Unelte utilizator

Unelte site


compilarea_mplayer_cu_interfata_grafica_si_osd

– adyx 20/04/2005

Consideratii

Mplayer este un player de fisiere video care a cunoscut o dezvoltare impresionanta in ultima perioada. Calitatea lui, data de exigenta echipei care lucreaza la el, si ritmul sustinut de dezvoltare au facut din el unul dintre cele mai cerute softuri de linux. Inainte de toate trebuie spus ca lista de optiuni pe care o pune la dispozitia userului este impresionanta, incluzand si optiuni de codare a fisierelor video sau de vizualizare a DVD-urilor. Ce va trebuie:

  • Mplayer surse, ultima versiune.
  • Skinuri de pe siteul oficial.
  • Fonturi pentru subtitrari si OSD, pachet care contine diacritice.

Obs. Incepand cu Mandrake Linux 9.1 Mplayer este inclus pe CD-uri asa ca nu mai trebuie sa compilati nimic decat daca doriti o versiune mai noua a programului, sau daca versiunea existenta face probleme. Nu este recomandata instalarea Mplayer din pachete .rpm daca doriti sa profitati la maxim de performanta sistemului pe care il aveti (recomandarea producatorilor).

Teoria

Dezarhivati pachetul. Compilarea propriuzisa (minimum necesar pentru interfata grafica. Vezi si punctul 4.2 pentru alte optiuni)

./configure –-enable-gui

Exista o lista mare de optiuni care pot fi aplicate la compilare pe care o puteti consulta ruland mplayer –help . Mplayer in general ‘se uita’ dupa ele si daca exista le compileaza automat. Eventual puteti selecta -–disable-optiune daca doriti. Pe versiunile mai vechi de Mandrake (ex. Mandrake 8.2) la compilare trebuie sa dati si optiunea -–disable-gcc-ckecking , nu mai intru aici in motivatiile acestei comenzi.
Daca a rulat corect configurarea rulati

./make
./make install

Daca toate au mers Ok aveti mplayer instalat.
Trebuie sa creati in /usr/local/share/mplayer directoarele Skin si font (exact asa cum sunt scrise) In Skin introduceti skinurile downloadate, fiecare in directorul ei. Skinul Default este obligatoriu. Dezarhivati fonturile. Veti obtine un director ISOxxxx… in care se vor gasi mai multe directoare cu fonturi de diverse dimensiuni numite arial-xx . Copiati CONTINUTUL directorului cu fonturi de dimensiunea dorita in /usr/local/share/font . Va recomand arial-24 care este potrivit pentru cele mai multe monitoare. Deci copiati continutul directorului arial-24 in locatia de mai sus.
Lansati Mplayerul cu executabilul numit gmaplayer si care se va gasi in /usr/local/bin Daca se lanseaza cu interfata grafica ati reusit. Pentru mplayer fara interafata grafica (consola) comanda de lansare este mplayer. ( Ex. mplayer numefisier.avi )

Folosirea OSD

Porniti un fisier .avi.
Apasand tasta “o” de doua ori dati drumul la OSD si o sa va apara contoarul playerului in partea stanga sus a ecranului (daca nu apare, verificati daca ati copiat fonturile corect). Verificati toate functiile din taste
( ) – volum + respectiv -
1-8 – picture control
z-x decalare subtitrare imagine (foarte folositor)
- + numpad –decalare sunet imagine
f – fullscreen
Page UP Page Down –derulare 10 min
Left Right –derulare cadru cu cadru
Up Down Derulare cate 1 min
(toate functiile de mai sus trebuie sa va apara pe OSD )
Click drept pe imagine si selectati orice functie doriti, schimbarea skinului etc (numai in interfata grafica). In Preferences mai puteti selecta video output-ul,driverul audio sau alte fonturi din cele instalate pe HDD.De asemenea tot acolo gasiti o serie de optiuni pentru setari avansate. Pentru incarcarea automata a subtitlurilor acestea trebuie sa aiba aceasi denumire cu fila avi si sa se afle in acelasi director (puteti da disable incarcarii automate si sa selectati subtitrare manual din meniu daca se afla in alt director).

Optiuni suplimentare

Mplayer + TV tuner

Puteti folosi Mplayer pentru a va uita la TV daca aveti o placa de captura. Folosind insa Mplayer veti avea o surpriza mai mult decat placuta daca sunteti un fanatic al calitatii cand vine vorba de imagine TV. Comanda pe care trebuie sa o folositi este:

mplayer –tv on:driver=v4l:width=768:height=576 –vo xv

Suplimentar puteti activa optiunea de deinterlace sau filtre functie de preferinte si necesitati. Dintre optiunile recomandate:
-vop pp=lb filtru deinterlace de tip linear blend, considerat ca avand rezultate foarte bune
-vop pp=tn filtru de zgomot pentru imagine, destul de bun in cazul unei receptii cu probleme
Puteti folosi cele doua optiuni simultan
-vop pp=lb/tn
ceea ce duce la o calitate a imaginii foarte buna. O astfel de setare insa consuma multe resurse (poate ajunge la 50% din CPU pe un sistem performant si pot aparea chiar usore desincronizari audio video in sensul ramanerii in urma a sunetului).
Se pot adauga si o serie de optiuni suplimentare:
norm=PAL - pentru Romania
channels=54-Antena_1,58-Prima……. lista cu canalele TV. Ele vor fi afisate de catre OSD pe ecran. Spatiile din numele postului se inlocuiesc cu « _ ».
channel=54 canalul pe care sa porneasca
chanlist=europe-east lista de frecvente asociata
aspect – raportul de aspect 4:3(default) 16:9(gen DivX)
cache – cantitatea de RAM care se doreste a se folosi pentru cache. Folositor pentru sistemele unde apar decalaje audio-video

Un exemplu de comanda completa ar arata asa

mplayer –tv on:driver=v4l:width=768:height=576:channels=34-TVR_1,38-PRIMA,51-TVR_2,57-Antena_1:channel=34:chanlist=europe-east -vo xv -vop pp=lb/tn -aspect 16:9 -cache 2000

Puteti sa faceti un script pe care sa il modificati functie de necesitatile voastre.
O alternativa buna la metoda de mai sus este folosirea programului Tvtime de pe CD-urile distributiei.

Instalare codecuri

De pe siteul Mplayer puteti descarca o serie de codecuri care nu pot fi distribuite in pachetul principal datorita aspectelor legate de drepturile de propietate. Pentru fiecare dintre aceste familii de codecuri modalitatea de instalare este diferita si se regaseste detaliat in documentatia playerului. Unul dintre pachetele importante este acela al codecurilor Win32 de care s-ar putea sa aveti nevoie pentru a vedea anumite fisiere. Cum se procedeaza pentru a compila Mplayerul cu support pentru ele. In primul rand descarcati pachetul respectiv si dezarhivati-l, si copiati continutul in directorul /usr/lib/win32 . La compilarea Mplayerului adaugati optiunea –-with-win32libdir=/usr/lib/win32

./configure –-with-win32libdir=/usr/lib/win32

Un alt codec important este xvid. Dupa ce aveti codecul instalat (preferabil prin compilare), la compilarea Mplayer de mai sus adaugati optiunea

 --with-xvidlibdir=/usr/local/lib/libxvidcore.a

Observatia care trebuie facuta este aceea ca poate sa fie alta cale catre libxvidcore.a daca aveti alta distributie in afara de Mandrake. In cazul acesta cautati fisierul si scrieti calea corecta in optiune. Pentru detalii legate de alte codecuri si completari, consultati in documentatie pagina dedicata codecurilor.

Aplicatii suplimentare

Kmencoder

Kmencoder este o interfata grafica pentru Mencoder, aplicatia asociata Mplayerului care se ocupa cu captura

Kmediagrab

Este o aplicatie destinata capturii de la placa TV sau comprimarii unui DVD ori a unui fisier. Se bazeaza pe Mplayer si este destul de usor de compilat/folosit. Daca sistemul este suficient de rapid, va permite concomitent cu inregistrarea, si vizualizarea fisierului.

Mplayerplug-in

Este un care va permite vizualizarea fisierelor video de pe web folosind Mplayer. Este destinat Netscape, Konqueror si Mozilla.

Kmplayer

Este program bazat pe Mplayer destinat vizualizarii rapide a fisierelor video in Kde (un fel de Mplayer lite), foarte bun pentru a vedea rapid fisiere direct din managerul de fisiere.

Obs ! Dupa spusele celor care au creat Mplayer ‘ce nu este in documentatie nu exista’ asa ca daca vreti mai mult de la Mplayer consultati documentatia cu care vine, chiar contine totul despre el! Documentatia o puteti consulat online aici. Si de asemenea este inclusa in pachet.

compilarea_mplayer_cu_interfata_grafica_si_osd.txt · Ultima modificare: 2008/05/31 20:10 (editare externă)