuie sa stim ce este acela un program. Pe Windows de obicei programele vin in forma binara, adica intr-o forma care nu poate fi „inteleasa” decat de computer si gata de rulare. Initial insa ele au fost compuse din linii de text care reprezentau programul propriu-zis, scris de un programator. Procedeul prin care se ajunge la aceste binare se numeste compilare. Fiind un sistem open-source, in general veti avea disponibile sursele programelor pe care le puteti compila si obtine forma binara. Poate parea la inceput o chestiune laborioasa si fara sens, dar in felul acesta puteti obtine programe mulate perfect pe sistemul pe care il rulati. Pentru a usura unca utilizatorilor insa, distributiile au dezvoltat diverse sisteme de impachetare ale unui program astfel incat sa poata fi instalat si administrat fara a mai fi necesara compilarea. Un prim astfel de sistem si cel mai cunoscut este RPM (Red Hat Package Manager). Alternativ, diverse distributii au creat sisteme similare de impachetare si de management al acestor programe. Ca inceptor, daca folositi o distributie bazata pe pachete instalarea este de obicei simpla si nu pune probleme. Se face de cele mai multe ori din interfata grafica. Trebuie remarcat ca atunci cand vine vorba de linux, Internetul joaca un rol extrem de important iar in cazul acesta el se remarca prin depozitele de pachete online. Multe distributii, dincolo de programele distribuite pe CD-uri ofera si medii online care contin mii de pachete compilate pentru respectiva versiune de linux. Folosind programele specifice de instalare utilizatorul poate avea acces instantaneu la ele, acestea fiind apoi descarcate si instalate automat de sistem. Singura problema consta deci in definirea acestor medii care difera ca metoda si locatie de la distro la distro si pentru care puteti primi suport din partea comunitatilor online. Deci, Intrebati !

4. Sfaturi suplimentare

Pentru a ajunge la un nivel acceptabil de cunoastere a acestui sistem de operare trebuie sa respectati cateva reguli de baza. Prima ar fi sa cititi documentatia care insoteste distributia. Marele avantaj al linuxului ar fi legat de faptul ca utilizatorii se ajuta intre ei si de aici rezulta o alta conditie a invatarii si anume aceea de a apela la siturile dedicate. Aici veti gasi documentatie, tutoriale si liste de discutii pe care mai mult ca sigur subiectul care te preocupa a mai fost discutat. Nu lipsit de importanta este un alt sfat Gandeste ! Incerca sa te obisnuiesti ca inainte sa consideri problema pe care ai intalnit-o o tragedie sa stai sa te gandesti la mecanismul prin care ar fi putut fi produsa. Exista si situatii in care rezolvarile se afla in maruntaiele sistemului si ai nevoie de un sfat criptic dar de cele mai multe ori rezolvarile sunt mai degraba de natura logica si sunt la indemana oricui. Pe locul trei dar de importanta vitala sta folosirea motoarelor de cautare online. Internetul este in cazul linuxului „cel care le stie pe toate”. De aici ar mai rezulta o alta regula marunta dar esentiala: problemele pe linux nu apar peste noapte. Daca te lovesti de o chestiune si ea are o explicatie reala, atunci sigur vei ai gasi pe Internet si alti utilizatori care s-au lovit de ea. Daca nu o gasesti atunci poti sa stii fie ca este ceva particularizat pe sistemul tau fie ca este posibil sa o fi provocat singur. Verifica discurile inainte de a trece la instalare! Este o chestiune simpla si de bun simt si se face cu ajutorul functiei md5sum comparand apoi rezultatul cu cel postat pe serverele dedicate. Eviti astfel sa iti bati capul cu tot felul de probleme care nu exista si sunt generate de niste imagini cu erori.

www.mandrivausers.ro

despre_linux.txt · Ultima modificare: 2008/05/31 20:10 (editare externă)